Kırmızı pancarın salatası, turşusu biliniyor, yapılıyor ama sapları ve yaprakları sanıyorum herkes tarafından değerlendirilmiyor.Pazarda yanımdaki müşteri pancarların sap ve yapraklarını kestirip, attırınca saplarından neler yapılabileceğini tarif ettim ama sanıyorum pek aklına yatmamış olacak ki sadece pancarların kök kısımlarını alıp gitti :( Yumurtalı, yumurtasız; yoğurtlu, yoğurtsuz her türlü kavurmasını, karışık otlu böreğini, pirinçli yemeğini biz severek yediğimizden o tazecik sap ve yaprakların çöpe gitmesine üzüldüm.
Malzemeler:
- 2 demet kırmızı pancarın sapı ve yaprağı
- 2 adet kuru soğan
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2-3 diş sarımsak
- 250 gram yoğurt
- Pancarların sapları ve yaprakları iyice yıkanıp, ayrılır.
- Tavaya konulan zeytinyağında yemeklik doğranmış kuru soğanlar pembeleştirilir.
- Küçük küçük doğranmış pancar sapları da eklenip yumuşayana kadar yağda çevrilir.
- Gerekirse yarım çay bardağı kadar sıcak su eklenip, kavurmaya devam edilir.
- En son doğranmış yapraklarda eklenerek, kavrulur.
- Tuzu ve karabiberi eklenir.
- Servis tabağına alınır.
- Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp, sıcak olarak servis edilir.