Patatesli börek tarifi
Yoğurt soslu börek nasıl yapılır
Hazır yufka börekleri
Kalabalık misafir gruplarına hazırlanabilecek, bereketli bir börek tarifi.Bence asıl lezzetini veren yoğurtlu sosu. İstediğiniz iç malzemesi kullanarak hazırlayabilirsiniz.Ben patatesli, lorlu olarak yaptım.Bu ölçülerle dört adet yufkadan, kırk sekiz adet küçük börek çıkıyor.Bu malzemeleri yarıya indirip, iki yufkadan daha az sayıda soslu, yumuşacık börekler yapabilirsiniz.
Malzemeler:
- 4 adet yufka
- 5-6 adet haşlanmış patates
- 500 gram kaşar loru
- 1 demet dereotu
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 su bardağı yoğurt
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
- Patatesler haşlanıp, soğuyunca kabukları soyulur.
- Rendenin iri tarafı ile rendelenir.
- İnce kıyılmış dereotu, tuz, baharatlar ve lor da eklenerek börek içi hazırlanır.
- Yoğurt, yumurta, süt ve tuz karıştırılıp, çatalla çırpılarak sosu hazırlanır.
- Yufkalardan biri bütün olarak tezgaha yayılır.
- Üzerine sos sürülüp, ikinci yufka serilir.
- İkinci yufkanın üzerine de sos sürülür.
- Yufka önce ortadan dört parçaya bölünür.
- Sonra her parça altı parçaya bölünerek, yufka yirmi dört eşit parçaya ayrılır.
- Her üçgen parçaya birer yemek kaşığı patatesli iç malzemesinden koyulur.
- Yufkanın kenarları içe doğru katlanıp, rulo yapılır.
- Kalan iki yufka da araya sos sürülerek aynı şekilde hazırlanır.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
- Kalan sos böreklerin üzerine sürülür, susam serpilir.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında börekler kızarana kadar pişirilir.