Balkabağı tatlısı tarifi
Balkabağı tatlısı nasıl yapılır
Balkabağının en çok yapılan, en bilinen hali, herhalde kabak tatlısıdır.Tencerede, fırında, kuzinede hatta eskiden köy evlerinde ki fırınlarda kabak hiç parçalanmadan bütün olarak pişirilirdi. Kabak tatlısı her kış, özellikle de yılbaşı sofralarında mutlaka olurdu. Ben tencerede pişirirken de, fırında pişirirken de şekerini bir gece önceden ekleyip, bekletiyorum. Hiç su eklemeden, kendi suyunda karamelize oluncaya kadar pişiriyorum. Kabağın kabuklarını pazarcıların sebze soyacağı ile soyduğunu görünce bizde öyle soyduk, çekirdeklerini çıkarttıktan sonra her zamankinden farklı olarak kabağın doğal çizgilerini takip ederek girintili, çıkıntılı soyup çiçek şeklinde enine dilim dilim doğrayıp, pişirdim.
- 1 kilogram temizlenmiş balkabağı
- Yarım kilogram toz şeker
- 1 su bardağı ceviz
- Balkabağının kabukları soyulur, çekirdekli iç kısmı temizlenir.
- İki parmak kalınlığında dilimlenip, yıkanır.
- Derin bir fırın tepsisine bir sıra kabak, bir sıra şeker olacak şekilde sıralanır.
- Bir gece şekerini çekmesi için bekletilir.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında suyunu çekip, karamelize olana kadar pişirilir.
- Soğuyunca servis tabağına alınıp, üzerine irice dövülmüş cevizler serpilir.