Ekşili Kırma Zeytin Tarifi
Ekşili Kırma Zeytin Nasıl Yapılır
Malzemeler:
- 3 kilogram yeşil zeytin
- 1 çay bardağı kaya tuzu
- 1 türk kahvesi fincanı limon tuzu
- Aldığı kadar su
- Zeytinlerin sağlam ve etli olanları ayrılır.
- Yaprakları, sapları kopartılıp, temizlenir.
- İyice yıkandıktan sonra süzgeçte suyu süzdürülür.
- Zeytinler kırılırken etrafa sıçramaması için, temiz büyükçe bir çöp poşetinin kenarları biraz kaldırılarak içine kesme tahtası yerleştirilir.
- Zeytinlere birer kez taş ile vurularak parçalamadan kırılır.
- Zeytinleri taş, çekiç, şişenin dip kısmı veya benim gibi ahşap bir havanın dip kısmıyla vurarak da kırabilirsiniz.
- Zeytinlerin kararmaması için, kırılan zeytinler hiç bekletilmeden su dolu cam kavanoza alınır.
- Zeytinlerin acısının çıkması için, suyu üç günde bir değiştirilip ağzı kapalı olarak bekletilir.
- Yaklaşık 15 gün sonra tatlanan zeytinler kontrol edilerek suyu süzülüp, cam kavanoza alınır.
- Limon tuzu ve kaya tuzu suyun içinde eritilir.
- Hazırlanan su zeytinlerin üzerine dökülüp, en üstede bir iki yemek kaşığı zeytinyağı dökülür.
- Kavanozun kapağı kapatılıp, güneş görmeyen serin bir yerde zeytinler bitene kadar bu suyun içinde bekletilir.
- Yenileceği kadar kavanozdan çıkartılıp servis edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.