Asma yaprağında enginar dolması tarifi
Asma yaprağında enginar dolması nasıl yapılır
Enginar mevsimi başlayıp, evde ki herkes de enginar sevince; geçmiş yılların acısını çıkartmak istercesine nerede ise haftada üç dört kez evde enginar pişiriyorum.Klasik enginar dolması için, taze yapraklı sakız enginar bulamadığımda veya zamanım az olduğunda yapmayı tercih ettiğim; hazırlanması çok pratik olan bu dolmaya sunumu ve yenilmesinin kolaylığı nedeniyle misafir sofralarınızda da yer verebilirsiniz.
Malzemeler:
- 6 adet enginar çanağı
- 12 adet büyük asma yaprağı
- 1 adet limonun suyu
- 2 adet kuru soğan
- 9 yemek kaşığı pirinç
- 5 adet taze soğan
- Yarım demet dereotu
- Yarım demet maydanoz
- 2 çay kaşığı karabiber
- 1 adet havuç
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 adet limonun suyu
- 1,5 su bardağı sıcak su
- Tuz
Yapılışı:
- Temizlenmiş çanak enginarlar limon ile ovulup, limonlu su içinde bekletilir.
- Asma yaprakları sıcak suyun içinde beş dakika kadar haşlanıp, çıkartılır.
- Kuru soğanlar halka halka doğranıp, tencerenin dibine yayılır.
- Pirinç kaynar su içinde su soğuyana kadar bekletilip, süzülür.
- Pirince ince kıyılmış taze soğan, dereotu, maydanoz, tuz ve karabiber eklenip; karıştırılır.
- Asma yaprağı damarlı tarafı içe gelecek şekilde yayılıp, ortasına enginar yerleştirilir.
- Enginar çanaklarına iç malzemesi paylaştırılır.
- Üzerlerine asma yaprağı örtülerek tek tek bohçalanıp, kapatılır.
- Tencerede ki kuru soğanların üzerine yan yana dizilir.
- Soyulup, doğranmış havuç eklenir.
- Zeytinyağı, limon suyu ve 1,5 su bardağı sıcak su eklenip; kapağı kapatılır.
- Kısık ateşte yaklaşık bir saat pirinçler yumuşayana kadar pişirilir.
- İlk sıcaklığı geçince kuru soğanlarla birlikte servis tabağına alınıp, ılık servis edilir.
ayyy bu ne böyle yaaa harika olmuş yine
YanıtlaSilBu en pratiğinden enginar dolması :) Sevgilerimle.
SilNergis'cim, bir kezde Tümayda görmüştüm.Hemen yapacağım, nefis bir tarif .Eline sağlık.
YanıtlaSilIhlamurcum,bu tarifi yemek dergilerinden birinde görmüştüm.Ankara'da taze yapraklı enginar bulamayınca,bulduğum enginar çanakları ile yapardım.Şimdilerde enginar cennetinde olunca :) ara sıra yapıyorum ama gerçekten pratik bir tarif.Teşekkürler,sevgiler.
SilÇok beğendiğim bir tarif.. Ama ben henüz enginar dahi pişirmedim:)) İlk siftahımı yapsam diyorum artık.. Ellerinize sağlık.. Ben ayrıca g ARTI plus dan da paylaşıyorum. sevgiler.
YanıtlaSilEnginar mevsiminde ben geçmiş yıllarda bulamadığımızdan olsa gerek ne yapacağımı şaşırıyorum,mevsimi çok çabuk geçiveriyormuş gibi geliyor :)
Silg ARTI plus da paylaşmayı bilmiyorum,ne fark oluyor acaba.
Sevgilerimle.
Enginari cok severim ama böylesini hic denemedim süper görünüyor ,ellerinize saglik
YanıtlaSilEnginarın her hali güzel :) Bence bir de böyle deneyin,sevgilerimle.
Silçok şık bir sunum eline sağlık afiyetle
YanıtlaSilBu tarifin görünüşü de güzel,servisi de kolay.Çok teşekkür ederim,sevgiler.
SilHem sunum olarak, hem de lezzet olarak çok sevdiğim bir yemek. Bende ilk Tümay'da görüp yapmıştım. Bayılmıştı tadına. Denemek isteyenler varsa hiç düşünmesinler nefis bir tat :))
YanıtlaSilEllerine sağlık Nergis ablacım, afiyetler olsun...
Sevgiler,
Teşekkür ederim Fatma'cığım,gerçekten güzel ve kolay bir tarif.Sevgilerimle.
SilTadını tabi bilmiyorum ama sunum ve görüntü tek kelimeyle müthiş.Ellerine swğlık
YanıtlaSilÇok teşekkürler,keşke tattırabilsek değil mi.Sevgilerimle.
Silellerine sağlık ben bunu kerevizde denemiştim. enginarla da deneyeyim.
YanıtlaSilEnginar olmadığı günlerde kereviz alternatif oluyor ama enginar varken enginarın yerini hiç bir şey tutmaz değil mi Hatice'ciğim :)
SilEnginara bayılırım afiyetler olsun..Ellerinize sağlık.Sevgiler..
YanıtlaSilEnginar sevilmez mi :) Teşekkür ederim, sevgiler.
SilEllerine sağlık bir bu Şekli denememiştim
YanıtlaSilEnginar mevsimindeyken denenmeyen tarif kalmasın :) Teşekkürler, sevgiler.
SilEnginara bayılırımm :) Şahane olmuş ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum Sedef hanım, en azından bir hali sevilsin diye değişik enginarlı tarifler paylaşmaya çalışıyorum :)
SilElinize sağlık güzel paylaşım :D
YanıtlaSilÇok teşekkürler Kasım bey :)
SilSüper görünüm süper tat harika bir görseli var ellerinize sağlık.
YanıtlaSilPaylaştıklarımızın tadına baktıramadığımız için görseller ayrı bir önem taşıyor blog dünyasında :) Teşekkür ederim.
Silİlk defa gmrdüm harika elinize sağlık
YanıtlaSilYapılışı da kolay :) Çok teşekkürler, sevgiler.
SilKerevizle denemiştim böyle eme enginarla da deneyeyim. Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilBen de kerevizle deneyeyim Hatice'ciğim :) Çok teşekkürler.
SilÇok güzel bir sunum... Asma yaprağını da çok severim zaten...Ellerinize sağlık...)
YanıtlaSilİkisinin de tam zamanı Nahide hanımcığım, çok teşekkür ediyorum.Sevgilerimle.
SilEllerine sağlık sunum süper ♥
YanıtlaSilÇok teşekkürler :) Sevgiler.
SilBunu denicem Nergis abla;)
YanıtlaSilO kadar pratik bir enginar dolması tarifi ki, cyrano de bergerac bile yapabilir :) Sevgiler, selamlar.
Sil