Şevket-i bostan salatası tarifi
Şevket-i bostan salatası nasıl yapılır
Ege pazarlarında bu mevsimde satılmaya başlanan şevket-i bostanın dikenli kökünü bıçakla kazıyıp, topraktan çıkarması ve sonrasında temizleme aşamalarının zorluğu yüzünden, diğer otlara göre fiyatı biraz yüksek olsa da her zaman alıcı bulunuyor.Şevket-i bostanın genellikle kuzu eti ile yemeği yapılır ama bizim et ile aramız olmayınca salatasını veya pirinçli yemeğini yapıyorum.Beyaz kök kısmı biraz sert olunca pişmesi de uzun sürdüğünden kök kısımlarını yumuşayana kadar pişirip, yeşil kısımlarını daha sonra ekleyerek pişiriyorum.
Malzemeler:- 500 gram şevket-i bostan
- 1 adet limonun suyu
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Taze uçları, yeşil kısımları kesilir.
- Ayıklandıktan sonra akan bol su altında iyice yıkanır.
- Derin bir tencerede, bol kaynar su içinde beyaz kök kısımları yumuşayıncaya kadar pişirilir.
- Beyaz kök kısımları piştikten sonra, yeşil kısımları da eklenip pişirilir.
- Piştikten sonra suyu süzülen şevket-i bostanlar servis tabağına alınır.
- Üzerine limon suyu, zeytinyağı ve tuz çırpılarak yapılan sos gezdirilir.
- İstenirse, bir iki diş sarımsak da eklenebilir.
- Ilık olarak servis edilir.