8 Kasım 2014 Cumartesi

ÇİKOLATALI TART

Çikolatalı tart tarifi
Çikolatalı tart nasıl yapılır
     Tatlı yerine veya akşamüstü çay saatlerinde tüketebileceğiniz çikolatalı tartın yapım aşamaları biraz uzun gibi görünse de, bu benim tarifleri ayrıntılı yazma merağımdan başka bir şey değil aslında :) Tartın istenmeyen bir şekilde kabarmaması için, pişirirken üzerine nohut veya fasulye gibi koyduğunuz bakliyatları bir kavanozda saklayarak her seferinde tekrar kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 150 gram tereyağı 
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 çay bardağı pudra şekeri 
  • 1 adet yumurta 
  • Yarım paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
Kreması:
  • 5 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı toz şeker                 
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 50 gram tereyağı 
  • 1 paket Dr.Oetker vanilya aromalı Creme Ole 
Çikolatalı sos:
  • 1 paket Dr Oetker Bitter Çikolatalı Sos 
  • 2,5 su bardağı süt

Tart Hamurunun Yapılışı:
  • Tereyağ küçük parçalara ayrılıp, diğer malzemelerle karıştırılarak hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülüp yarım saat buzdolabında dinlendirilir.
  • Buzdolabından çıkartılıp, tart kalıbından daha büyük ölçüde merdane ile açılır.
  • Tart kalıbı çapında iki adet yağlı kağıt kesilir.
  • Kağıdın biri kalıbın altına yayılır.
  • Hamur kalıba kenarlarından biraz taşacak şekilde yayılır.
  • Hamurun kenarları yükseltilerek, kalanı kalıbın kenarına bastırılarak kesilir.
  • Hamurun üzerine çatalla delikler açılır.
  • İkinci yağlı kağıt hamurun üzerine konulur.
  • Hamurun kabarmaması için kağıdın  üzerine nohut, fasulye gibi bakliyat dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yarım saat kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılıp, üzerindeki bakliyatlar alınarak soğumaya bırakılır.
Kremanın Yapılışı:
  • Malzemeler karıştırılarak,tencerede muhallebi gibi pişirilir.
  • Tereyağı eklenip, mikserle önce yavaş sonra hızlı devirde 5 dakika çırpılır.
  • Biraz soğuyunca vanilya aromalı Creme Ole eklenip, 5 dakika mikserle çırpılır.
  • Tart hamurunun üzerine kaşıkla dökülüp, düzeltilerek yayılır.
  • Soğuyunca buzdolabına konulup, katılaşana kadar bekletilir.
Çikolatalı Sos Yapılışı: 
  • Tencereye konulan 2,5 su bardağı süte,1 paket Dr Oetker Bitter Çikolatalı Sos yavaş yavaş dökülüp, karıştırılarak pişirilir.
  • Kaynamaya başlayınca kısık ateşe alınıp, bir kaç taşım pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçen çikolatalı sos, kremanın üzerine dökülür.
  • Buzdolabında yarım saat kadar donması beklenir.
  • Kakaolu bisküvi kırıntıları ve çikolata ile süslenir.

7 Kasım 2014 Cuma

UNLU BÖREK

Unlu börek tarifi
Unlu börek nasıl yapılır
Kolay el açması börek tarifi
     El açması börek yapmaya vaktiniz veya cesaretiniz yoksa; yufkaların her katını yağlayıp, unlayarak el açması börek lezzetinde unlu börek yapabilirsiniz.İstediğiniz iç malzemesi ile yapılışı çok pratik, elde açılmış yufkayla yapılmış lezzette ki bu böreği yaparken, yufkaların her yerini fırçayla iyice yağlayıp, unu da topaklanmaması için yufkanın üzerine eleyerek kullandım.
Malzemeler:
  • 4 adet yufka 
  • 100 gram tereyağı 
  • 2 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı un 
  • 4 adet haşlanmış patates
  • 250 gram lor 
  • Dereotu
  • Tuz 
  • Karabiber 
  • Kırmızı pul biber
Üzerine:
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Susam
Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, soyulur, soğuyunca rendenin iri gözüyle rendelenir.
  • Lor, ince kıyılmış dereotu, tuz, karabiber, pul biber eklenip, karıştırılır.
  • Tereyağı eritilip, zeytinyağı ile karıştırılır.
  • Yufkalardan biri tezgaha yayılıp, fırça ile yağlanır.
  • Üzerine yarım su bardağı kadar un elenir.
  • Yufka ortadan ikiye katlanır, tekrar yağlanır ve un elenir.
  • Patatesli, lorlu iç malzemesi yufkanın düz kenarı boyunca yayılır.
  • Yufkanın iki kenarı biraz içe doğru kıvrılarak rulo yapılır.
  • Diğer üç yufkaya da aynı işlemler yapılır.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine rulolar yan yana dizilip, bıçakla dilimlenir.
  • Üzerine biraz zeytinyağı ile çırpılmış yumurta sarısı fırçayla sürülür.
  • Susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, üzeri kızarana kadar pişirilir.

