Kabak çiçeği dolması tarifi
Çiçek dolması nasıl yapılır
Oğlumun doğum gününde yanında olmak, hem de çalışma hayatına biraz ara verip nefes almak için, geçtiğimiz hafta İzmir'e kaçtık.Bu arada bizim için çok güzel gelişmeler oldu.İnanılır gibi değil ama hem oğlumuza, hem İzmir'e kavuşmak yakın gibi görünüyor.İzmir'e yerleşmemiz gerçekleşecek gibi olunca, burada günler daha uzamaya daha anlamsızlaşmaya başladı. ''En yorgun nehir bile dolanıp ulaşırmış denize '' dilerim, bir terslik olmaz da, 30 yıllık özlem sona erer, biz de ulaşırız denize...İzmir'e gidince her zaman ki gibi pazar pazar dolaşmaya başladık.Sanıyorum, pazarların en güzel zamanı...Enginarlar, baklalar, şevket-i bostanlar, kabak çiçekleri, çeşit çeşit otlar...Yediğimizi yedik, yanımıza enginarlar, otlar ne varsa alıp, döndük.Sabahın erken saatlerinde aldığımız kabak çiçeklerini ise bekletmeden hemen doldurup, pişirdim.Pek çok yerde bilinmiyor ama gene de yolu tatil amaçlı da olsa Ege'ye düşenler için belki yapmak isterler diye kendi yaptığım şekliyle kabak çiçeği dolmasının tarifi,- 20 - 25 adet kabak çiçeği
- 1 - 1,5 su bardağı pirinç
- 2 adet kuru soğan
- 1 adet domates
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Yarım demet dereotu
- Yarım demet maydanoz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- Kabak çiçekleri zedelenmeden yıkanır.
- Yaprakları yırtmadan, ortalarındaki tohum kısımları kopartılıp çıkartılır.
- Çiçeklerin kapanmaması ve varsa böceklerin çıkması için buzlu su içinde bekletilir.
- Pirinç ayıklanıp, sıcak su dolu bir kabın içinde su soğuyana kadar bekletilir.
- Kuru soğanlar yemeklik doğranıp, zeytinyağında kavrulur.
- Rendelenmiş bir domates eklenip, zeytinyağında çevrilir.
- Süzülen pirinçler, ince kıyılmış dereotu, maydanoz, karabiber ve tuz eklenip, karıştırılır..
- Kabak çiçeklerine bir tatlı kaşığı kadar pirinç doldurulup, yaprakları içe doğru kapatılır.
- Yayvan bir tencereye yan yana gelecek şekilde aralıksız dizilir.
- Üzerine zeytinyağı, tuz ve çiçeklerin üzerine gelecek kadar su eklenir.
- Yarım saat kadar kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirilir.
- Biraz ılıyınca servis tabağına olduğu gibi ters çevrilip, ılık servis edilir.
Nasıl da severim,Nergis'cim.Eline sağlık.Buzlu suda beklediğini bilmezdim,ben de hızlı hızlı doldururdum.Öğrendiğim iyi oldu.
YanıtlaSilBizim de en sevdiklerimizden Dilek'ciğim :) Aslında çiçekler hemen kopartılıp doldurulabilse kapanmaz da biz pazardan alıp eve getirene kadar maalesef kapanıyor ama buzlu su gerçekten işe yarıyor. Sevgilerimle...
SilNasıl bi tadı var bilemiyorum ama görsel olarak süper :)
YanıtlaSilEllerinize sağlık :)
Biz çok seviyoruz ama eminim deneseniz seversiniz :) Teşekkürler, sevgiler.
SilSevilmez mi? hemde çok severim,ellerine sağlık.Sevgiler.
YanıtlaSilBenim de en sevdiklerimden :) Çok teşekkürler, sevgiler.
SilEllerine sağlık ben ilk kez geçen yıl tattım (çok da merak ediyordum) Arkadaşım yapmış konusu geçti aa dur çayın yanına koyayım deyince keşke başka bir şey isteseydim modunda gülüştük:))))
YanıtlaSilÇok ama çok beğendim nefis bir lezzet.
İnanmıyorum nasıl denemedin bunca yıl, senin için kayıp yıllar olmuş :)
Silben çok severim ama bulmak biraz sıkıntı oluyor malum sabah erken toplanıyor ama hazır pişirilmişi varsa afiyetle yerim :) ellerinize sağlık
YanıtlaSilBurada pazarlarda belli bir dönem bol miktarda bulunuyor.Ben de sabah erkenden çiçekler kapanmadan yapmak gerekir diye acele ederdim ama soğuk su içinde ertesi gün bile pişirmek çok sorun olmuyor, yeter ki çiçek bulunabilsin.Çok teşekkürler, sevgiler.
