Sarma içi tarifi
Sarma içi nasıl yapılır
Çocukluk yıllarımda, şimdi ki gibi seralarda yetişen sebzeler olmadığından sarma içi bahar, yaz aylarının geldiğinin müjdecisiydi.Taze taze çıkmış asma yaprakları, domatesler, maydanoz, nane, dereotu herkesin kendi bahçesinde yetişirdi.Asma altlarında, havanın serinlediği akşam üstülerde bahçeler acele yıkanır, tazecik asma yaprakları, maydanoz, nane toplanırdı. Limon yerine koruk suyu konulur, biraz suluca kalacak şekilde malzemeler karıştırılıp, sarma içi yapılırdı.Komşular, komşu çocukları hep birlikte yenilirdi.Ben hala taze asma yaprakları çıktığında, her sarma içi yaptığımda, o serin yıkanmış bahçelerin kokusunu, neşe içinde annelerinin yanında koşup oynayan çocukların, seslerini duyarım.O güzel insanlar artık çok uzaklarda olsalar da...
Malzemeler:
- 1 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 3 adet taze soğan
- 2 adet orta boy domates
- 1 adet limon
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet dereotu
- Yarım demet nane
- Zeytinyağı
- Tuz
- Taze asma yaprağı
- Pilavlık bulgur yıkanıp, süzülür.
- Tencereye alınan bulgurun üzerine çıkana kadar kaynamış su ve tuz eklenir.
- Bulgur biraz diri kalacak kadar bir kaç taşım kaynatılır.
- Süzülen bulgur derin bir kaba alınır.
- Limon suyu ve zeytinyağı eklenip, domates salçası ezilerek yedirilir.
- Kabuğu soyulup, küp küp doğranmış domatesler, ince doğranmış maydanoz, dereotu, nane ve taze soğanlar da eklenip, karıştırılır.
- Taze asma yapraklarının üzerine kaynar su dökülüp, haşlanır, süzgece alınıp süzdürülür.
- Asma yaprakları ile bohça gibi yapılarak yada kaşıkla alınan bulgurun üzerine asma yaprağı kapatılarak yenilir.
Hatta koruğun kendisini koyardı annem yaprak sarmasının içine. Yazını okuyunca o yıkanmış bahçelerin kokusu benim de burnuma geldi, kavurucu Yaz akşamlarının sıcaklığı ile birlikte... :)
YanıtlaSilİşte gene "Öyle bir geçer zaman ki..."durumu.Yaşlanıyor muyuz acaba,aklımız sürekli geçmiş günlerde.
YanıtlaSilMalatyalı bir arkadaşımda ,kısırı bu şekilde yemiştim.Ve bayılmıştım.Harika gözüküyor...
YanıtlaSilAslında değişik adlarla Türkiye'nin her yerinde buna benzer tarifler yapılıyor.Kimi kısır gibi,kimi çok sulu,kimi cevizli.Bence hepsi güzel ama belki de bu tarifin benim için nostaljik bir tadı olduğundan,bu tarifi daha çok seviyorum. Benim tarifim annemden,Kuzey Ege'den...Sevgiler.
YanıtlaSilnefis görünüyor ellerinize sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkürler, sevgiler.
SilAnnemde yapar çok severimm :) Ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilBir zamanlar annelerimiz yapar biz yerdik, şimdi aynı lezzetleri devam ettirmeye çalışıyoruz ama inanın anne elinin lezzetinde olmuyor bir türlü :( Teşekkürler, size de afiyet olsun.
SilEllerine sağlık Kısırın kardeşi gibi:))
YanıtlaSilher yerde farklı bir ismi vardır kimisi de batık filan diyor adı her ne olursa olsun nefis bir lezzettir ,candır:)
Sarma içi, Bat, Batırık en bilinen adı ile kısır daha ne isimleri vardır bilmediğimiz ama haklısın Hatice'ciğim adı değil, tadı önemli :)
SilSarma içine ben de domates kullanmayı seviyorum. Ama dereoto hiç kullanmadım. lezzeti çok değişir mi diye merak ettim şimdi..Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilNahide hanımcığım acaba siz sarma sararken hazırladığımız iç olarak mı anladınız; bunun kendi özgün yöresel adı sarma içi, kısırın biraz daha sulu ve pilavlık iri bulgurla yapılan hali ve taze asma yaprağı ile yeniliyor.Teşekkür ediyorum, sevgilerimle.
SilCanım çekti :(
YanıtlaSilŞu sıralar pek çok evde sık yapılıyordur herhalde, buyurun Sena hanım :)
SilKısırın bu şekilde yendiğini biliyorum ama böyle de çok güzel olmuş , ellerinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkürler.Aslında kısırın biraz daha sulu ve pilavlık iri bulgurla yapılan hali, kısır genellikle marulla yenilir ama sarma içi taze yaprak olmadan olmaz :)
Silincecik, zar gibi yaprak olursa süper olur.. elinize sağlık
YanıtlaSilBir zamanlar incecik zar gibi asma yapraklarını, naneyi, maydanozu bahçemizden kopartır öyle yapardık ama o günler eskilerde kaldı maalesef.Neyse ki pazardakilerde idare ediyor :)
SilHarika görünüyor ellerine sağlık ♥
YanıtlaSilOlsa da yesem yaa :))))))
Aslında bulabilirseniz taze yaprakların tam zamanı :) Teşekkürler, sevgiler.
SilDeğişik olmuş. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBiz bildik bileli böyle yapıyoruz ama bilmeyenler için kısırın değişik versiyonlarından biri :)
SilÇok iştah açıcı görünüyor,ellerinize sağlık.
YanıtlaSilHem bulgura eklenen domates ve limon suyunun hem de yaprakların ekşisini düşününce gerçekten çok iştah açıcı :) Teşekkürler.
SilEllerinize sağlık. Benim de buzlukta yapraklarım bekliyor. Şu yoğunluk dönemimi bi atlatabilirsem ben de girişeceğim. :)
YanıtlaSilBence taze yaprak bulabilirseniz öyle deneyin, buzluktakilerle sarma sararsınız :)
SilNefis görünüyor (:
YanıtlaSilBenim de dayanamadıklarımdan :) Çok teşekkürler, sevgiler.
Sil