6 Kasım 2014 Perşembe

PANCAR SAPI KAVURMASI

Pancar sapı kavurması tarifi
Pancar sapı kavurması nasıl yapılır
     Kırmızı pancarın salatası, turşusu biliniyor, yapılıyor ama sapları ve yaprakları sanıyorum herkes tarafından değerlendirilmiyor.Pazarda yanımdaki müşteri pancarların sap ve yapraklarını kestirip, attırınca saplarından neler yapılabileceğini tarif ettim ama sanıyorum pek aklına yatmamış olacak ki sadece pancarların kök kısımlarını alıp gitti :( Yumurtalı, yumurtasız; yoğurtlu, yoğurtsuz her türlü kavurmasını, karışık otlu böreğini, pirinçli yemeğini biz severek yediğimizden o tazecik sap ve yaprakların çöpe gitmesine üzüldüm.
Malzemeler: 
  • 2 demet kırmızı pancarın sapı ve yaprağı 
  • 2 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 2-3 diş sarımsak 
  • 250 gram yoğurt
Yapılışı:
  • Pancarların sapları ve yaprakları iyice yıkanıp, ayrılır.
  • Tavaya konulan zeytinyağında yemeklik doğranmış kuru soğanlar pembeleştirilir.
  • Küçük küçük doğranmış pancar sapları da eklenip yumuşayana kadar yağda çevrilir.
  • Gerekirse yarım çay bardağı kadar sıcak su eklenip, kavurmaya devam edilir.
  • En son doğranmış yapraklarda eklenerek, kavrulur.
  • Tuzu ve karabiberi eklenir.
  • Servis tabağına alınır.
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp, sıcak olarak servis edilir.

5 Kasım 2014 Çarşamba

YASEMİN ÇİÇEĞİ REÇELİ

Yasemin çiçeği reçeli tarifi
Yasemin çiçeği reçeli nasıl yapılır
Yasemin reçeli tarifi
     Yaz boyunca yazlığın bahçesinde güzel kokusunu duyduğumuz yaseminin sadece çiçek kısımlarını kullanarak, yasemin çiçeği reçeli yaptım. Ben reçeli yaz aylarında yaptım ama evimizin karşısındaki okulun bahçesinde, halen çiçek açan bir yasemin olduğuna göre yerken de o güzel kokusunu alabildiğiniz bu reçeli isterseniz şimdi de yapabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 2 su bardağı dolusu ayıklanmış yasemin çiçeği 
  • 1,5 su bardağı su 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 adet limon suyu veya birkaç parça limon tuzu 
Yapılışı:
  • Yasemin çiçeklerinin sadece çiçekli kısımları ayıklanır.
  • Çiçekler soğuk suyun içinde bekletilip, süzülür.
  • Tencereye su ve şeker konulup, şeker eriyene kadar orta ateşte kaynatılır.
  • Bir su bardağı kadar çiçek eklenip, kaynatmaya devam edilir.
  • Çiçeklerin kokusunun iyice çıkması için, süzgeçten geçirilip ezilir.
  • Kalan bir su bardağı çiçek ve limon suyu da eklenip, 5-10 dakika daha kaynatılır.
  • Kuru ve temiz bir kavanoza konulup, kapağı kapatılarak ters çevrilir.

