21 Eylül 2013 Cumartesi

KANELADA (TARÇIN ŞERBETİ)

Kanelada tarifi
Kanelada nasıl yapılır
Tarçın şerbeti tarifi
Konsantre tarçın şerbeti nasıl yapılır
     Tarçın ve karanfil kokulu; son derece bereketli olan bu şerbet, çok şekerli olarak hazırlanıyor.Servis edileceğinde şerbetten bardağa bir parmak kadar konulup, üzerine soğuk su eklendiği için hem damak tadınıza göre şekeri ayarlanabiliyor, hem de eklenen soğuk su ile şerbet dört beş katı kadar artıyor. Özlemaki'ciğim tarifinde ıtır yaprağı için keyfe keder demiş ama keyfimize keder gelmesin deyip ben de şerbete ıtır yaprağı ekledim.
Malzemeler:
  • 7-8 parça çubuk tarçın 
  • 1 litre su 
  • 4 su bardağı tozşeker 
  • 1-2 adet karanfil 
  • 1 yaprak ıtır 
Yapılışı:
  • Tarçın çubukları yıkanıp, kırılır.
  • Derin bir tencerede su ve şekerle yarım saat kadar kaynatılır.
  • Karanfiller ve ıtır yaprağı eklenir.
  • Soğuduktan sonra şerbet sürahiye süzülür.
  • Bardağa bir parmak kadar şerbet ve üzerine soğuk suyla, buz eklenerek servis edilir.

33 yorum:

  1. Şu anda hava serin olmasına rağmen gene de imrendim. :)) Ama ıtır yaprağını nereden bulacağız? Bir de düşündüm de çok sıcak yaz günlerinde dayanılmaz bir cazibesi olur. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlhan bey,aslında yazın sıcaklarda bu şerbeti çok yapmıştım ama o günlerde paylaşım yapmadığımdan ancak yayınlayabildim.Itır Ege'de hemen herkesin bahçesinde,balkonunda bulunan bir çiçek ama bulamasanız da tarifte keyfe keder denilmiş,sizin şerbet birazcık kederli olacak artık :) Sevgiler.

      Sil
  2. Nergizcim, ah bu ıtır yok mu? Çok seviyorum minnacık çiçekleri narin dallarıyla... Bütün güzelliğiyle bahçemizde duruyor.
    Tarçın, o ise bizim günlük hayatımız da hep var. Su sebilimizin içinde uygun bir yerde tarçın ve karanfil karışımı suyumuzu tatlandırmak için duruyor.
    Şerbeti, sevgili Özlemaki'den duymuştum ama yapmak kısmet olması rengine hayran kaldım, ellerine sağlık. Son kalan sıcaklar için muhteşem bir içeçek.
    ÇOk sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Itır,benim de çocukluğumdan kalan çiçeklerden anneannemde,annemde şimdi de benim evimde olmazsa olmaz çiçeklerden :) Anneannemin evinde çok büyük bir saksıdaydı,merdivenlerden aşağıya sarkardı.Hatta sütlaçlara filan bir dal koyup,sonra aldıklarını hatırlıyorum.
      Kanelada ise yaz boyunca evde bulundurduğum ve gerçekten severek tükettiğimiz bir şerbet oldu.Sevgiler.

      Sil
  3. ellerine sağlık Nergis'im. Durdukça rengi koyulaşacaktır. Kaynattığımız kabukları içinde bırakınca salonda bütün asaletiyle duruyor (veya bana öyle geliyor) =) saman rengi iplerle bir fiyonk cam şişenin etrafına, mis!
    unutmadan; eğer ayva çekirdeği varsa kaynatırken içine atılabilir. O zaman tam kırmızı oluyor rengi. Hatta dedem, annemi Kordon'a gezmeye götürdüğünde Pasaporttaki kahvede -ki yegane yer orasıymış- oturup içerlermiş.
    ("Yegane yer" demek garip bir yandan çünkü 1920 öncesi 2500 piyano, 8 balo salonu, 276 kafenin bulunduğu bir şehirdi İzmir.)
    seni çok özledim, kahvelenelim ilk fırsatta..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzmir'e ait çok eski bir şerbet tarifi demek ki,paylaşımın için teşekkürler.
      Haklısın tarçın kabukları şerbetin içinde çok güzel görünüyor ama bardağa dökerken böylesi daha kolay geldi bana ama tarif senden sen kabuklar çıkarılmayacak diyorsan,çıkarmayız :)
      Ben de seni özledim ama bir bakıyorum Bodrum'dasın,bir bakıyorum Marmaris'te :)
      Tatil bitip,hayat normale dönünce görüşelim,sevgiler.

