Enginar Dolması Tarifi
Enginar Dolması Nasıl Yapılır
Enginar Dolması Nasıl Yapılır
Zeytinyağlı Enginar Dolması Tarifi
Bu mevsim Ege'de enginar mevsiminin başlangıcı. Enginarı ve enginarlı her şeyi çok severim, en çok da dolmasını...Ankara'da, dolmalık enginara rastlamak neredeyse imkansız olunca, yıllarca Ege'den yanımızda enginarlarla döndük ve ben geçmiş yıllardan alışkanlık, her sene birkaç paket enginarı derin dondurucuya koydum. Eğer yaşadığınız yerde pazarlarda taze, yemyeşil enginarlar satılmaya başlandıysa dolma yapmanın tam vakti ya da geçen yıldan dondurulmuş enginarlarınız kaldıysa, onları da tüketmek için son günler diye düşünüyorum.
Malzemeler:
- 6 adet enginar
- 2 adet limon
- 12 yemek kaşığı pirinç
- 3 adet kuru soğan
- 5-6 adet taze soğan
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 demet dereotu
- Yarım demet maydanoz
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- Enginarların sapları dip kısmından kesilir, tazeyse ayrıca haşlanarak yenilebilir.
- Yaprakların araları biraz açılıp, iyice yıkanır.
- Alt yapraklarından 5-6 tanesi kopartılıp, atılır.
- Yaprakların üst kısmı 2-3 cm kadar bıçak veya mutfak makası ile kesilir.
- Enginarlar ters tutulup tezgaha biraz vurularak yaprakların açılması sağlanır.
- Orta kısmında ki yapraklar aralanıp, birkaç tanesi çekilerek çıkartılır.
- Ortada ki tüylü kısım, çanak kısmını zedelemeden tatlı kaşığı ile çıkartılıp, temizlenir.
- Limonla ovulup, tuzlu limonlu su dolu kaba atılarak kararmaması sağlanır.
- Limonlu su içinde kapağı kapalı olarak 10- 15 dakika haşlanır.
- Enginarlar ocaktan alınır, tepsiye ters çevrilerek suyu süzdürülür.
- Pirinçler kaynar su içinde su soğuyana kadar bekletilir.
- Başka bir tencerede yarım su bardağı zeytinyağında yemeklik doğranmış kuru soğanlar kavrulur.
- Suyu süzülmüş pirinçler, ince kıyılmış taze soğan, maydanoz, dereotu, tuz ve karabiber de eklenip kuru soğanlarla karıştırılır.
- Enginarların orta kısmına ve yaprak aralarına tatlı kaşığı ile iç malzemesi doldurulur.
- Yayvan bir tencereye yan yana yapraklar dağılmayacak şekilde dizilir.
- Enginarların yarısını geçecek kadar su, kalan zeytinyağı, tuz ve bir limonun suyu eklenerek enginarın tazeliğine göre 30-40 dakika kadar pişirilir.
- Piştiğini anlamak için yapraklarından biri çekilir, kolayca kopup geliyorsa pişmiştir.
- Yaprakların ucundan tutularak pilavı ve diş ile sıyrılarak yapraklarının etli uç kısımları yenilir.