26 Eylül 2013 Perşembe

BOYOZ

Boyoz tarifi
Boyoz nasıl yapılır
     Boyoz için, wikipedia'da''1492 yılında Türkiye'ye yerleşen Sefarad Yahudileri tarafında İzmir mutfağına katılmış, İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, mayasız bir hamur işidir '' deniliyor.Haşlanmış yumurta eşliğinde günün hemen her saatinde  bazen kahvaltı da, bazen gece yarısı Alsancak sokaklarında yenilen sıcacık, çıtır çıtır boyozları  gittiği şehirlerde özlemeyen İzmir'li yoktur herhalde.Tepekule Catering ve Baca Cafe işbirliği ile düzenlenen etkinliğe davet edilince, kendim yapamasam bile boyozun nasıl yapıldığını göreceğim için çok sevindim.Sadece boyoz yapımını öğreneceğimizi sanırken, boyoz hamurunun dinlenme aşamalarında aynı hamurdan serpme börek ve sade, tahinli, ıspanaklı boyoz çeşitleri de yapıldı. Sakızlı dondurma yapımı ise benim için günün sürpriziydi.Etkinlik sonunda, Baca Cafe'nin birbirinden lezzetli tatlı ve tuzlu ikramları, yapılan boyozlar ile sakızlı dondurma ikramı  ve bir defa daha arkadaşlarla bir arada olmak günün güzel anlarındandı. Boyoz yapılışı profesyonellik istese ve evde yapılması zor görünse de, özellikle İzmir dışında yaşayan, boyoz bulamayan ve sonucu çok da önemsemeden boyoz yapmayı denemek isteyenler için;
Malzemeler:
  • 1 kilogram un 
  • 520 ml su 
  • 25 gram tuz 
  • 100 ml zeytinyağı 
  • Hamurları açmak için zeytinyağı 
  • Beze aralarına sürmek için 80 gram bitkisel margarin

Yapılışı:
  • Malzemeler karıştırılıp, yoğurulur, top şekli verdikten sonra üzeri örtülerek dinlendirilir.
  • Bezeler yaklaşık 300 gramlık üç parçaya ayrılıp, yağlanıp, 20 dakika daha dinlendirilir.
  • 300 gramlık iki hamurun arası bitkisel margarin ile yağlanıp, 600 gramlık hamurlar yapılıp, dinlendirilir.
  • Zeytinyağı ile bezeler tabak büyüklüğünde açılıp, dinlendirilir.
  • Hamurun açılacağı mermer tezgah zeytinyağı ile iyice yağlanır.
  • El ile tabak büyüklüğünde açtığımız hamur önce merdane ile açılır.
     Uygulama sırasında boyoz ustası Selim Ergiş ellerini iyice yağlandıktan sonra, hamuru elle havada çevirip, tezgah üzerine alarak nerede ise tek kişilik çarşaf boyutunda incecik açtı, bu bizim için yıllarca çalışma gerektiren bir profesyonelliktir herhalde.Ben o gün fotoğraf makinasını yanıma almadığımdan fotoğrafları arkadaşların çektiklerinden alıp, kullandım.Boyoz yapımını aşama aşama fotoğraflayan arkadaşlarımız Egeden Tarifler ve Pembe Kekik'in çektiği video ile boyoz yapımı sanıyorum daha kolay anlaşılabilir.
  • Hamurda oluşacak ufak yırtıklar önemsenmeden kenarlarından çekilerek çapı büyütülür.
  • İyice incelen hamur zarf şeklinde katlanarak küçültülür.
  • Böylece hamurun kat kat olması sağlanır.
  • Katlanan hamurdan uzunca bir rulo yapılıp, yağlandıktan sonra dinlenmeye bırakılır.
  • Kulak memesi kıvamına gelen hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılır.
  • Hamura yumruğumuzla kuvvetlice bastırılıp, bastırılan kısım alta gelecek şekilde tepsiye sıralanır.
  • Kabarmış olan hamurların üzerine tekrar yumruğumuzla kuvvetlice bastırılıp, yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Kopardığımız bütün hamurlar aynı şekilde hazırlanıp, tepsiye dizilir.
  • Dinlendikten sonra yumruğumuzla tekrar bastırdığımız hamurlar, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika kızarana kadar pişirilir.

6 yorum:

  1. Çok güzel bir gündü Nergis'cim. Çok da güzel anlatmışsın. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sibel'ciğim o günden beri ödevini yapamamış çocuk gibi hissediyorum kendimi bir türlü yazamadım :) İyi ki sen videoya çekmişsin,Ege'ciğim de fotoğrafları ile yapmak isteyenlere çok yardımcı olacak,tekrar teşekkürler,sevgiler.

      Sil
  2. Ama bunu evde yapmak çok zor, iyisimi biz bilelim ama hazırın yiyelim sanki.Emeğine sağlık, çok güzel anlatmışsın. Boş birgünümde deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Ihlamurcum,mutfak dolaplarına filan yapıştırmadan havada çevirmek biraz zor görünüyor :)
      Gene de ufak çaplı da olsa bir deneme de bulunmayı bende istiyorum.Sevgiler.

      Sil
  3. Görünce hemen tıkladım. Siz yaptınız sanarak. Ama ayrıntılı anlatım çok iyi. Çarşaf böreği yapabilen herkes boyozda yapar bence. Ama ben İzmir de yemeği tercih edeceğim :))

    YanıtlaSil
  4. Nursevin hanım,o gün hepimiz heveslendik ama mutfakta bu boyutta yapmak pek mümkün görünmüyor.Belki daha küçük ölçekte denenebilir.Aynı hamurdan çarşaf böreği de yapıldı.Ayrıntılı anlatım için,arkadaşlarımız Pembe kekik ve Egeden Tarifler'e teşekkürler.Haklısınız, boyozu İzmir'de yemek daha kolay gerçekten,ne zaman hangi saatte olsa bulabilirsiniz.Sevgiler.

    YanıtlaSil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...