Acılı domates reçeli tarifi
Acılı domates reçeli nasıl yapılır
Domatesli, acı biberli, sarımsaklı, zencefilli reçel tarifi
Uzun zamandır yazmayınca bloglara, tariflere yabancılaşılıyor, nereden yazmaya başlanacağı bilinemiyor ama yazmamak, yazamamak da hep bir eksiklik olarak hissediliyor.Acılı domates reçelini Beste'nin bloğunda gördüğümde bu malzemeleri bir arada düşünemedim, hiç olmayacak bir tarif gibi geldi önce.Sonradan belki de aklım son günlerde hep Gezi olaylarında olduğundan, o kadar değişik grupların bir araya gelmesi ile ne güzel birliktelikler ortaya çıktı diye düşünerek, neden olmasın dedim :) İçindeki malzemeler reçelin olmazsa olmazı şeker ve limon, kesinlikle olmaz dediğim ama sonradan çok değişik bir aroma verdiğini gördüğüm sarımsak ve zencefil, az koyunca az acı çok koyunca çok acı veren acı sivri biber ve kan kırmızı domatesler...Yani hiç olmayacak grupların bir araya gelmesi ile acı desen acı değil, tatlı desen tatlı değil, belli belirsiz de olsa değişik tatlara, aromalara rastlanan çok güzel bir karışım haline gelen GEZİ gibi...
Malzemeler:
- 2 kilogram domates
- 6 adet acı sivri biber
- 5 santim kadar taze zencefil
- 1 diş sarımsak
- 3 adet limonun rendelenmiş kabukları ve suyu
- 1 kilogram toz şeker
- Domateslerin kabukları soyulup, ortadan ikiye ayrılarak sap kısmı temizlenir.
- Domateslerin çekirdekleri istenmez ise bu aşamada çıkartılır, minik minik küpler halinde doğranır.
- Acı biberler, taze zencefil ve sarımsak olabildiğince ince kıyılır.
- Tüm malzeme tencereye alınıp, kısık ateşte kaynayana kadar ara ara karıştırılır.
- Domatesler çok su salmaya başladığında ocağın ateşi arttırılır.
- Dibi çok çabuk tuttuğundan sürekli karıştırılarak, reçel kıvamına gelip koyulaşıncaya kadar pişirilir.
- Sıcakken kavanozlara doldurulup, ters çevrilir, bir gece bekletilir.
değişik bir tarif ama güzel görünüyor...
YanıtlaSilAfiyetler olsun....
Denesem mi acaba bilemedim ?:))
Gerçekten değişik bir lezzet Yıldız'cığım,bence yarım ölçü de olsa dene ,beğeneceğini umuyorum.Sevgiler.
SilMerhabalar,
YanıtlaSilEllerinize emeğinize sağlık. Değişik bir reçel daha önce de duydum ama hiç tadına bakmadım. Merak içindeyim açıkçası...:)) Bloğunuzu severek takip ediyorum. Bana da bekliyorum. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))
Çok teşekkürler,sevgilerini aldım :) Bloğumu beğenmen beni mutlu etti,umarım reçeli de beğenirsin :) değişik tat da bir reçel gerçekten.Sevgiler.
SilArkadasim yapmısti normalde recel sevmem ama muhteşemdi
SilGerçekten tadını çok merak ettik. Ellerine sağlık...
YanıtlaSilTatlı,acı,zencefil aromalı değişik bir tat,tarifi zor :) Teşekkürler,sevgiler.
Silhmm değişik bir reçel denenmeli
YanıtlaSilellerine sağlık
sevgiler
İlk gördüğümde ben de biraz şüphe ile yaklaştım ama değişik tatlara meraklı olunca denemeden olmuyor değil mi :) Sevgiler.
SilElinize sağlık. Değişik bir tarif.
YanıtlaSilTeşekkürler,gerçekten değişik geldi bize de.Sevgiler.
SilHem acı, hem tatlı..Değişik bir füzyon mutfak örneği olmuş Nergisçim. Ellerine sağlık arkadaşım..
YanıtlaSilTeşekkürler Serap'cığım.Bütün tatlar bir arada tatlı sevene de,acı sevene de hitap ediyor :)
Silen cok tadını merak ettığım budur bır yerde denk gelmedım kendımde yapmaya csaret edemıyorum elıne sağlık lezzetlı duruyor
YanıtlaSilSelma hanım yapılışı diğer reçellerden farklı değil,malzemelerde her evde bulunanlardan,bence deneyin ya da buyurun bir gün kahvaltıya...Sevgiler.
SilBu tip recelleri italyada peynirle beraber yiyorlar. cok guzel oluyor. tavsiye ederim denemenizi.
YanıtlaSilİtalya'da şarap ve peynir tabağı yanında mı yeniliyor yoksa bizim gibi kahvaltıda peynirin yanında reçel olarak mı tüketiliyor acaba ? Bir de beyaz et yanına eşlikçi diye yazılmış Bestenin naneleri'nde ama o halini hiç denemedim.Sevgiler.
SilÇok şaşırtıcı ,ilginç bir tarif.yemek gibi bir soğan yok!!! Bu arada sayfa tasarımınızı çok beğendim. :))Ben de böyle bir şey istiyorum...
YanıtlaSilSayfa tasarımım kendime ait,şeker hamurundan yaptığım bir figürü kullandım.Serde tasarımcılık var biraz da olsa :) Beğendiğiniz için teşekkürler.
SilReçel malzemeleri hakikaten şaşırtıcı,özellikle sarımsak konusunda çok tereddüt ettim ama tarifleri ilk yaptığımda birebir uygulama gibi bir takıntım olduğundan,aynen yaptım.Bence denemelisiniz,değişik lezzette bir reçel .
Değişik aromalar beni çeker, ilk fırsatta deneyeceğim,Nergis'cim. Teşekkürler.
YanıtlaSilDeğişik aromalı reçellerine bence bunu da katmalısın Ihlamurcum,sevgiler.
Silaklıma takılan şu : ilk icat eden acaba hangi ruh haliyle üretti :))))))
YanıtlaSilellerine sağlık
Karışık bir ruh hali olduğu kesin :)
SilAslında ben de pek emin olamadan geçen sene çok az denedim ama bu sene olmazsa olmaz reçellerim arasına girdi.Zencefilden mi diğer malzemelerin birbiri ile beklenmeyen uyumundan mı bilmiyorum benim hoşuma gitti.Teşekkürler,sevgiler.
merhabalar
YanıtlaSilblogunuzu yeni keşfettim.
bu kadar değişik bir reçeli yorum yapanların da benimle aynı tereddüt içinde yapıp beğendiklerini okuyunca cesaret ettim yarım ölçü yaptım. zencefilim yoktu koymadım ama hemen bitti bugün zencefil alıp tekrar yapmayı düşünüyorum.
sadece Domates olması bile, ağzına sürmeme nedeni olabilecek derecede seçici olan eşim bile neden az yaptın diyor inanamadım:)
en güzel tarafı tadların insanın damağına tek tek gelip şaşırtması bence
ancak diyorum ki acaba domates kireçte bekletilip çıtırlaştırılabilir mi sanki hoş olur gibi geldi
Hoş geldiniz, her zaman beklerim :) Aslında zencefil olunca çok daha beğeneceğinizi düşünüyorum, çünkü zencefil olmazsa olmaz bir aroma ve lezzet veriyor.Domatesler bütün olmayınca kireç nasıl olur bilemiyorum.Afiyet olsun.Sevgilerimle.
YanıtlaSil