Ebegümeci sarması tarifi
Ebegümeci sarması nasıl yapılır
Pazardan iki bağ ebegümeci alıp iri yapraklarını ayırarak sarma sarabilir, kalan küçük yaprakları ile ince ince kıyarak börek içi hazırlayabilir ya da kavurarak üzerine yumurta kırıp servis edebilirsiniz.Ben sarmayı her zaman zeytinyağlı sardığım için ayrıca zeytinyağlı diye belirtmeye gerek duymadım ama siz isterseniz içine çok az kıymada ekleyebilirsiniz.- 1 su bardağı pirinç
- 5 adet kuru soğan
- 1 adet domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 adet limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı yeni bahar
- 2 tatlı kaşığı nane
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet dereotu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- İri ebegümeci yaprakları
- Ebegümeci yapraklarının irice olanları saplarından ayrılır.
- Geniş bir kapta yıkanıp, kaynar suyun içine batırılıp çıkartılır.
- Pirinçler ayıklanıp, yıkanır.
- Kuru soğanlar ince ince yemeklik doğranır, pembeleşinceye kadar zeytinyağında kavrulur.
- Zeytinyağında ezilen salçaya, kabuğu soyulup rendelenmiş domatesler veya yazdan hazırlanmış domates sosu da eklenip, kavrulur.
- Pirinç eklenerek, karıştırılır.
- Tuz ve baharatlar eklenir.
- Üzerini geçecek kadar sıcak su eklenip, suyunu çekene kadar ağzı kapalı olarak pişirilir.
- İnce ince kıyılmış maydanoz, dereotu da eklenerek karıştırılır.
- Tencerenin kapağı kapatılarak soğuyana kadar bekletilir.
- Ebegümecinin kopartılan sapları tencerenin dibine konulur.
- Yaprakların parlak tarafı alta gelecek şekilde yayılıp,üzerine iç malzemesi konulur.
- Yaprağın önce iki yanı daha sonra üst kısmı iç malzemesine doğru katlanarak sarılır.
- Sarma işlemi bittikten sonra, tencereye sarmalar dizilir.
- Sarmaların üzerini bir iki parmak geçecek kadar sıcak su, yarım çay bardağı kadar zeytinyağı, bir limonun suyu ve tuz eklenir.
- Sarmaların üzerine büyükçe bir kapak kapatılıp, kapağın üzerine ağırlık konulur.
- Sarmalar suyunu çekene kadar önce harlı sonra kısık ateşte pişirilir.