Haşhaşlı mercimekli börek tarifi
Haşhaş ezmeli mercimekli börek tarifi
Haşhaşlı mercimekli börek nasıl yapılır
Bizim evde ki herkesin damak tadına uygun, severek yediği bu çıtır çıtır böreği daha önce fotoğraflayamadığımdan, yayınlayamamıştım. Pek çok kişinin yaptığı bu böreğin üzerine ben farklı olarak yakışacağını düşündüğüm mavi haşhaş ekledim ve yufkayı on altı parçaya bölerek yaptım.Bu haliyle hem kırk sekiz adet börek çıktı, hem de küçülünce daha çıtır çıtır oldu.Ben kalabalık bir misafir grubuna yaptığımdan böreklerim kısa sürede tükendi, siz daha az yufka ile ölçüleri yarıya indirerek de yapabilirsiniz.
Malzemeler:- 6 adet yufka
- 3 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
- 2 adet ince doğranmış kuru soğan
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 2-3 yemek kaşığı mavi haşhaş
Yapılışı:
- Yeşil mercimek üzerini geçecek kadar su ile yumuşayana kadar haşlanır.
- Siyah suyunun akması için soğuk sudan geçirilip, süzülür.
- İnce ince doğranmış kuru soğan zeytinyağında kavrulur.
- Haşlanmış mercimek de eklenip, pişirilir.
- Pişmeye yakın baharatlar eklenip, karıştırılır.
- Haşhaş ezmesi tahin kıvamına gelene kadar yavaş yavaş zeytinyağı eklenerek, inceltilir.
- Tezgaha yayılan yufkaya inceltilmiş haşhaş ezmesi sürülüp, üzerine ikinci yufka yayılır.
- Yufka 16 üçgen parçaya bölünür.
- Geniş kenarına mercimekli iç yayılıp, yufkanın kenarları içe doğru katlanıp sigara böreği gibi sarılıp, kapatılır.
- Diğer yufkalara da aynı işlemler yapılıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
- Üzerine fırça ile zeytinyağı sürülüp, mavi haşhaş serpilir.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
- Börekler sıcak olarak servis edilir.
- Misafirlerim için yaptıklarıma yumurta sarısı sürüp sonra mavi haşhaş ekledim ama bence yumurta sarısı sürmediğim börekler daha çıtır çıtır oldu.
Elinize saglik. Cocuklugumun gectigi Afyon'da bunu el acmasi hamurdan yapip cok genis tepsilerde mahalle firinlarina yollarlardi. Odun atesinde pisen o boreklerin tadini hicbiryerde bulamadim. Mahalle firini bulamasaniz bile bir de el acmasi hamurla deneyin derim. Sevgiler
YanıtlaSilHem el açması hamur,hem de mahalle fırını...Aslında bu börek de güzel olmuştu ama o dediklerinizin yanında lafı olmaz :) Ziyaretiniz için teşekkürler.
SilBen de el açması yapmıştım birkaç kez ama mahalle fırını ne gezer :)) Boşver be arkadaşım, biz şehirlerde ancak bu kadarını bulabiliyoruz ne yapalım.. Ellerine sağlık, nefis..
YanıtlaSilSen el açması yaparak gene de lezzetin yarısını tutturmuşsun Serap'cığım :)
YanıtlaSilHazır yufkayla bile severek yediğimiz bu böreği elde açıp,mahalle fırınına vermek de aklıma takılmadı değil :) Sevgiler.
aaaah aaaaah annem hep pazar günleri böreği açar pazara giderken fırına bırakır,kızkaardeşim de gidip fırından getirir ben de çayı,sofrayı hazırlar kahvaltı keyfi yapardık.O tadı unutamam gerçekten de :D Nergiz'cim tariflerimiz çok benziyor,farklar şu ben milföy hamuru ile yaparım onun içinde yağ mümkün olduğunca az koyarım.Zaten milföy çok yağlı olduğu için :)) Bir de baharat olarak nane kullanıyorum kimyon kullanmam :)) Ne yaparsan damak zevklerimiz benzer olduğundan bana çok uyuyor :)) Eline sağlık canım :))
YanıtlaSilTeşekkürler Nurdan'cığım,damak zevkimiz aynı yerlerden geçip geldiğimiz için aynıdır belki de :)
SilBazı tariflere sadece tarif olarak bakamıyoruz değil mi,insanı alıp çoook uzaklara,bazen çocukluğuna götürüyor.
Milföy ile hiç denemedim ama daha pratik olur herhalde.Sevgiler.