Pazarlarda, arapsaçı, radika, ısırgan otu, ebegümeci, gelincik gibi yabani otlar karıştırılmış halde, karışık ot adıyla satılıyor.Karışık ot yemeği annemin en sevdiği yemekti.O yüzden yemeğini yapmak içimden gelmediğinden genellikle böreğini yapıyorum.Ev halkı tarafından sevilerek yenilen böreğinin içine; o an evde bulunan ıspanak, leylek gagası, hardal otu ve turp otunun yeşil taze yapraklarından da karıştırarak iyice karışık hale getirdim.Egeli olmayanların pek alışık olmadıkları arapsaçının keskin, anasonlu tadını sevmiyorsanız, satın aldığınız karışık otların arasından arapsaçını çıkartabilirsiniz ama bence arapsaçı karışık ota lezzetini veren olmazsa olmazlardan diye düşünüyorum.
Malzemeler:
- 1 kilogram yufka
- 1 kilogram karışık ot
- (ıspanak, arapsaçı, ısırgan otu, ebegümeci, gelincik, hardal otu, leylek gagası, turp otunun taze yaprakları )
- Yarım kilogram peynir veya lor
- 2 adet yumurta
- Yarım su bardağı süt
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- Susam
Yapılışı:
- Otların sert sapları, sararmış yaprakları ayrılır.
- Yeşil taze yapraklar bol su içinde bir kaç defa diplerinde hiç kum kalmayana kadar iyice yıkanır.
- Süzgece konulup, suyu iyice süzülene kadar bekletilir.
- İri parçalar halinde kopartılıp, çok az tuz ile elimizde sıkılır.
- Çukur bir kabın içine alınan, elimizle sıkılmış yapraklara, lor ve karabiber eklenip, karıştırılır.
- Zeytinyağı, yumurta ve süt bir kasede çırpılarak sos hazırlanır.
- Yufka ortaya yakın ikiye katlanıp, üzerine iç malzemesi ve bir kaç kaşık sos yayılarak rulo yapılır.
- Diğer yufkalarda iç malzemesi konulup, rulo yapılır.
- Yufka ruloları yağlanmış fırın tepsisine yan yana dizilir.
- Üzerine kalan sos dökülüp, susam serpilir.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.