26 Ağustos 2017 Cumartesi

ÇİZİK POĞAÇA

Çizik poğaça tarifi
Çizik poğaça nasıl yapılır
Poğaça tarifi
     Çay saatleri için hem doyurucu, hem de servisi kolay olunca ve son yıllarda da birbirinden farklı ve güzel görünümlü poğaçalar yapılmaya başlanınca ben de bu güzellikler arasından birini seçip çay saatleri hatta kahvaltılar için poğaça yapıyorum.Bu poğaçaların da şeklini ilk gördüğümde çok beğenmiştim.Patatesli iç malzemesini iyice karıştırıp, köfte şekli vererek poğaçaların içine yerleştirince hem iç malzemesi eşit yayıldı hem de şekil vermek çok daha kolay oldu.
Malzemeler:
  • 2 adet yumurta 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 yemek kaşığı kuru maya 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 5 su bardağı un 
İç malzemesi:
  • 3-4 adet haşlanmış patates 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 200 gram lor 
  • 1 çay kaşığı kırmızı pulbiber 
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • Yarım demet dereotu 
Üzerine:
  • Yumurta sarısı 
  • Susam
Yapılışı:
  • Ilık sütün içine toz şeker ve kuru maya eklenip, karıştırılır.
  • 10 dakika kadar kabarması beklenir.
  • Mayalanmış şekerli süt, zeytinyağı ve yumurtalara elenmiş un iki defada eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülü olarak yarım saat kadar bekletilerek kabarıp iki katı hacme ulaşması sağlanır.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada ince doğranmış yemeklik soğanlar pembeleştirilir.
  • Haşlanıp soyulan patatesler soğuyunca rendenin iri tarafıyla rendelenir.
  • Soğanlar, patatesler, lor ve ince kıyılmış dereotu karıştırılır.
  • Tuz ve baharatlar da eklenip, yoğurularak köfte şekli verilir.
  • Mayalanan hamur bir kez daha yoğurulup, merdane ile tezgahta yarım parmak kalınlığında açılır.
  • Açılan hamurdan büyükçe bir su bardağının ağzı ile yuvarlaklar kesilir.
  • Yuvarlakların içi bıçakla dört beş adet çizik atılarak kesilir.
  • Çiziklerin ortasına köfte şekli verilmiş patatesli içler konulup, iki taraf birbirinin üzerine gelecek şekilde kapatılır.
  • Kapanan kısım alta gelecek şekilde fırın tepsisine dizilir.
  • Üstlerine yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • Poğaçalar yarım saatte tepsi mayası için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

2 yorum:

  1. Poğaçalar çok güzel görünüyor.. Soğanı poğaçada hiç denememiştim..Nefis olduğuna eminim..
    Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İç malzemesi olarak kuru soğan ayrı bir lezzet veriyor diye düşünüyorum. Zaten adı poğaça ama bir yandan bakınca da minik çörekler halinde :) Çok teşekkürler, sevgiler

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...