Tıp mesleğini icra eden ve edecek olan tüm hekimlerin ve sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını mini can kurabiyelerimden doktor mini canlar aracılığı ile kutluyorum.Figen,Belgin,Dilek,Halil,Emre ve Elif'ciğim sizin Tıp Bayramınızı tüm sağlık çalışanlarından ayrı,ayrıca kutluyorum :)
14 Mart 2013 Perşembe
13 Mart 2013 Çarşamba
BONİBONLU ÇİÇEK KURABİYE
Bonibon şekerli çiçek kurabiye tarifi
Şeker hamurlu kurabiye nasıl yapılır
Çiçek demeti kurabiye nasıl yapılır
Geçen yıl arkadaşım Dilek için güllü bir pasta yapmıştım.Bu sene farklı olsun diye, hazır baharın da ilk günlerini yaşarken bir demet çiçek ile doğum gününü kutlamayı düşündüm.İyi ki doğdun Dilek'ciğim, nice mutlu, sağlıklı yıllara.
Malzemeler:
- 250 gram tereyağı
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1,5 su bardağı pudra şekeri
- 1 su bardağı buğday nişastası
- 4 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- Renkli bonibonlar
- Renkli şeker hamuru
- Oda sıcaklığında ki tereyağına diğer malzemelerde eklenir.
- Yoğurulan hamurun üzeri örtülüp yarım saat buzdolabında dinlendirilir.
- Unlanmış tezgah üzerinde merdane ile bir parmak kalınlığında açılır.
- Hamurdan kalıp ile çiçekler kesilir.
- Kesilen çiçekler birbirlerine değmeyecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
- Her çiçeğin ortasına hamuru parçalamayacak şekilde çöp şiş çubuğu geçirilir.
- Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, kurabiyeler pembeleşene kadar pişirilir.
- Pişen kurabiyeler soğumaya bırakılır.
- Şeker hamuru ince açılıp, aynı çiçek kalıbı ile kesilir.
- Kesilen şeker hamurları ballı su ile kurabiyeye yapıştırılıp, kenarları düzeltilir.
- İstenen renkte şeker hamuru veya hazırlanan royal ıcıng ile kurabiyelerin kenarlarından renkli kontur geçilir.
- Tam ortasına bonibon bastırılarak yerleştirilir.
12 Mart 2013 Salı
TRUFF
Truff tarifi
Truff nasıl yapılır
Çikolatalı truff tarifi
Değişik tarifler deneme isteğimden dolayı evde hemen her gün yeni bir şeyler yapmaya çalışıyorum.Böyle olunca da bir iki gün önceden kalan kekler, kurabiyeler pek rağbet görmüyor.Sizin evinizde de bu şekilde artmış kek parçaları kalıyorsa; hem bunları değerlendirebilir, hem de kahve yanına çok güzel atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.Evde artmış kekiniz yok ise hazır satılan keklerden alıp, isterseniz içine fındık, ceviz ekleyerek hindistan cevizi veya kakao üzerinde yuvarlayıp, şekil verebilirsiniz.
Malzemeler:
- 200 ml krema
- 240 gram bitter çikolata
- Artmış kek parçaları veya hazır baton kek
- Hindistan cevizi, kakao
- Krema sos kabına konulup, kaynatmadan ısıtılır.
- Çikolata parçaları eklenip, kremanın içinde eritilir.
- Yuvarlanacak kıvama gelene kadar ufalanmış kek parçaları eklenir.
- Hindistan cevizine ve kakaoya bulanıp, servis edilir.
Etiketler:
Şekerlemeler,
Tatlılar
11 Mart 2013 Pazartesi
PATATESLİ BÖREK
Patatesli börek tarifi
Yoğurt soslu börek nasıl yapılır
Hazır yufka börekleri
Kalabalık misafir gruplarına hazırlanabilecek, bereketli bir börek tarifi.Bence asıl lezzetini veren yoğurtlu sosu. İstediğiniz iç malzemesi kullanarak hazırlayabilirsiniz.Ben patatesli, lorlu olarak yaptım.Bu ölçülerle dört adet yufkadan, kırk sekiz adet küçük börek çıkıyor.Bu malzemeleri yarıya indirip, iki yufkadan daha az sayıda soslu, yumuşacık börekler yapabilirsiniz.
Malzemeler:
- 4 adet yufka
- 5-6 adet haşlanmış patates
- 500 gram kaşar loru
- 1 demet dereotu
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 su bardağı yoğurt
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
- Patatesler haşlanıp, soğuyunca kabukları soyulur.
