4 Mart 2014 Salı

KÖK REZENE (FENNEL - FİNOKYO) YEMEĞİ

Kök rezene yemeği tarifi
Kök rezene nasıl pişirilir
Fennel yemeği tarifi
Finokyo yemeği tarifi
     Arapsaçı otunu annem çok sevdiğinden, yabani rezene ile  erken yaşlarda tanışmıştık ama kök rezene ile tanışmam kendi adıma epey zaman aldı. İlk defa Burda dergilerinin son sayfalarında verilen yemek tariflerinde görüp merak ettiğim kök rezeneyi, Ankara'da Real marketler zincirinde Florence Fennel adıyla satılmaya başlandığında hemen aldığımı hatırlıyorum. İzmir'de Finokyo adıyla da bilinen kök rezene sevildiğinden mi yoksa kültür olarak yetiştirildiğinden satışı yaygınlaştığından mı bilmiyorum son yıllarda hemen her manavda rastlıyorum. Aroması ve anason kokusu arapsaçı kadar yoğun olmayan rezene çoğu zaman et yemeklerinin yanına garnitür olarak yapılsa da, ben zeytinyağlı yemek olarak yapıyorum.
Malzemeler:
  • 2 adet kök rezene 
  • 1 adet büyük boy kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı su
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Köke yakın bir yerden rezenenin dalları kesilir.
  • Kökü bıçakla dikine kesilir.
  • Taze dalları ve yaprakları doğranır.
  • İyice yıkanıp, süzgece alınır.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğanlar zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Kök rezeneler de eklenip, kuru soğanla birlikte biraz çevrilir.
  • Rezenenin yeşil kısımları, su ve tuz tencereye eklenip, kapağı kapatılır.
  • Kısık ateşte kökler yumuşayana kadar pişirilir.

9 yorum:

  1. Ay çok severim, nasıl da canım istedi şöyle yoğurtlu yoğurtlu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoğurtlusunu hiç denemedim,denenecekler arasına alayım :)

      Sil
    2. Sarımsaklı yoğurtla harika olur.

      Sil
  2. hem çok hafif hem de aroması ile harika bir lezzet olmalı bende marketlerde çok görüyorum ama denememiştim ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Mine'ciğim.Eskiden sadece yabancı dergilerde görüyorduk ama şu aralar hemen her manavda görüyorum ben de.Sevgiler.

      Sil
  3. Ellerinize sağlık Nergis Hanımcım. Bizim evdede çok sevilir arapsaçı ve rezene..:)) sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim,Ege'li olup da sevilmez mi :) Sevgiler.

      Sil
  4. AYNUR : Bende ayni bu sekil yapiyorum, sadece ek olarak havuc ilave ediyorum.. Cok sifali cok lezzetli gercekten herkese tavsiyem. Ayrica bende ege,den Izmir,liyim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu sıralar İzmir'de her manavda bulunuyor, şifa niyetine de olsa yemek lazım :) Teşekkür ederim Aynur hanım, sevgiler.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...