Elmalı tart nasıl yapılır
Çay saatlerinde, altın günlerinde yıllardır hemen herkesin yaptığı en bilinen tariflerden elmalı tartı ilk ne zaman yapmıştım, tarifi kimden almıştım hatırlamıyorum bile :) Çok yapılan ve en bilinen tariflerden olsa da bilmeyenlere tarif, bilenlere de hatırlatma olsun deyip, benim tarifim de burada bulunsun istedim :)
Malzemeler:
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 125 gram oda sıcaklığında tereyağı
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Yarım paket kabartma tozu
- 3 su bardağı un
İç malzemesi:
- 4 adet elma
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- Yarım su bardağı dövülmüş ceviz
Yapılışı:
- Elmalar soyulup, rendelenir.
- Toz şekerle suyunu çekene kadar pişirilen elmalara tarçın ve iri dövülmüş cevizler eklenip, soğuması için bekletilir.
- Oda sıcaklığındaki tereyağı, yumurta, zeytinyağı iyice karıştırılır.
- Elenmiş un, vanilya ve kabartma tozu da eklenip, yumuşak bir hamur yoğurulur.
- Hamurun üçte biri ayrılıp daha katı kıvamlı olması için bir çay bardağı kadar un eklenir.
- Streçlenerek buzlukta 15 dakika bekletilir.
- Kalan hamur merdane ile açılarak az yağlanmış fırın kabına yayılır.
- Hamurun çok kabarmaması için tabanına çatalla delikler açılır.
- Hamurun üzerine soğumuş elmalı, tarçınlı, cevizli karışım yayılır.
- Buzluğa koyduğumuz hamur çıkartılıp, tartın üzerine rendenin iri tarafı ile rendelenir.
- Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, yaklaşık yarım saat kontrollü olarak pişirilir.
- Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilir.
Nefis bir lezzet, ellerinize sağlık...
YanıtlaSilÇok teşekkürler, sevgilerimle.
SilRahmetli kayınvaldem yapardı. Oğlum çok seviyor ve zaman zaman benden istiyor. Malzemeler aynı.
YanıtlaSilBen de göz kararı yapıyordum. Üstüne de kafes kafes hamur koyuyordum. Ama bu rendelenmiş hamur çok değişik geldi. Bir daha ki sefere böyle yapacağım.
Aslında eskiden üzerine hamur ufalanır yada rendelenerek yapılırdı, siz kafes yaparak biraz daha modernize etmişsiniz :) Sizin de elinize sağlık, sevgilerimle.
SilÇok güzel görünüyor ellerinize sağlık, elmalı tartla ilgili en temel problemim hamurun tam olarak pişmemesi idi fırında uzun da tutsam içi hep biraz hamur kalıyordu, birde bu tarifi deneyeceğim :)
YanıtlaSilUmarım istediğiniz sonucu alabileceğiniz bir tariftir, size de kolaylıklar dilerim, sevgilerimle.
SilHarika tarifler var blogunuzda.Ellerinize sağlık Elmalı olan herşeyi çok seviyorum sanırım..
YanıtlaSilÇok teşekkürler Ezgi hanım.Bloğuma da hoşgelmişsiniz, her zaman beklerim :) Sevgilerimle.
Sil