- Rendenin iri tarafı ile rendelenir.
- İnce kıyılmış dereotu, tuz, baharatlar ve lor da eklenerek börek içi hazırlanır.
- Yoğurt, yumurta, süt ve tuz karıştırılıp, çatalla çırpılarak sosu hazırlanır.
- Yufkalardan biri bütün olarak tezgaha yayılır.
- Üzerine sos sürülüp, ikinci yufka serilir.
- İkinci yufkanın üzerine de sos sürülür.
- Yufka önce ortadan dört parçaya bölünür.
- Sonra her parça altı parçaya bölünerek, yufka yirmi dört eşit parçaya ayrılır.
- Her üçgen parçaya birer yemek kaşığı patatesli iç malzemesinden koyulur.
- Yufkanın kenarları içe doğru katlanıp, rulo yapılır.
- Kalan iki yufka da araya sos sürülerek aynı şekilde hazırlanır.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
- Kalan sos böreklerin üzerine sürülür, susam serpilir.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında börekler kızarana kadar pişirilir.
Etiketler:
Börekler,
Vejetaryen yemekler
10 Mart 2013 Pazar
LEYLEK GAGASI ( İĞNELİK ) OTU YEMEĞİ
Leylek gagası otu yemeği tarifi
Leylek gagası pirinçli yemeği nasıl yapılır
İğnelik otu yemeği tarifi
Leylek gagası veya iğnelik diye bilinen otun yemeği, ekşili salatası yapılır veya peynir, lor eklenip, börek içi olarak tüketilir.Ben biraz pirinç de ekleyerek yemeğini pişirdim.
Malzemeler:
- 1 bağ leylek gagası otu
- 1 adet kuru soğan
- Yarım çay bardağı pirinç
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1,5 su bardağı sıcak su
- Otların sert ve sararmış kısımları ayıklanır.
- Bol suda hiç kum kalmayana kadar bir kaç defa yıkanıp, süzülmeye bırakılır.
- Kuru soğanlar yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
- Otlar irice parçalar halinde doğranıp, bir süre kavrulur.
- Pirinç ve sıcak su eklenerek, pirinçler pişene kadar tencerenin kapağı kapalı olarak pişirilir.
- Ilık olarak servis edilir.
Etiketler:
Ege Otları,
Vegan,
Vejetaryen yemekler
8 Mart 2013 Cuma
DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ
Kadınlar günü
Dünya emekçi kadınlar günü
8 mart dünya emekçi kadınlar günü
Kadınlar gittiklerinde arkalarında büyük boşluklar bırakırlar.
Onlar bir gün çekip gittiklerinde, peşlerinde yetim-öksüz kalan çok olur.
Mutfakta ki dolap, perdeler, kavanozun içindeki eski düğmeler, özenle saklanmış küçülmüş giysiler, dolap diplerindeki kurdeleler
Sabah karanlığında mutfaktan gelen tıkırtılar susar, yetim kalmıştır tabaklar
Bir kadın gittiğinde hep suyu unutulur saksıların
Sık sık boynunu büker sarıkız
O teki kalmış eski bardağın anlamını bilen olmaz, değerini kimse anlayamaz krom hac tasının
Balkon artık sessizdir, koridor kimsesiz.
Bir kadın gittiğinde
Bir kadın gittiğinde ne çok kişi gider aslında; bir ağır işçi,
bir temizlikçi, bir bakıcı, bir bahçıvan, bir muhasebeci,
Bir anne gider
Bir dost
Bir arkadaş
Bir sevgili
Ne çok kişi yok olur bir kadın gittiğinde.
Bekir Coşkun'un da yazdığı gibi bir kadın gidince çok şey değişir insanın hayatında.
Annesinin, kadınının, kızının, kız kardeşinin kıymetini bilenlerin çoğalacağı, kadınlara eşit hakların sağlandığı, ayrımcılığın olmadığı, kadınların kendi bedeni hakkında söz sahibi olduğu, kadınlar arası dayanışmanın yaşanacağı bir yıl olması dileği ile...
Emekçi kadınların günü kutlu olsun.
