24 Mart 2014 Pazartesi

ASMA YAPRAKLI ENGİNAR DOLMASI

Asma yaprağında enginar dolması tarifi
Asma yaprağında enginar dolması nasıl yapılır
     Enginar mevsimi başlayıp, evde ki herkes de enginar sevince; geçmiş yılların acısını çıkartmak istercesine nerede ise haftada üç dört kez evde enginar pişiriyorum.Klasik enginar dolması için, taze yapraklı sakız enginar bulamadığımda veya zamanım az olduğunda yapmayı tercih ettiğim; hazırlanması çok pratik olan bu dolmaya sunumu ve yenilmesinin kolaylığı nedeniyle misafir sofralarınızda da yer verebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 6 adet enginar çanağı 
  • 12 adet büyük asma yaprağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 2 adet kuru soğan 
  • 9 yemek kaşığı pirinç 
  • 5 adet taze soğan 
  • Yarım demet dereotu 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 2 çay kaşığı karabiber 
  • 1 adet havuç
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1,5 su bardağı sıcak su 
  • Tuz

Yapılışı:
  • Temizlenmiş çanak enginarlar limon ile ovulup, limonlu su içinde bekletilir.
  • Asma yaprakları sıcak suyun içinde beş dakika kadar haşlanıp, çıkartılır.
  • Kuru soğanlar halka halka doğranıp, tencerenin dibine yayılır.
  • Pirinç kaynar su içinde su soğuyana kadar bekletilip, süzülür.
  • Pirince ince kıyılmış taze soğan, dereotu, maydanoz, tuz ve karabiber eklenip; karıştırılır.
  • Asma yaprağı damarlı tarafı içe gelecek şekilde yayılıp, ortasına enginar yerleştirilir.
  • Enginar çanaklarına iç malzemesi paylaştırılır.
  • Üzerlerine asma yaprağı örtülerek tek tek bohçalanıp, kapatılır.
  • Tencerede ki kuru soğanların üzerine yan yana dizilir.
  • Soyulup, doğranmış havuç eklenir.
  • Zeytinyağı, limon suyu ve 1,5 su bardağı sıcak su eklenip; kapağı kapatılır.
  • Kısık ateşte yaklaşık bir saat pirinçler yumuşayana kadar pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince kuru soğanlarla birlikte servis tabağına alınıp, ılık servis edilir.

36 yorum:

  1. ayyy bu ne böyle yaaa harika olmuş yine

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Bu en pratiğinden enginar dolması :) Sevgilerimle.

      Sil
  2. Nergis'cim, bir kezde Tümayda görmüştüm.Hemen yapacağım, nefis bir tarif .Eline sağlık.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Ihlamurcum,bu tarifi yemek dergilerinden birinde görmüştüm.Ankara'da taze yapraklı enginar bulamayınca,bulduğum enginar çanakları ile yapardım.Şimdilerde enginar cennetinde olunca :) ara sıra yapıyorum ama gerçekten pratik bir tarif.Teşekkürler,sevgiler.

      Sil
  3. Çok beğendiğim bir tarif.. Ama ben henüz enginar dahi pişirmedim:)) İlk siftahımı yapsam diyorum artık.. Ellerinize sağlık.. Ben ayrıca g ARTI plus dan da paylaşıyorum. sevgiler.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Enginar mevsiminde ben geçmiş yıllarda bulamadığımızdan olsa gerek ne yapacağımı şaşırıyorum,mevsimi çok çabuk geçiveriyormuş gibi geliyor :)
      g ARTI plus da paylaşmayı bilmiyorum,ne fark oluyor acaba.
      Sevgilerimle.

      Sil
  4. Enginari cok severim ama böylesini hic denemedim süper görünüyor ,ellerinize saglik

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Enginarın her hali güzel :) Bence bir de böyle deneyin,sevgilerimle.

      Sil
  5. çok şık bir sunum eline sağlık afiyetle

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarifin görünüşü de güzel,servisi de kolay.Çok teşekkür ederim,sevgiler.

      Sil
  6. Hem sunum olarak, hem de lezzet olarak çok sevdiğim bir yemek. Bende ilk Tümay'da görüp yapmıştım. Bayılmıştı tadına. Denemek isteyenler varsa hiç düşünmesinler nefis bir tat :))
    Ellerine sağlık Nergis ablacım, afiyetler olsun...
    Sevgiler,

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Fatma'cığım,gerçekten güzel ve kolay bir tarif.Sevgilerimle.

      Sil
  7. Tadını tabi bilmiyorum ama sunum ve görüntü tek kelimeyle müthiş.Ellerine swğlık

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler,keşke tattırabilsek değil mi.Sevgilerimle.

      Sil
  8. ellerine sağlık ben bunu kerevizde denemiştim. enginarla da deneyeyim.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Enginar olmadığı günlerde kereviz alternatif oluyor ama enginar varken enginarın yerini hiç bir şey tutmaz değil mi Hatice'ciğim :)

      Sil
  9. Enginara bayılırım afiyetler olsun..Ellerinize sağlık.Sevgiler..

    YanıtlayınSil
  10. Ellerine sağlık bir bu Şekli denememiştim

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Enginar mevsimindeyken denenmeyen tarif kalmasın :) Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  11. Enginara bayılırımm :) Şahane olmuş ellerinize sağlık :)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum Sedef hanım, en azından bir hali sevilsin diye değişik enginarlı tarifler paylaşmaya çalışıyorum :)

      Sil
  12. Süper görünüm süper tat harika bir görseli var ellerinize sağlık.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Paylaştıklarımızın tadına baktıramadığımız için görseller ayrı bir önem taşıyor blog dünyasında :) Teşekkür ederim.

      Sil
  13. İlk defa gmrdüm harika elinize sağlık

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Yapılışı da kolay :) Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  14. Kerevizle denemiştim böyle eme enginarla da deneyeyim. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Ben de kerevizle deneyeyim Hatice'ciğim :) Çok teşekkürler.

      Sil
  15. Çok güzel bir sunum... Asma yaprağını da çok severim zaten...Ellerinize sağlık...)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. İkisinin de tam zamanı Nahide hanımcığım, çok teşekkür ediyorum.Sevgilerimle.

      Sil
  16. Ellerine sağlık sunum süper ♥

    YanıtlayınSil
  17. Yanıtlar
    1. O kadar pratik bir enginar dolması tarifi ki, cyrano de bergerac bile yapabilir :) Sevgiler, selamlar.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...