SilDolmalar çok güzel olmuş...Ellerinize sağlık... İzmir konusunda her şey gönlünüze göre olsun derim... Sevgiler...:)
YanıtlaSilBu yazıyı Ankara'da olduğumuz yıllarda yazmıştım, yani eski bir paylaşım ve şükürler olsun ki o zamandan beri artık İzmir'deyiz :) Ege otları, kabak çiçeği dolmaları o zaman çok daha önemliydi şimdi neyse ki hepsine ulaşabilecek mesafedeyiz :) Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.
SilYıllar önce bir kere Kıbrıslı bir arkadaşımda yemiştim. Ama bir daha kısmet olmadı, Ankara pazarlarında rastlamak mümkün değil tabi, ellerinize sağlık, sevgiler...
YanıtlaSilBen de bu postu Ankara'da yaşadığımız yıllarda yazmıştım, bilirim Ege'ye ait hiç bir şey maalesef bulunmaz ve çoğu zaman bilinmez :) Gerçi şimdilerde Çayyolu pazarında enginar satıldığını duydum ama çiçek koruması zor olduğundan oralara kadar gelmez sanıyorum.Çok teşekkürler, sevgiler.
Silama bu çooook güzel
YanıtlaSilÇok teşekkürler :) Sevgiler.
Silbayılırım kabak çiçeği dolmasına ama kendim hiç yapmadım :(
YanıtlaSilÇiçek bulabilirseniz, tarife göre yapabilirsiniz :)
SilÇok severim ama her yerde olmuyor herkes yapamıyor arada annem yapar ama çiçek bulduğunda nefis olur :)
YanıtlaSilAslında kabak olduğuna göre çiçeği de her yerde oluyordur ama bilinmediğinden yapılmıyor herhalde.Teşekkürler, sevgiler.
Silharika görünüyor ellerinize sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkürler, sevgiler.
SilPatlıcan ve biber dolmasını çok severim. Ama kabak çiçeği dolmasını yemedim. Kabak dolması yedim :) ellerinize sağlık
YanıtlaSilSevgilerle
En azından tatil için Ege'ye yolunuz düşerse, mutlaka deneyin derim :) Teşekkürler, sevgiler.
SilHer türlü dolma benim favorim ama bunu hiç yapmadım.
YanıtlaSilÇiçek dolması dolmaların en güzellerinden yada bizim için öyle bilemiyorum :) Sevgilerimle.
SilBen bilmediğim halde bi yiyesim geldi, çok nefis duruyor
YanıtlaSilKeşke ikram etme olanağımız da olsa değil mi :) Teşekkür ediyorum, sevgiler.
SilHarika görünüyor, elinize sağlık ...
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.
SilAnnemin Egeli olması sayesinde bahsettiğiniz lezzetlerin birçoğuyla tanıştım. Özellikle kabak çiçeği dolmasını çok çok çok severim.
YanıtlaSilTarifiniz harika, ellerinize sağlık :)
Ne güzel, bu lezzetleri tadabilmişsiniz :) Annenize de selamlar, sevgiler.
Silbayılırım ya ilk Datçada tanıştım bu dolma ile sonrası geldi tabi bu hafta yapmayı dusundum bir an tesekkurler tarif için Sevgiler Lezzettramvayı
YanıtlaSilAslında çiçek bulabilirseniz ve çiçekleri parçalamadan doldurabilirseniz diğer dolmalardan farkı olmayan bir tarif, size de kolay gelsin.Sevgilerimle.
SilBayılırım ama anca memlekete gidince bulabiliyorum ellerini sağlık
YanıtlaSilBizim için de uzun yıllar öyle oldu maalesef, o kadar narin ki kargo ile de gönderilemiyor :)
SilAyy ne güzel görünüyor , çiçekleri ancak bahçeme kabak dikince bulabiliyorum onun dışında bulamıyorum. Çok severim çok lezzetli olur. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSevgiler..
Bahçenizde kabak ve kabak çiçeği oluyorsa ne güzel; bizim yediklerimizden daha taze, dalından kopartıp yiyorsunuz :) Size de afiyetler olsun, sevgilerimle.
Silçok güzel görünüyor :) ellerine sağlık ♥
YanıtlaSilÇok teşekkürler :) Sevgilerimle.
SilBayılırım (:
YanıtlaSilNeyse ki şimdi tam zamanı :)
Sil