5 Mart 2013 Salı
EBEGÜMECİ SARMASI
Ebegümeci sarması tarifi
Ebegümeci sarması nasıl yapılır
Pazardan iki bağ ebegümeci alıp iri yapraklarını ayırarak sarma sarabilir, kalan küçük yaprakları ile ince ince kıyarak börek içi hazırlayabilir ya da kavurarak üzerine yumurta kırıp servis edebilirsiniz.Ben sarmayı her zaman zeytinyağlı sardığım için ayrıca zeytinyağlı diye belirtmeye gerek duymadım ama siz isterseniz içine çok az kıymada ekleyebilirsiniz.- 1 su bardağı pirinç
- 5 adet kuru soğan
- 1 adet domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 adet limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı yeni bahar
- 2 tatlı kaşığı nane
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet dereotu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- İri ebegümeci yaprakları
- Ebegümeci yapraklarının irice olanları saplarından ayrılır.
- Geniş bir kapta yıkanıp, kaynar suyun içine batırılıp çıkartılır.
- Pirinçler ayıklanıp, yıkanır.
- Kuru soğanlar ince ince yemeklik doğranır, pembeleşinceye kadar zeytinyağında kavrulur.
- Zeytinyağında ezilen salçaya, kabuğu soyulup rendelenmiş domatesler veya yazdan hazırlanmış domates sosu da eklenip, kavrulur.
- Pirinç eklenerek, karıştırılır.
- Tuz ve baharatlar eklenir.
- Üzerini geçecek kadar sıcak su eklenip, suyunu çekene kadar ağzı kapalı olarak pişirilir.
- İnce ince kıyılmış maydanoz, dereotu da eklenerek karıştırılır.
- Tencerenin kapağı kapatılarak soğuyana kadar bekletilir.
- Ebegümecinin kopartılan sapları tencerenin dibine konulur.
- Yaprakların parlak tarafı alta gelecek şekilde yayılıp,üzerine iç malzemesi konulur.
- Yaprağın önce iki yanı daha sonra üst kısmı iç malzemesine doğru katlanarak sarılır.
- Sarma işlemi bittikten sonra, tencereye sarmalar dizilir.
- Sarmaların üzerini bir iki parmak geçecek kadar sıcak su, yarım çay bardağı kadar zeytinyağı, bir limonun suyu ve tuz eklenir.
- Sarmaların üzerine büyükçe bir kapak kapatılıp, kapağın üzerine ağırlık konulur.
- Sarmalar suyunu çekene kadar önce harlı sonra kısık ateşte pişirilir.
3 Mart 2013 Pazar
İLKBAHAR KURABİYELERİ
İlkbahar kurabiyesi tarifi
Şeker hamurundan kurabiye nasıl yapılır
İlkbahar; dağlarımıza, köylerimize, kentlerimize ve sizlere bin bir çiçekli, tertemiz havalı, güllük gülistanlık, mutlu, sağlıklı, huzurlu günler getirsin.
Köylerine bahar gelmiş memleketimin,
Kentlerine bahar gelmiş memleketimin...
HABERİN VAR MI ?
1 Mart 2013 Cuma
BADEM AĞACI
Sen ağaçların aptalı
Ben insanların
Seni kandırır havalar
Beni sevdalar
Bir ılıman hava esmeye görsün
Düşünmeden gelecek karakış
Açarsın çiçeklerini
Bense hayra yorarım gördüğüm düşü
Bir güler yüz bir tatlı söz
Açarım yüreğimi hemen
Yemişe durmadan çarpar seni karayel
Beni karasevda
Hem de bilerek kandırıldığımızı
Kaçıncı kez bağlanmışız bir olmaza
Koo desinler bize şaşkın
Sonu gelmese de hiç bir aşkın
Açalım yine de çiçeklerimizi
Senden yanayım arkadaşım
Havanı bulunca aç çiçeklerini
Nasıl açıyorsam yüreğimi
Belki bu kez kış olmaz
Bakarsın sevdan düş olmaz
Nasıl vermişsem kendimi son sevdama
Vur kendini sen de bu güzel havaya
Aziz Nesin
Etiketler:
Şiir Hayatın Özeti
28 Şubat 2013 Perşembe
BİLGEHAN'IN DOĞUM GÜNÜ PASTASI
Şeker hamurlu doğum günü pastası tarifi
Iphone lu çocuk pastası
Çok yakın arkadaşlarımızın biricik oğlu Bilgehan'ın bu gün doğum günü.Günümüzde ki pek çok genç gibi bir elinde ıphone sürekli mesaj çekerken, bir eli laptopunda olan, aynı anda televizyonda belgesel seyredip, müzik dinleyebilen yani teknolojiye çok yakın yaşayan bir genç.Yaptığım pastada teknolojiye bu kadar yakınlığından esinlenerek, onu hep hatırladığım şekilde elinde ıphone ile yapmak istedim.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)