Lutenitsa tarifi
Lutenitsa nasıl yapılır
Balkan sosu tarifi
Balkan sosu nasıl yapılır
Balkanlardan gelen göçmenlerin tanıttığı balkan sosu da denilen lutenitsa'yı; ızgaralara, makarnalara sos, cipslerin yanına dip sos, meze veya kahvaltılık olarak hemen yiyebilir ya da kavanozlara koyup kış boyunca istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz.Yapılışı biraz oyalayıcı ama közlenecek olan sebzeleri bir gün önceden közleyip streç filme sararsanız hem daha kolay soyuluyor, hem de işin yarısını bir gün önceden yapmış oluyorsunuz. Ben kahvaltılıkları sevdiğimden kahvaltıda kızarmış ekmek üzerinde herkesin severek tüketeceği bir lezzet diye düşünüyorum.Malzemeler:
- 3 kilogram olgun domates
- 1 kilogram salçalık kırmızı biber
- 1 kilogram bostan patlıcanı
- 2-3 adet havuç
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 1 baş sarımsak
- 1 yemek kaşığı acı toz biber
- 1 yemek kaşığı dolusu salamuralık tuz
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Havuçlar yumuşayana kadar haşlanır.
- Tatlımsı bir sos istemiyorsanız, havuç miktarı azaltılabilir.
- Domateslerin kabukları soyulur.
- Etli kırmızı biberler közlenir, kabukları soyulup, çekirdekleri çıkartılır.
- Patlıcanlar közlenip, kabukları soyulur.
- Malzemelerin hepsi püre haline gelinceye kadar robotta parçalanır.
- Pişerken etrafa sıçramaması için derin bir tencereye alınır ve dibini tutmaması için karıştırılarak pişirilir.
- Suyunu çekince tuz, şeker, sirke, zeytinyağı ve ince kıyılmış sarımsak eklenip, karıştırılır.
- En son eklenen kırmızı acı toz biber miktarı damak tadına göre ayarlanabilir.
- Cam kavanozlara üzerinden bir parmak boşluk kalacak kadar malzeme doldurulur.
- Kavanozların kapağı sıkıca kapatılıp, ters çevrilir, bir gece bekletilir.
- Kavanoz açıldıktan sonra buzdolabında saklanır.
Hem pratik hem çok lezzetli görünüyor, elinize sağlık...
YanıtlaSilEllerinize sağlık, ben de yaptım:)
YanıtlaSilharika bir sos , eline sağlık.
YanıtlaSilBir kaç hafta önce de ben pişirdim. Nefisss :) Elcaazların dert görmesin.
YanıtlaSilÇok sevdiğim bir yakınım getirince bu güzel lezzetle tanıştım. Artık nasıl yapılır onu da biliyorum:)) Teşekkürler. ..Gamze
YanıtlaSilElinize sağlık.Afiyet olsun.sevgilerimle..
YanıtlaSilBir de öyle deneyelim, haklısınız yerken dişe dokunur olması daha güzel olabilir ve kış uzun nasılsa her haliyle bitirilir :)
YanıtlaSilMerhaba ellerinize sağlık kavanoz açıldıktan sonra buzdolabında kaç gün saklayabiliriz Handan
YanıtlaSilBen reçelleri de bu tarz sosları da küçük kavanozlara yapıyorum, açıldıktan sonra da buzdolabında bekletiyorum zaten bir hafta on gün içinde bitiyor :)
Sil