3 Eylül 2013 Salı

ACILI DOMATES REÇELİ

Acılı domates reçeli tarifi
Acılı domates reçeli nasıl yapılır
Domatesli, acı biberli, sarımsaklı, zencefilli reçel tarifi
     Uzun zamandır yazmayınca bloglara, tariflere yabancılaşılıyor, nereden yazmaya başlanacağı bilinemiyor ama yazmamak, yazamamak da hep bir eksiklik olarak hissediliyor.Acılı domates reçelini Beste'nin bloğunda gördüğümde bu malzemeleri bir arada düşünemedim, hiç olmayacak bir tarif gibi geldi önce.Sonradan belki de aklım son günlerde hep Gezi olaylarında olduğundan, o kadar değişik grupların bir araya gelmesi ile ne güzel birliktelikler ortaya çıktı diye düşünerekneden olmasın dedim :) İçindeki malzemeler reçelin olmazsa olmazı şeker ve limon, kesinlikle olmaz dediğim ama sonradan çok değişik bir aroma verdiğini gördüğüm sarımsak ve zencefil,  az koyunca az acı çok koyunca çok acı veren acı sivri biber ve kan kırmızı domatesler...Yani hiç olmayacak grupların bir araya gelmesi ile acı desen acı değil, tatlı desen tatlı değil, belli belirsiz de olsa değişik tatlara, aromalara rastlanan çok güzel bir karışım haline gelen GEZİ gibi...
Malzemeler:
  • 2 kilogram domates 
  • 6 adet acı sivri biber 
  • 5 santim kadar taze zencefil 
  • 1 diş sarımsak 
  • 3 adet limonun rendelenmiş kabukları ve suyu 
  • 1 kilogram toz şeker 

Yapılışı:
  • Domateslerin kabukları soyulup, ortadan ikiye ayrılarak sap kısmı temizlenir.
  • Domateslerin çekirdekleri istenmez ise bu aşamada çıkartılır, minik minik küpler halinde doğranır.
  • Acı biberler, taze zencefil ve sarımsak olabildiğince ince kıyılır.
  • Tüm malzeme tencereye alınıp, kısık ateşte kaynayana kadar ara ara karıştırılır.
  • Domatesler çok su salmaya başladığında ocağın ateşi arttırılır.
  • Dibi çok çabuk tuttuğundan sürekli karıştırılarak, reçel kıvamına gelip koyulaşıncaya kadar pişirilir.
  • Sıcakken kavanozlara doldurulup, ters çevrilir, bir gece bekletilir.

24 yorum:

  1. değişik bir tarif ama güzel görünüyor...
    Afiyetler olsun....
    Denesem mi acaba bilemedim ?:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten değişik bir lezzet Yıldız'cığım,bence yarım ölçü de olsa dene ,beğeneceğini umuyorum.Sevgiler.

      Sil
  2. Merhabalar,
    Ellerinize emeğinize sağlık. Değişik bir reçel daha önce de duydum ama hiç tadına bakmadım. Merak içindeyim açıkçası...:)) Bloğunuzu severek takip ediyorum. Bana da bekliyorum. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler,sevgilerini aldım :) Bloğumu beğenmen beni mutlu etti,umarım reçeli de beğenirsin :) değişik tat da bir reçel gerçekten.Sevgiler.

      Sil
  3. Gerçekten tadını çok merak ettik. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlı,acı,zencefil aromalı değişik bir tat,tarifi zor :) Teşekkürler,sevgiler.

      Sil
  4. hmm değişik bir reçel denenmeli
    ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk gördüğümde ben de biraz şüphe ile yaklaştım ama değişik tatlara meraklı olunca denemeden olmuyor değil mi :) Sevgiler.

      Sil
  5. Elinize sağlık. Değişik bir tarif.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler,gerçekten değişik geldi bize de.Sevgiler.

      Sil
  6. Hem acı, hem tatlı..Değişik bir füzyon mutfak örneği olmuş Nergisçim. Ellerine sağlık arkadaşım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Serap'cığım.Bütün tatlar bir arada tatlı sevene de,acı sevene de hitap ediyor :)

      Sil
  7. en cok tadını merak ettığım budur bır yerde denk gelmedım kendımde yapmaya csaret edemıyorum elıne sağlık lezzetlı duruyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selma hanım yapılışı diğer reçellerden farklı değil,malzemelerde her evde bulunanlardan,bence deneyin ya da buyurun bir gün kahvaltıya...Sevgiler.

      Sil
  8. Bu tip recelleri italyada peynirle beraber yiyorlar. cok guzel oluyor. tavsiye ederim denemenizi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İtalya'da şarap ve peynir tabağı yanında mı yeniliyor yoksa bizim gibi kahvaltıda peynirin yanında reçel olarak mı tüketiliyor acaba ? Bir de beyaz et yanına eşlikçi diye yazılmış Bestenin naneleri'nde ama o halini hiç denemedim.Sevgiler.

      Sil
  9. Çok şaşırtıcı ,ilginç bir tarif.yemek gibi bir soğan yok!!! Bu arada sayfa tasarımınızı çok beğendim. :))Ben de böyle bir şey istiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayfa tasarımım kendime ait,şeker hamurundan yaptığım bir figürü kullandım.Serde tasarımcılık var biraz da olsa :) Beğendiğiniz için teşekkürler.
      Reçel malzemeleri hakikaten şaşırtıcı,özellikle sarımsak konusunda çok tereddüt ettim ama tarifleri ilk yaptığımda birebir uygulama gibi bir takıntım olduğundan,aynen yaptım.Bence denemelisiniz,değişik lezzette bir reçel .

      Sil
  10. Değişik aromalar beni çeker, ilk fırsatta deneyeceğim,Nergis'cim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişik aromalı reçellerine bence bunu da katmalısın Ihlamurcum,sevgiler.

      Sil
  11. aklıma takılan şu : ilk icat eden acaba hangi ruh haliyle üretti :))))))
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karışık bir ruh hali olduğu kesin :)
      Aslında ben de pek emin olamadan geçen sene çok az denedim ama bu sene olmazsa olmaz reçellerim arasına girdi.Zencefilden mi diğer malzemelerin birbiri ile beklenmeyen uyumundan mı bilmiyorum benim hoşuma gitti.Teşekkürler,sevgiler.

      Sil
  12. merhabalar
    blogunuzu yeni keşfettim.
    bu kadar değişik bir reçeli yorum yapanların da benimle aynı tereddüt içinde yapıp beğendiklerini okuyunca cesaret ettim yarım ölçü yaptım. zencefilim yoktu koymadım ama hemen bitti bugün zencefil alıp tekrar yapmayı düşünüyorum.
    sadece Domates olması bile, ağzına sürmeme nedeni olabilecek derecede seçici olan eşim bile neden az yaptın diyor inanamadım:)
    en güzel tarafı tadların insanın damağına tek tek gelip şaşırtması bence
    ancak diyorum ki acaba domates kireçte bekletilip çıtırlaştırılabilir mi sanki hoş olur gibi geldi

    YanıtlaSil
  13. Hoş geldiniz, her zaman beklerim :) Aslında zencefil olunca çok daha beğeneceğinizi düşünüyorum, çünkü zencefil olmazsa olmaz bir aroma ve lezzet veriyor.Domatesler bütün olmayınca kireç nasıl olur bilemiyorum.Afiyet olsun.Sevgilerimle.

    YanıtlaSil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...