28 Şubat 2018 Çarşamba

KARALAHANA SARMASI

Karalahana sarması tarifi
Zeytinyağlı karalahana sarması nasıl yapılır
     Ege bölgesinde eskiden pek de bilmediğimiz karalahana ile çocukluk yıllarımızda buralara yerleşen karadenizli komşularımız, arkadaşlarımız sayesinde tanıştık. Tarifin orjinalinde karalahana yaprakları sarıldıktan sonra güveçte altına etli dana kemikleri konulup pişirilirmiş ama bizim evde et yenilmediği ve her şeyimiz de zeytinyağlı olunca bu sarmayı da zeytinyağlı yaprak sarması, lahana sarması ve ebegümeci sarması gibi zeytinyağlı olarak yaptım. 
Malzemeler:
  • 2-3 demet karalahana (yaklaşık 1 kilogram) 
  • 2 su bardağı pirinç 
  • 4 adet kuru soğan 
  • 1 yemek kaşığı kuru nane 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı kışlık şişe domates veya domates salçası 
  • 1 demet maydanoz 
Yapılışı:
  • Pirinç sıcak su içinde bekletilir.
  • Yapraklar iyice yıkanıp, kaynar su konulmuş derince bir kabın içine konulur.
  • Yaprakların rengi değişince kevgirle diğer tarafı da çevrilip yumuşaması için bekletilir.
  • Yumuşayınca suyun içinden çıkartılıp, süzgece alınır.
  • Zeytinyağı konulan tencerede yemeklik doğranmış kurusoğanlar pembeleştirilir.
  • Bir yemek kaşığı domates püresi, suyu süzülen pirinçler, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatları da eklenir.
  • Yaprakların ortasındaki sert damar kısmı bıçakla çıkartılarak birleştirilir.,
  • Her yaprağa bir tatlı kaşığı kadar pirinçli iç malzemesinden konulup sarılır.
  • Tencerenin dibine saplar ve yaprakların ortasından çıkan sert kısımlar yerleştirilip, üzerine sarmalar dizilir.
  • Bir yemek kaşığı domates püresi, zeytinyağı ve su karıştırılıp, sarmaların üzerini geçene kadar konulur.
  • Sarmaların üstüne tabak kapatılıp, kaynayana kadar harlı sonra da kısık ateşte yaklaşık yarım saat kadar pişirilir.
  • Ilık servis edilir.

6 yorum:

  1. A bende bugün dün pazardan aldığım karalahanaları dolma yapmayı düşünüyordum.Elinize sağlık, yöntemimiz aynıymış:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz de zeytinyağlı yapıyorsunuz demek ki :) Kolay gelsin, afiyetler olsun :)

      Sil
  2. Leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Harika görünüyor ellerinize sağlık annem bahçesinde yetiştiriyor kesinlikle deneyecegim tarifi aldım 😘😘😘😘 turkan

    YanıtlaSil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...