Simit poğaça tarifi
Simit poğaça nasıl yapılır
Son günlerde bizim favorilerimizden biri olan simit poğaçaya, çıtırlığından ve pekmezli suya batırılıp bol susamlı oluşundan simit, içindeki peynirden ve yumuşaklığından da poğaça adı düşünülmüş ve ikisi arasında karar verilemeyip simit poğaça denilmiş herhalde :) Gerçekten hem simit, hem de poğaça adını hak eden simit poğaçanın içine ben peynirli, lorlu bir karışım koydum.Pişerken peynirin taşıp dışına çıkmaması için üzerine bıçakla çok derin çizgiler atılmazsa kaşar peyniri de kullanılabilir.
Malzemeler:- 4,5 su bardağı un
- 1 çay bardağı ılık süt
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket instant kuru maya
- 100 gram oda sıcaklığında tereyağı
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı ılık su
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Beyaz peynir veya lor
- Maydanoz
- Kımızı pul biber
- 4 yemek kaşığı pekmez
- 3 yemek kaşığı su
- Bol miktarda susam
- Poğaçanın içine konulacak peynirli, maydanozlu harç hazırlanır.
- Pekmeze su eklenip, biraz sulandırılır.
- Un derince bir kaba elenip, ortası havuz gibi açılır.
- Şekerli ılık süte instant maya eklenip, karıştırılır.
- Tereyağı, ılık su, zeytinyağı, yumurta ve tuz da eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulup, sıcak bir yerde üzeri örtülerek yarım saat bekletilir.
- Hamurdan parçalar kopartılarak yirmi bezeye ayrılır.
- Her beze elimizle açılıp içine peynirli maydanozlu iç konulup, poğaça gibi kapatılır.
- İki ucundan biraz çekilerek şekil verilir.
- Poğaçalar önce pekmezli suya daha sonra da susama iyice bulanarak, kapattığımız kısımlar alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
- Poğaçaların üzerine keskin bir bıçakla derin olmayan verev çizikler atılır.
- Kabarması için tepside bir saat kadar bekletilir.
- Önceden 190 derece ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saat kadar kontrol edilerek pişirilir.
- Tercihen sıcak servis edilir.