Şevket-i Bostan Yemeği Tarifi
Zeytinyağlı Şevket-i Bostan Yemeği Tarifi
Malzemeler:
- 1 kilogram akkız otu ( Şevket-i Bostan)
- 1 adet kuru soğan
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı un
- 1 adet limonun suyu
- Tuz
Yapılışı:
- Akkız otunun yenilmeyecek durumdaki yaprakları kopartılıp atıldıktan sonra sirkeli su içinde bir süre bekletilip, iyice yıkanır.
- Taze yaprakları bırakılıp, dikenli yeşil yaprakları tercihen eldivenle sıyrılıp, ayrılır.
- Kahverengi kök kısımları ise bıçakla kazınarak ortadan dikine iki parçaya ayrılarak varsa odunsu kısım çıkarılıp atılır.
- Yapraklar ve kökler hiç toprak kalmayıncaya kadar yıkanır.
- Kazındıktan sonra ortaya çıkan beyaz kökler limonlu su içinde bekletilir.
- Zeytinyağı konulmuş tencerede yemeklik doğranmış soğanlar ve un pembeleşene kadar kavrulur.
- Ayıklanıp, iyice yıkanan kökler yağda biraz çevrildikten sonra üzerini geçecek kadar sıcak su konulur.
- Köklerin iyice pişmesi için, kontrol edilerek ve azaldıkça ara ara sıcak su eklenerek yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Akkız otu hem sağlıklı hemde besleyici elinize sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim, sevgiler...
Siltam bir giritli yemeğdir rahmetli babaannem kuzueti ile yapardı...elinize sağlık...sevgiler...
YanıtlaSilAslen şevket-i bostan da, akkız da kuzu etiyle yapılır ama biz et yemediğimizden böyle yapıyoruz :) Çok teşekkürler.
Sil