4 Kasım 2014 Salı

SUSAMLI PATATES TOPLARI

Patates topları tarifi
Patates topları nasıl yapılır
Susamlı patates topları nasıl yapılır
     Çay davetlerinde ne kadar çok tatlı ve tuzlu çeşidi olsa da, genellikle salatalara ve  susamlı patates topu gibi tariflere daha çok ilgi gösteriliyor ve diğer çeşitlerden artsa da salata, meze gibi ikramlar ilk bitenler arasında yer alıyor.Siz de patatesli tarifleri seviyorsanız; atıştırmalık, meze yada çay saatleri için çok uygun olan Chefika' ya ait bu tarifi seveceğinizi umuyorum.
Malzemeler:
  • 2 adet orta boy haşlanıp ezilmiş patates 
  • 1 diş sarımsak 
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 
  • Yarım çay kaşığı kimyon 
  • Yarım çay kaşığı kişniş 
  • 1 tatlı kaşığı kekik 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi 
  • 1 çay bardağı un
Topları bulamak için:
  • 1 su bardağı susam
Sosu için:
  • 1 küçük kase süzme yoğurt 
  • 1 diş sarımsak 
  • 1 tatlı kaşığı nane 
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, ezilir.
  • Patateslere baharatlar, un, yumurta ve kaşar peyniri rendelenip karıştırılır.
  • Yuvarlanarak ceviz büyüklüğünde toplar yapılır.
  • Topların her yeri susama bulanıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılan ılık patates topları yenileceği zaman sarımsaklı yoğurt yayılmış servis tabağına dizilip, üzerine yoğurtlu sos dökülerek servis edilir.

1 Kasım 2014 Cumartesi

ALİ VE SEDA'YA MUTLULUKLAR

Fotoğraflı şeker hamurlu kurabiye tarifi
Fotoğraflı şeker hamurlu kurabiye nasıl yapılır
     Evlendiğimiz yıllarda henüz çocuk olan kuzenlerimizden Ali'yi de bu hafta sonu evlendirip, mutluluklarına ortak olduk.Eşimin bir İtalyan ailesi ölçeğindeki akrabalarının ve değişik şehirlerden gelen davetlilerin de katılımı ile oldukça kalabalık ve yoğun bir hafta sonu geçirdik.Dağcılık kulübünde tanışan Ali ve Seda'nın o günlerdeki bir doğa yürüyüşünde çekilen fotoğraflarından kurabiyeler yaparak bu mutlu günlerine ait benden de bir hatıra kalsın istedim.Ali ve Seda' ya birlikte yürümeye karar verdikleri bu hayat yolunda engebesiz, engelsiz mutlu bir hayat diliyorum.

28 Ekim 2014 Salı

KIRMIZI BİBER DOLMASI

Kırmızı biber dolması tarifi
Kırmızı biber dolması nasıl yapılır
     Pazarlarda çeşit çeşit biberlerin olduğu bu günlerde turşu yapmak için, közlemek için yada salatalarda kullanmak için aldığım kırmızı biberlerden biraz irice olanlarının dolmasını da yapıyorum.Siz de kırmızı biberlerden dolma, közlenmiş biberli çörek, köz biber sarması yada kırmızı biberli ezme yapabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 10 adet iri boy kırmızı biber 
  • 1- 1,5 su bardağı pirinç 
  • 2 adet domates 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 3 adet kuru soğan 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Yarım çay kaşığı karabiber 
  • Yarım çay kaşığı yenibahar 
  • Yarım demet dereotu,maydanoz
Yapılışı:
  • Pirinç ılık tuzlu suda ıslatılıp,suyu değiştirilerek yıkanıp süzülür.
  • Biberlerin sap kısımları kesilip,tohumları çıkartılıp yıkanır.
  • Zeytinyağında ince kıyılmış kuru soğanlar pembeleştirilir.
  • Pirinçlere minik doğranmış domatesler, baharatlar, maydanoz, dereotu ve tuz eklenir.
  • Üzerinden bir parmak kadar boşluk bırakılarak biberlerin içi doldurulur.
  • Ağızları domates veya biber ile kapatılır. 
  • Biberlerin ağızları biraz yukarı gelecek şekilde tencereye dizilir.
  • Zeytinyağı, tuz ve yarısına gelecek kadar su eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapatılıp önce orta daha sonra kısık ateşte bir saat kadar pişirilir.
  • Ilıyınca servis tabağına alınır.

