Tavuklu mantı tarifi
Tavuklu mantı nasıl yapılır
Tavuklu mantı yada Balıkesir Mantısı olarak da bilinen bu mantının yapılışı ve kapatılışı diğer mantılarla aynı olsa da; bu mantının içine bir şey konulmadan boş olarak kapatılıyor ve üzerine haşlanmış tavuk eti yayılıp, yoğurtlu sos dökülüyor. Eskiden özellikle Ramazan ayında ve düğünlerde el altında hazır bulunması için; çok fazla yufka açılır, mantılar yapılırdı. Ben eskiden beri yoğurtlanmış mantı kadar çayın yanında kuru kuru mantı yemeyi de çok sevdiğimden halen mantıyı biraz fazla yapıyorum. Bir yemek kaşığına 120 adet mantı sığdırarak kendi rekorlarını kıran Kayseri mutfağı ile yarışmak mümkün olmasa da, karelere kestiğim hamuru kapatarak ben de bir yemek kaşığına 26 adet mantı sığdırabildim :)
Malzemeler:
- 2 adet tavuk göğsü veya but
- 2 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 tatlı kaşığı tane karabiber
- 4,5-5 su bardağı un
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı su
- 1 çay kaşığı tuz
- 250 gram yoğurt
- 3-4 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- Tavuk göğüsleri tuz ve tane karabiberler eklenmiş bol su içinde haşlanır.
- Haşlama suyu ayrılır.
- Derin bir kapta un yavaş yavaş eklenerek ele yapışmayan bir hamur yoğurulur.
- Dört bezeye bölünüp üzeri örtülür.
- Bezeler merdane ile açılıp,minik karelere kesilir.
- Kesilen kareler boş olarak mantı şeklinde kapatılıp, kurumaması için üzeri örtülür.
- Bezelerin hepsi açılıp,mantı şeklinde kesilip,hazırlandıktan sonra fırın tepsisine yayılır.
- Önceden ısıtılmış 180 derecede fırında, kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirilir.
- Mantılar tavuk haşladığımız suda yumuşayana kadar nohutlar da eklenerek pişirilir.
- Pişen mantı ve nohutlar süzülüp, servis tabağına yayılır.
- Mantıların üzerine haşlanıp irice parçalara ayrılmış tavuk etleri yayılır.
- İyice çırpılmış yoğurda sarımsak ve tuz eklenip,tavukların üzerine dökülür.
- En üste de zeytinyağında biraz yakılan kırmızı pul biber ve kuru naneli sos dökülür.
- Sıcak olarak servis edilir.