Nar reçeli tarifi
Nar reçeli nasıl yapılır
Nar reçeli, Osmanlı İmparatorluğu zamanından beri yapılan reçellerdenmiş ve Yazar Sermet Muhtar Alus'a göre Osmanlı İmparatorluğu döneminde bir kadının reçel yapamayıp, çarşıdan alması onun namusunu lekeleyecek kadar ayıp bir durummuş, neyse ki şimdilerde namusumuz bu kadar kolay lekelenmiyor :) Önceleri çok kıymetli olan reçeller sadece padişah ve çevresi için, başta gül olmak üzere değişik çiçeklerden, meyvelerden, sebzelerden yapılırmış ve sanatkarların elinden çıkma cam, porselen hatta som altından çok değerli tatlı hokkalarında, kaselerinde sunulurmuş. Tatlı nar tanelerinden yaptığım reçelin rengi daha açık pembe olmuştu, ekşi nardan yaptığımın hem rengi, hem de tadı bence çok daha güzel oldu. Nar reçelini taze sıkılmış nar suyu ile yapıp, yedikten sonra görünüşü, rengi ve lezzeti ile gerçekten padişah sofralarında yer bulacak güzellikte bir reçelmiş diye düşünüyorum.
Malzemeler:
- 4 su bardağı taze sıkılmış nar suyu
- 3 su bardağı ayıklanmış nar tanesi
- 4 su bardağı toz şeker
- 1 adet limonun suyu
Yapılışı:
- Narların üç su bardağı dolduracak kadarı tanelere ayrılır.
- Kalan narların dört su bardağı dolduracak kadarı sıkılır.
- Taze sıkılmış nar suyu ve toz şeker tencerede karıştırılır.
- Şeker eriyene kadar arada köpükleri alınarak orta ateşte kaynatılır.
- Kaynadıktan sonra ateşin altı kısılarak kıvam alana kadar kaynatılır.
- Nar taneleri ve sonra limon suyu da eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
- Sıcakken kavanoza konulup, soğuduktan sonra kapağı kapatılır.
Yine harika bir tarif ellerinize sağlık...:))
YanıtlaSilSevgiler,
Çok teşekkür ederim Selda'cığım,sevgiler.
Sildenemedim ama tadınıda merak ettim.görün tü harika canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilBen çok tatlı reçelleri sevmediğim için bu hafif ekşi lezzetli reçeli beğendim.Siz de narı ve nar kullanılan tarifleri seviyorsanız denemelisiniz.Sevgiler.
SilEline sağlık çok değişik bir reçel merak ettim doğrusu sevgiler...
YanıtlaSilBenim de bilinen reçellerden çok,değişik olan reçeller ilgimi çekiyor ve yapmaya çalışıyorum :) Sevgiler.
SilNar reçelini ben de çok merak ediyorum. Tarifinden faydalanarak yakın bir tarihte yapacağım herhalde:) Ellerine sağlık ve sevgiler.
YanıtlaSilNar mevsimi geçmeden deneyin bence de,beğeneceğinizi umuyorum.sevgiler.
SilBende deneyeyim,Nergiscim.Emeğine sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Ihlamurcum,ben narı sevince bu reçeli de sevdim ,umarım sen de beğenirsin.Sevgilerimle.
SilEvde katı meyve presim yok. Nar suyunu en kolay nasıl çıkarabilirim? Teşekkürler
YanıtlaSilNar için plastik aparatlar satılıyor,işe yarıyor mu bilmiyorum ama başka bir yöntem,narın üzerine çizikler attıktan sonra sağlam bir poşetin içine koyup ezebilirsiniz.Bir yolunu bulun ama reçel için kesinlikle hazır kutu da satılan nar sularından kullanmayın.
Sil