24 Nisan 2011 Pazar

YEŞİL İNCİR REÇELİ

Yeşil İncir Reçeli Tarifi
Ham İncir Reçeli Nasıl Yapılır
Deli İncir Reçeli Tarifi
İncir Reçeli Tarifi
     Kahvaltı sofralarına yemyeşil rengi ile gerçekten renk katan incir reçelinin tadı kadar, kokusunu da çok seviyorum. Pazarlarda bir kaç haftadır, her hafta biraz daha büyümüş olduğunu gördüğüm incirler satılıyor. Yediğimiz diğer incirlerden görüntüde pek farkı olmayan ama meyveleri daha acımsı ve içi boş olan deli incir de denilen incirlerden reçel yapılıyor. Siz de minik olgunlaşmamış bu incirlerden reçel yapmak isterseniz, seçme şansınızda varsa, incirler daha fazla büyümeden bu günlerde yapmalısınız. Bence incirin kabuğu soyulmadan yapılan reçel daha aromatik ve hoş kokulu oluyor ama siz soyarak yapacak iseniz, incirlerin sütü nedeniyle elinizin tahriş olup daha sonra yanmaması için, elinize bulaşık eldiveni takabilirsiniz. Benim incirlerim nerede ise badem boyunda olunca :) ben bademli yapmadım ama siz isterseniz incirlerin dip kısımlarına ağartılmış badem sokup, pişerken içine 10-15 adet karanfil de ekleyebilirsiniz .
Malzemeler:
  • 1 kilogram yeşil olgunlaşmamış incir
  • 1 kilogram toz şeker 
  • 4 su bardağı su
  • Yarım limonun suyu
Yapılışı:  
  • İncirler yıkanıp, dibindeki sert kısım ucu sivri bir bıçakla çıkarılır.
  • İstenirse, bıçak veya sebze soyucu ile kabukları soyulur.
  • Suyu her defasında değiştirilerek, üç defa beşer dakika kaynatılır.
  • İncirler süzgece alınıp, suyu süzdürülür.
  • Soğuk su dolu bir kabın içine atılıp biraz bekletilir.
  • Suyun içinden alınan incirler elimizle çok az sıkılarak içinde su kalmaması sağlanır.
  • İstenirse bu aşama da dip kısımlarına kabuğu soyulmuş birer badem sokulabilir.
  • Su ve şeker kıvam alana kadar kaynatılır.
  • İncirler eklenip, karıştırmadan parçalamadan 15 dakika pişirilir.
  • Üzerinde oluşan köpükler alınır.
  • Limon suyu eklenip birkaç taşım daha kaynatılır.
  • Reçel kıvamına gelince ocaktan alınır.
  • Sıcak reçel kavanozlara doldurulup, kapağı kapatılıp ters çevrilir.

    11 yorum:

    1. Merhaba Nergis Hanım,
      Ellerinize sağlık nefis görünüyor incir reçeli. Ben de yapmayı planlıyorum inşallah geç kalmadan yapabilirim. Kokusu buraya kadar geldi....:)
      Sevgilerimle,

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Teşekkür ederim,ben de incir reçelini çok seviyorum ama acele etmek lazım gitgide incirler büyüyor.Sevgiler.

        Sil
    2. Nergisçim, bende bayılıyorum bu reçele .Sen karanfilli yapmışsın, ben bademli yapıyorum.Bu sene yaparsam ,blogumda paylaşırım.Eline sağlık.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Bademlisi de çok güzel oluyor Ihlamurcum tatlı niyetine bile yenilebilir :)
        Aslında vaktim olsaydı ben de diplerine birer badem koymayı düşünmüştüm ama seneye artık.Sevgiler.

        Sil
    3. Nergiz'cim eline sağlık arkadaşım :)) Rengi çok güzel olmuş :)))

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Teşekkürler Nurdan'cığım,aslında göztaşı ile yapılan tarifte incirlerin daha da yeşil bir görüntüsü oluyor ama bu tarif hem daha kolay hem de kimyasal bir ürün kullanılmamış oluyor.Sevgiler.

        Sil
    4. Nergis hanım, görüyorum ki İzmir'de incirler çıkmışşşş. ve sizin ellerinizden de bir başka güzelliğe bürünmüş. İlk foto beni büyüledi diyebilirim. Dün çarşıdan geçtim ama rastlamadım. Herhalde burada da eli kulağındadır. Yaklaşık yirmi yıldır hiç aksatmadan yaparım. Fakat ben o yakut rengini çok sevdiğim için ilk haşlama suyuna toplu iğne başı kadar göztaşı koyuyorum(kayınvalidemin tarifi) İyi yapmışsınız büyümeden alıp yapmakla. Hem aroması da bu boyutlardayken daha fazla oluyor. İncirleri kollamak lazım artık.

      Ellerinize, emeklerinize sağlık.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Çok teşekkür ederim.Geçen senelere oranla biraz erken çıktı bu sene, hatta geçen hafta gördüklerim epey büyümüştü.Ben de o kokuyu ,aromayı çok seviyorum.Bu gün yarın İstanbul'da da çıkar artık zamanı.Göztaşına cesaret edemiyorum çok minicik ama gene de tedirgin ediyor beni,siz yapınca görürüz artık o yakut rengi incir reçelini :) Sevgilerimle.

        Sil
    5. Ellerinize sağlık,ben de izmir karaburun da yaşıyorum bugün topladım sizin tarifinizle yapacağım reçelimi

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Size de kolay gelsin, umarım sonuçtan memnun kalırsınız :)

        Sil
    6. Ben nurten çiçek benimde bahçemde incir agacı var daha olmadılar ben dah önce hiç incir reçeli yapmadım tarifinize baktım buyıl yapmayı düşünüyorum inşallah sizinki kadar güzel olur

      YanıtlaSil

    BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
    ''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...