Ayçiçeği çöreği nasıl yapılır
Patatesli ayçiçeği çöreği tarifi
Geçtiğimiz yıl yaptığım ayçiçeği böreği gibi görüntüsü tadının önüne geçen hamur işlerinden birini daha, ayçiçeği çöreğini denedim. Hamurunu poğaça yapmakta kullandığım tariflerden biri ile yapınca, poğaça tadında bir çörek oldu. Karamelize edilmiş kuru soğanlı patatesli iç malzemesi ile yiyenlerin beğendiği, güzel görünüşlü bu çöreğin iç malzemesini siz isterseniz damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz.
Malzemeler:
- 3,5 su bardağı un
- 1 paket Dr.Oetker instant hazır maya
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım su bardağı süt
- Yarım su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 adet yumurtanın beyazı
- 1 yemek kaşığı tuz
- 2-3 adet orta boy haşlanmış patates
- 2 adet kuru soğan
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Maydanoz
- Kırmızı pul biber
- Karabiber
- Tuz
- 1 adet yumurtanın sarısı
- Çörek otu
- Susam
- Patatesler haşlanıp, soyulur.
- Kuru soğanlar yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleşene kadar çevrilir.
- Çatalla ezilen haşlanmış patatesler ve baharatlar da eklenip, soğumaya bırakılır.
- Geniş ve derin bir kaba un elenir.
- İnstant hazır maya, toz şeker, ılık su ve ılık süt de eklenerek ele yapışmayan kıvamda hamur yoğurulur.
- Hamur iki eşit parçaya ayrılır.
- Bir parçası pişirme kağıdı üzerinde merdane ile açılır.
- Soğumuş patatesli iç simit şeklinde etrafına yerleştirilir.
- İkinci hamur da merdane ile aynı büyüklükte açılıp, üzerine yayılır.
- Patatesli iç taşmayacak şekilde kenarları elimizle bastırılır.
- Tam ortada oluşan boşluk bıçakla önce artı şeklinde kesilir.
- Daha sonra aralar da bıçakla kesilerek sekiz adet kesik atılır.
- Çok az zeytinyağı ile çırpılmış yumurta sürülüp, susam serpilir.
- Ortadaki üçgen kesikler ucundan biraz çekilerek tutulup, kenarlara yapıştırılır.
- Orta kısım tamamen boşaldıktan sonra üçgen parçalara yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir.
- Yağlı kağıt uçlarından tutularak fırın tepsisine alınıp, yarım saat kabarıp mayalanması beklenir.
- Önceden ısıtılmış 190 derece fırında, yarım saat üzeri kızarana kadar pişirilir.
- İlk sıcaklığı geçince altındaki pişirme kağıdı alınarak servis edilir.