Gözleme tarifi
Hazır yufkadan gözleme tarifi
Gözleme dürümü nasıl yapılır
Ankara'da oturduğumuz yıllarda pazarda bulabildiğimiz yeşillikleri gözleme içine koyup dürüm yapardım.Çok fazla seçenek olmasa da marul, taze soğan ve domates eklenince gözlemeden ayrı başka bir lezzet gibi olurdu.Kişi sayısına göre yufka, dürüm yapılacak malzemeler ve miktarları değişse de siz kendi damak tadınıza ve tercihlerinize göre iç malzemesini patatesli veya peynirli yapabilirsiniz.
Malzemeler:
- 3 adet yufka
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2-3 adet haşlanmış patates veya peynir
- Marul yaprakları
- Domates dilimleri
- Taze soğan
- Maydanoz, Dereotu, Tere, Roka, Nane
- Karabiber, kırmızıbiber, tuz
- Haşlanmış patatesler soyulup, soğuyunca rendelenir.
- Peynir çatal ile ezilip hazırlanır.
- İç malzemelerine ince kıyılmış maydanoz, dereotu, tuz ve istenen baharatlar eklenir.
- Yufka tezgaha yayılıp, fırça ile zeytinyağı sürülür.
- Patatesli veya peynirli iç yayılır.
- Yufkanın dört kenarı içe doğru katlanır.
- Büyük boy yapışmaz tabanlı bir tava çok az yağlanır.
- İki tarafı alt üst edilerek gözleme pişirilip, kenara alınır.
- Aynı şekilde diğer yufkalarda pişirilir.
- Yıkanmış, kurumuş yeşilliklerden istenenler gözlemenin içine yerleştirilip, dürüm yapılır.
- Verev kesilip, servis tabağına dizilir.