Enginar dolması tarifi
Enginar dolması nasıl yapılır
Annem; ''pazardan enginar alırken tazesini seçmek için sapından tutup sallayınca, baş kısmının da ağırlığından sallanması gerekir'' derdi. Yıllarca enginar bilinmeyen, satılmayan bölgelerde yaşayınca bu bilgileri kullanıp, enginar seçme şansım olmamıştı, enginar adı altında ne bulduysak razı olmuştuk :) Aslında her zaman yaptığım enginar dolması için, çanak kısmı biraz daha büyük enginarları seçiyorum ama bu defa kalabalık misafir grubu için yaptığımdan ve normal boy bir enginar dolması diğer mezelerle birlikte çok geleceğinden küçük enginarları ikiye bölerek doldurup, buket şeklinde bir sunum yaptım. Küçük, taze enginarların satıldığı bir bölgede yaşıyor iseniz, bu tarif sadece görüntüsü için bile yapılmaya değer diye düşünüyorum.
- 10 adet küçük enginar
- 20 tatlı kaşığı pirinç
- 2 adet domates
- Yarım demet taze soğan
- Yarım demet dereotu
- Yarım demet maydanoz
- 1 adet limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 su bardağı zeytinyağı
- Tuz
- 1 adet kırmızı biber
- Küçük taze enginarların üstten yarıya yakın kısmı ve sap kısımları kesilir.
- Tam ortasından sapı ile birlikte ortadan ikiye ayrılır.
- Enginarların ortasında ki (var ise ) tüylü kısımları ve kalın dış yaprakları temizlenir.
- Bıçak değen yerlerin kararmaması için tuzlu, bol limonlu su da bekletilir.
- Temizlenen göbekler limon ile ovulur.
- Kabukları soyulmuş domates, taze soğan, maydanoz, dereotu ince ince doğranır.
- Her yarım dolmaya bir tatlı kaşığı olacak ölçüde pirinç iyice yıkanıp, eklenir.
- Zeytinyağı, tuz ve karabiber de eklenerek, dolma içi hazırlanır.
- Yarım enginarlar büyük, yayvan bir tencereye dizilir.
- İç malzemesi fazla taşırmadan göbeklere konulur.
- Pirinçleri dağıtılmadan tencerenin dibine iki üç parmak kadar zeytinyağlı, limonlu su konulur.
- Tencerenin kapağı kapatılıp, kontrol edilerek yarım saat kadar pişirilir.
- Kırmızı biberden halka kesilip, içine sokularak buket şekli verilir.
- Enginarlar ılık servis edilir.
Merhaba, enginarlar tencerenin içinde ve tabaktaki sunumları ile bir harika görünüyorlar, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBende de zeytinyağlısı vardı bugün, biliyor musunuz?
Görüşmek dileğiyle, sevgiler.
bayılırım enginara sunumu da çok şık olmuş ellerine sağlık...
YanıtlaSilTeşekkürler...Zamanı geçmeden yemek lazım diye nerede ise iki günde bir değişik tarifler deneyip enginar pişiriyorum,ne de olsa yılların özlemi bizimkisi...
YanıtlaSilEnginarı o kadar çok severiz ki sende harika yapmışsın ellerine sağlık
YanıtlaSilİzmir de neredesin?
sevgiler
Teşekkürler...Hakimevleri'nde oturuyoruz.Görüşmek üzere,sevgilerimle...
SilMerhaba,
YanıtlaSilEnginara bayılırım,bugün ben de pilavını yaptım.Her yemeği güzel oluyor.Hem göze hem damağa hitap eden bir yemek olmuş.Görüntüleri şahane.İst'da böyle küçük, taze enginar bulamıyorum.Ellerinize sağlık.Sevgiler:)
Ege sahillerinde enginar mevsimiyken,yaşadığın yerlerde taze enginar bulamamak ne zor gelir insana...Sevgiler...