      Sil
    2. eski İzmir tarifi değil aslında, Giritliler taşıyıp getirmişler bilgiyi. Öte yandan Cunda Giritlilerinde bu alışkanlığı gözlemlemedim. Muhtemelen -benim de dahil olduğum- 3. kuşağa aktarılmamış olabilir. Yok olan bir çok tarif gibi.
      hafta sonları yokum ama hafta içi bir gün iş çıkışına sözleşelim.

      Sil
    3. Girit şenliğinde söylemiştin aslında ama dedenin ve annenin pasaportta içtiğini yazınca İzmir tarifi herhalde diye düşündüm.Senin gibi Girit aşıkları oldukça unutulmaz bu tarifler üçüncü kuşağı atlasa da dörtte beşte tekrar hatırlanır :) Hafta içine sözümüz söz,sevgiler.

      Sil
  4. Bu şerbeti ben de çok seviyorum. İşin sırrı ıtır'da bence. Keyifli bir şerbet olsun :) Özlemaki'nin yaptığı şerbetten içmiştim bir gün de sana gelir şerbetinden içerim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevinirim Pembe Kekiğim,dostlarla içilen şerbet çok daha güzel olur eminim,sevgiler.

      Sil
  5. Bende bu yazıyı okuduktan sonra saksıya ıtır dikeceğim. Annem ıtırlı su muhallebisi yapar. Enfes olur. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Itırsız olur mu Aslı'cığım, bir an önce edinmelisin :) Pelteye,su muhallebisine,sütlaça pişerken konulup,piştikten sonra ıtır yaprağı alınır,böyle şerbetlere konulur ;olmadı mis gibi arada elimize alınıp ovuşturulur :)

      Sil
  6. Yanıtlar
    1. Denediniz mi,umarım beğenmişsinizdir .Sevgilerimle.

      Sil
  7. Tarçın kokusunu zaten çok severim ama ıtır benim için nostaljik bir çiçek yaprağı aynı zamanda. Annem bazen reçellerine de atardı bir iki yaprak.Bu güzel tarif için ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de anneannemden kalma bir ıtır çiçeğim ve pek çok anım var.Haklısınız nostaljik bir çiçek :) Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  8. Tarçın çve karanfile bayılırjm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman kaneladayı da seveceğinizi umuyorum :)

      Sil
  9. pek tercih edeceğim bir tat değil bu benim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişik bir alternatif aslında, sıcaklarda her tür soğuk içecek seviliyor denemelisiniz :)

      Sil
  10. Yazın o sıcaklarda ne güzel gider bu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız sıcak günler yaklaştı, bu yaz çok da sıcak olacakmış :)

      Sil
  11. Aslında tarçını çok seviyorum ama şerbetlerle hiç aram yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman şerbet olarak düşünmeyin :) şeker oranını isterseniz biraz azaltıp soğuk içecek olarak da içebilirsiniz.

      Sil
  12. Itırın sadece ismini duymuş birisi olarak merak ettim lezzetini

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Itır lezzetten çok koku veriyor tarçın ve karanfilin tadı daha baskın bir şerbet

      Sil
  13. tarcın olunca super olur ama ilk defa duydum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarçın ve karanfil ayrı bir lezzet veriyor gerçekten.Çok teşekkürler.

      Sil
  14. kışın sıçan olarak da içilir mu? izmir de Kahveler de tarçın adıyla bu şurup servis edilirdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki sıcak tarçın da içilir, bu soğuk içilen yazlık bir tarif :) Sevgiler...

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...