17 Mayıs 2012 Perşembe

SARMA İÇİ

Sarma içi tarifi
Sarma içi nasıl yapılır
     Çocukluk yıllarımda, şimdi ki gibi seralarda yetişen sebzeler olmadığından sarma içi bahar, yaz aylarının geldiğinin müjdecisiydi.Taze taze çıkmış asma yaprakları, domatesler, maydanoz, nane, dereotu herkesin kendi bahçesinde yetişirdi.Asma altlarında, havanın serinlediği  akşam üstülerde bahçeler acele yıkanır, tazecik asma yaprakları, maydanoz, nane toplanırdı. Limon yerine koruk suyu konulur, biraz suluca kalacak şekilde  malzemeler karıştırılıp, sarma içi yapılırdı.Komşular, komşu çocukları hep birlikte yenilirdi.Ben hala taze asma yaprakları çıktığında, her sarma içi yaptığımda, o serin yıkanmış bahçelerin kokusunu, neşe içinde annelerinin yanında koşup oynayan çocukların, seslerini duyarım.O güzel insanlar artık çok uzaklarda olsalar da...
Malzemeler:
  • 1 su bardağı pilavlık bulgur 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası  
  • 3 adet taze soğan 
  • 2 adet orta boy domates 
  • 1 adet limon 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • Yarım demet nane 
  • Zeytinyağı 
  • Tuz 
  • Taze asma yaprağı  
Yapılışı:
  • Pilavlık bulgur yıkanıp, süzülür.
  • Tencereye alınan bulgurun üzerine çıkana kadar kaynamış su ve tuz eklenir.
  • Bulgur biraz diri kalacak kadar bir kaç taşım kaynatılır.
  • Süzülen bulgur derin bir kaba alınır.
  • Limon suyu ve zeytinyağı eklenip, domates salçası ezilerek yedirilir.
  • Kabuğu soyulup, küp küp doğranmış domatesler, ince doğranmış maydanoz, dereotu, nane ve taze soğanlar da eklenip, karıştırılır.
  • Taze asma yapraklarının üzerine kaynar su dökülüp, haşlanır, süzgece alınıp süzdürülür.
  • Asma yaprakları ile bohça gibi yapılarak yada kaşıkla alınan bulgurun üzerine asma yaprağı kapatılarak yenilir.

28 yorum:

  1. Hatta koruğun kendisini koyardı annem yaprak sarmasının içine. Yazını okuyunca o yıkanmış bahçelerin kokusu benim de burnuma geldi, kavurucu Yaz akşamlarının sıcaklığı ile birlikte... :)

    YanıtlaSil
  2. İşte gene "Öyle bir geçer zaman ki..."durumu.Yaşlanıyor muyuz acaba,aklımız sürekli geçmiş günlerde.

    YanıtlaSil
  3. Malatyalı bir arkadaşımda ,kısırı bu şekilde yemiştim.Ve bayılmıştım.Harika gözüküyor...

    YanıtlaSil
  4. Aslında değişik adlarla Türkiye'nin her yerinde buna benzer tarifler yapılıyor.Kimi kısır gibi,kimi çok sulu,kimi cevizli.Bence hepsi güzel ama belki de bu tarifin benim için nostaljik bir tadı olduğundan,bu tarifi daha çok seviyorum. Benim tarifim annemden,Kuzey Ege'den...Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. nefis görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Annemde yapar çok severimm :) Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir zamanlar annelerimiz yapar biz yerdik, şimdi aynı lezzetleri devam ettirmeye çalışıyoruz ama inanın anne elinin lezzetinde olmuyor bir türlü :( Teşekkürler, size de afiyet olsun.

      Sil
  7. Ellerine sağlık Kısırın kardeşi gibi:))
    her yerde farklı bir ismi vardır kimisi de batık filan diyor adı her ne olursa olsun nefis bir lezzettir ,candır:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sarma içi, Bat, Batırık en bilinen adı ile kısır daha ne isimleri vardır bilmediğimiz ama haklısın Hatice'ciğim adı değil, tadı önemli :)

      Sil
  8. Sarma içine ben de domates kullanmayı seviyorum. Ama dereoto hiç kullanmadım. lezzeti çok değişir mi diye merak ettim şimdi..Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nahide hanımcığım acaba siz sarma sararken hazırladığımız iç olarak mı anladınız; bunun kendi özgün yöresel adı sarma içi, kısırın biraz daha sulu ve pilavlık iri bulgurla yapılan hali ve taze asma yaprağı ile yeniliyor.Teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  9. Yanıtlar
    1. Şu sıralar pek çok evde sık yapılıyordur herhalde, buyurun Sena hanım :)

      Sil
  10. Kısırın bu şekilde yendiğini biliyorum ama böyle de çok güzel olmuş , ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.Aslında kısırın biraz daha sulu ve pilavlık iri bulgurla yapılan hali, kısır genellikle marulla yenilir ama sarma içi taze yaprak olmadan olmaz :)

      Sil
  11. incecik, zar gibi yaprak olursa süper olur.. elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir zamanlar incecik zar gibi asma yapraklarını, naneyi, maydanozu bahçemizden kopartır öyle yapardık ama o günler eskilerde kaldı maalesef.Neyse ki pazardakilerde idare ediyor :)

      Sil
  12. Harika görünüyor ellerine sağlık ♥
    Olsa da yesem yaa :))))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bulabilirseniz taze yaprakların tam zamanı :) Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  13. Değişik olmuş. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz bildik bileli böyle yapıyoruz ama bilmeyenler için kısırın değişik versiyonlarından biri :)

      Sil
  14. Çok iştah açıcı görünüyor,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem bulgura eklenen domates ve limon suyunun hem de yaprakların ekşisini düşününce gerçekten çok iştah açıcı :) Teşekkürler.

      Sil
  15. Ellerinize sağlık. Benim de buzlukta yapraklarım bekliyor. Şu yoğunluk dönemimi bi atlatabilirsem ben de girişeceğim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence taze yaprak bulabilirseniz öyle deneyin, buzluktakilerle sarma sararsınız :)

      Sil
  16. Yanıtlar
    1. Benim de dayanamadıklarımdan :) Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...