26 Ekim 2014 Pazar

BADEM SÜRMESİ

Vegan kahvaltılık tarifi
Badem sürmesi tarifi
Badem sürmesi nasıl yapılır
Vegan mayonez nasıl yapılır
     Vegan beslenmeyi tercih edenler kadar badem sevenlere, değişik kahvaltılıklar denemek isteyenlere de hitap edecek badem sürmesini, vegan paylaşım gruplarından birinde görüp, ölçülerini biraz değiştirerek yapmıştım.Oğlum da beğenip, onay verince paylaşmak istedim.Özellikle vegan beslenmeyi tercih edenler için, kahvaltılarda alternatif olabilecek badem ezmesini ekmek üzerine sürerek veya biraz daha limon suyu ve zeytinyağı ilavesiyle kıvamı açarak salataların üzerine mayonez olarak da kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 çay bardağı badem püresi 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 tatlı kaşığı nişasta 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • Yarım limonun suyu 
  • 1 su bardağı su 
  • 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
  • Bademler kaynar suyun içinde bir kaç dakika bekletilip, kabukları soyulur.
  • Ağartılan bademler parçalanıp, püre haline getirilir.
  • Tencereye konulan bir su bardağı soğuk suyun içine un ve nişasta eklenir.
  • Çok kısık ateşte topaklanmaması için sürekli karıştırılarak 2-3 dakika pişirilir.
  • Limon suyu ve tuz da eklenip, karıştırılır.
  • Soğuduktan sonra malzemelerin hepsi birlikte blenderden geçirilir.
  • Ekmek üzerine sürerek veya biraz daha limon suyu ve zeytinyağı eklenerek salatalara mayonez yerine kullanılır.

23 Ekim 2014 Perşembe

JALAPENO REÇELİ

Jalapeno biberi reçeli tarifi
Jalapeno biberi reçeli nasıl yapılır
     Geçen yıllarda acılı domates reçeli yaptığımda sadece acı biberden reçel olur mu diye düşünmüştüm.Bu sene jalapeno biber turşusu yaparken,  yeşil biberlerin yanına biraz da kırmızı jalapeno biber alarak karışık reçelini yaptım.Benim aldığım biberler irili ufaklı olunca temizlenmiş miktarını gram olarak verdim.Her damak zevkine uyar mı bilmiyorum ama sos olarak da kullanılabilecek bu yoğun acı- tatlı reçeli ben beğendim.
Malzemeler:
  • 250 gram temizlenmiş kırmızı- yeşil karışık jalapeno biberi 
  • 5 su bardağı toz şeker 
  • 2 su bardağı su 
  • 5-6 adet karanfil
  • 1 adet limonun suyu 
Yapılışı:
  • Jalapeno biberlerin sapları ve çekirdekleri çıkartılır.
  • Blenderde irice parçalanır. 
  • Toz şekerle karıştırılıp, sulanması için bir gece bekletilir.
  • Ertesi gün su da eklenerek önce orta sonra kısık ateşte kıvam alıp koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Koyulaşınca limon suyu eklenip, bir kaç taşım daha kaynatılır.
  • Sıcakken kavanozlara konulup, kapağı sıkıca kapatılır.

22 Ekim 2014 Çarşamba

KARA PASTA

Kara pasta tarifi
Kara pasta nasıl yapılır
Islak kek tarifi
Islak kek nasıl yapılır
     Defterimde adı Kara Pasta diye kayıtlı olsa da, aslında pasta ile ilgisi olmayan bu ıslak kek tarifini bir zamanlar çok sık yapmama rağmen nedense paylaşmamışım. Garantili bir tarif diyebileceğim bu ıslak keki yapmak isterseniz;
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 125 gram eritilmiş tereyağı 
  • 2 yemek kaşığı kakao 
  • 1 su bardağı pirinç unu 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
Üzerine: 
  • 1,5 su bardağı ılık süt 
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Eritilmiş tereyağı, elenmiş unlar ve kabartma tozu da eklenip, karıştırılır.
  • Yağlanmış fırın kabına yayılıp, kaşığın tersiyle düzeltilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 20 dakika kadar pişirilir.
  • Kürdanla kontrol edilip, fırından çıkartılır.
  • İlk sıcaklığı biraz geçtikten sonra ılık süt her tarafına eşit olarak dökülür.
  • Soğuduktan sonra dilimlenip, üzerine hindistan cevizi serpilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...