YanıtlaSilcanım merhaba,
YanıtlaSilseni tanıdığım için çok mutlu oldum. zübeydenin çeyizsandığı sayfasının linkini bırakıyorum sana.
Ne kadar güzel bir blogun var görsellerine hayran kaldım.
Ben enginar dolmasını bütün yapıyordum bundan sonra böyle yapacağım çünki tam olunca herkese fazla geliyor. süpersin.
fırsat buldukça uğrarım sevgiler.
(kelime doğrulamayı kaldırırsan iyi olur canım yaa nasıl yapılacağı benim konuların altında link var tıkla bir arkadaşımızın resimli açıklaması var.)
Ben de çok memnun oldum tanıştığımıza.Her zaman beklerim.İlgine ve verdiğin bilgiye çok teşekkürler.Kendime yorum yazmadığımdan olsa gerek,kelime doğrulaması olduğunun farkında değildim.Hiç kimse de uyarmamıştı,hakikaten insanın robot olmadığını ispatlaması can sıkıcı oluyor.Hemen kaldırdım.Sevgilerimle...
Silenginarı sevemedim,böylesini denemedim,denerim.
YanıtlaSilEnginar sevilmez mi? Yıllarca enginar satılmayan yerlerde yaşayınca bizim için biraz daha kıymetli galiba...Sevgilerimle...
Silcanım zübeydenin linkini bırakıyorumdedim unuttum iyi mi:)))
YanıtlaSilhttp://zubeydecakr.blogspot.com/
sevgiler
Hemen aldım,kaydettim canım.Çok teşekkürler...
Silbayılırım, görüntü şahane. (biz minik bir farkla hazırlıyoruz, her yaprağın arasına dolduruyoruz malzemeyi)
YanıtlaSilAnnemden öğrendiğim de sizin ki gibi...Hatta blogda ki ilk zeytinyağlı tarifim,enginar dolması o şekilde.Sevgilerimle...
YanıtlaSilHarika görünüm ,çok güzel .Hayranım yaratıcığınıza .Baheçemizde üç kök enginarımız var baş yaptıklarında aynen sizin gibi yapacağım.Emeklerinize sağlık Nergis'ciğim.Sevgiler.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim.Benim enginarlar pazardan,bahçenizde emek verilerek yetişen enginarın güzelliğine doyum olmaz,fotoğrafları bekliyorum :) Sevgiler.
Silher yaptığının hayranıyım ellerine sağlık sevgiler
YanıtlaSilÇok çok teşekkür ediyorum Susam Çörekotu'm teveccühünüz :) Sevgilerimle.
SilTam bir görsel şölen
YanıtlaSilArada sofraları renklendirmek de lazım değil mi :) Sevgilerimle.
SilÇok teşekkürler tarif için yaptım ve MUHTEŞEM oldu ..🤗🤗🤗
YanıtlaSilÇok sevindim, size de afiyetler olsun.
SilNergis’ciğim enginer dolmasının bu şekilde sunumunu görmemiştim ellerine sağlık. Deneyeceğim
YanıtlaSilŞennur Bağcı
Enginar dolmasını bütün olarak yapınca, misafir sofralarında kimse tek başına yemek istemiyor, bitiremem diye paylaşacak birini arıyordu benim de pişirirken yarıya bölüp en baştan paylaştırmak aklıma geldi, yıllardır böyle yapıyorum. Yani Şennur'cuğum benden sonra yapanlar olmuştur ama benden önce yapanı ben de görmedim :) Teşekkür ederim, umarım beğenirsin. Sevgilerimle.
SilÇok super bir tarif olmuş, hem görüntüsü hem tadi mukemmel.ben her turlusune bayolirimda eşim mesafeli biraz ama goruntu onu bile cezbetti ,tarif icin teşekkürler ❤
SilTakibiniz ve yorumunuz için ben teşekkür ederim.Sevgilerimle.
Sil