21 Aralık 2014 Pazar

ÇITIR ÇİÇEK BÖREK

Patatesli börek tarifi
Patatesli çıtır börek nasıl yapılır
Çaydanlık kapağı böreği nasıl yapılır
Hazır yufkadan börek tarifi
     Hazır yufka kullanılarak yapılabilecek en kolay böreklerden, çaydanlık kapağı böreği de denilen bu çıtır çıtır börekleri çaydanlık kapağı veya yuvarlak herhangi bir kalıpla keserek yapabilirsiniz. Daha önce paylaştığım zeytinli çaydanlık kapağı böreği tarifimden sonra bu defa sadece patatesli iç kullandım.Kenarları tırtıklı kurabiye kalıbıyla kesip, börekleri çok bastırmadan kapatınca daha çiçek görüntüsünde ve çıtır çıtır oldu.Aralardan çıkan yufka parçalarını da tam bir yufkayı yağladığınız tepsiye yayıp, istediğiniz iç malzemesi ile birlikte yufka kırpıntılarını aralara yayarak kırpık börek denilen börekten yaparak teflon tavada gözleme gibi veya fırında pişirerek değerlendirebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet yufka 
  • 2 adet büyük boy haşlanmış patates 
  • 150 gram tereyağı 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 demet maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber  
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, soyulur.
  • Çatal ile ezilip, ince kıyılmış maydanoz ve baharatlar eklenerek iç hazırlanır.
  • Tereyağ bir kabın içinde kaynatmadan eritilir.
  • Zeytinyağı da eklenerek soğumaya bırakılır.
  • Yufkalardan biri tezgaha yayılıp, üstüne fırçayla yağ sürülür.
  • Diğer yufkalarda birer birer yayılıp, aralarına yağ sürülür.
  • Dört kat halindeki yağlanmış yufkadan kurabiye kalıbı veya çaydanlık kapağı ile yuvarlaklar kesilir.
  • Yuvarlakların ortasına tatlı kaşığı ile patatesli iç malzemesi konulur.
  • Yuvarlaklar yarım daire şeklinde ikiye katlanır.
  • Uç kısımlarından bastırılıp, sabitlenir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Üzerine fırça ile yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında böreklerin üstü kızarana kadar yarım saat pişirilir.
  • Sıcak servis edilir.

51 yorum:

  1. Cok hos olmus canim ellerine saglik
    AYTOP

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, ilk bakışta görüntüsü cezbediyor değil mi :)

      Sil
  2. Çok zevklisiniz Nergis hanım güzel ve lezzetli gözüküyorlar.Çiğdem pembezambak.wordpress.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum.Gerçekten lezzet olarak da güzel, çıtır çıtır bir börek.

      Sil
  3. Görüntüsü pek şekermiş. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tırtıllı kurabiye kalıbı ile kesince daha hoş göründü benim de gözüme :) Çok teşekkürler.

      Sil
  4. Çok şık bir sunum olmuş.İlk çay soframda deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım tadını da beğenirsiniz, size de kolay gelsin :) Sevgiler.

      Sil
  5. canım çok uğraştırıyor ama sonunda bu güzel görünüme sahip böreği yaptım bende. yemede yanında yat dediklereinden cidden :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok kolay bir börek diye yazmıştım ama bana mı kolay geldi acaba :) Beğendiğinize sevindim.Sevgilerimle.

      Sil
  6. Çok güzel olmuş, fazla hamur işi yemememe rağmen deneyeceğim. Elinize sağlık, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bu hamur işi bile sayılmaz, tabii yediğiniz börek sayısına bağlı :) Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  7. Çok güzel görüntüsü Nergis hanimciğım.... anneciğim dilber dudaği tatlisinin şekli böyle yapardi.... artan kırpık hamurları patatesli iç koyuyorsunuzya o esnada oralara paylaştırirdi... daha kabarik ve böyle değerlendirmiş olurdu....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yufkadan artanları kırpık börek yapıyorum ama aralara paylaştırmakta iyi fikirmiş, anında değerlendirilmiş olur.Çok teşekkür ederim, sevgiler.

      Sil
  8. değişik bir börek tarifi. çıtır olduğunu buradan bile hissedebiliyorum. elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında eskiden yaptığımız çaydanlık kapağı benzeri bir börek ama gerçekten çıtır çıtır :) Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  9. Çok ilginç ve güzel bir tarif olmuş. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. görüntüsünden çıtır börek olduğu çok belli nefis görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kat kat, çıtır çıtır bir börek gerçekten Hatice'ciğim.Teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  11. Börekler çok güzel olmuş. Peynirlisini denemek istiyorum..:) Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum.Peynirlisi de güzel olur, ben bir de siyah zeytin ezmesi ile denemiştim :) Sevgiler.

      Sil
  12. çok güzel olmuş ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  13. yine muhteşem bir sunum bayılıyorum harika görünüyorlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence sunum değil, börekler muhteşem :) Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  14. yok artıkkkkk, nasıl süper görünüyor

    YanıtlaSil
  15. Çok beğendim bu sunumu, elinize sağlık, en kısa zamanda bende deneyeceğim. sevgiler.
    http://bizimmutfakdan.wordpress.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım yapınca da beğenirsiniz, size de kolay gelsin :) Sevgiler.

      Sil
  16. Harika bir sunum ve harika bir börek... Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  17. Emeğinize sağlık. Uc kısmından sabitleyelim demişsiniz ya katları nasıl açılıyor? Ben perihan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Börekleri katladıktan sonra açık kısımlarının tamamını elinizle bastırmayıp sadece iki ucundan parmağınızla bastırırsanız ortası hafif açık kalıyor pişerken de kendisi kat kat açılıp bu görüntüyü alıyor.Kolay gelsin Perihan hanım umarım istediğiniz gibi olur :) Sevgilerimle.

      Sil
  18. Yarin yapcam hercekten guzel oluyormu rezil olmayayim gpruntu cok hos amakenardaki titirlar nasil oldu

    YanıtlaSil
  19. Ya gercekten tadi guzelmi sert deil dimi yarin yapcam rezil olmayayim kenar tirtirar nasil oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar geç cevap verdim değil mi, affedin :( Kenarları tırtıllı kurabiye kalıbı ile kesmiştim, geçen sürede umarım yapıp beğenmişsinizdir.

      Sil
  20. Cok güzel görünüyor. Kac tane cikiyor yada kac kisilik?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler.Börekleri kestiğiniz kalıbın çapına bağlı olarak değişse de 25-30 adet çıkar diye düşünüyorum. Sevgiler.

      Sil
  21. Çok hoş olmuş ellernize sağlık.

    YanıtlaSil
  22. Elinize sağlık acaba yapıp deepfreeze atsak olur mu sonra kullanmak için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler.Ben değişik çeşitteki artan börekleri koyuyorum oluyor ama bu börek de görüntü pişince kat kat oluyor donduktan sonra da aynı olur mu bilemiyorum.

      Sil
  23. Başarılısınız

    YanıtlaSil
  24. Ellerine sağlık canim😍harika görünüyor ilk fırsatta denemek istiyorum

    YanıtlaSil
  25. Ellerinize sağlık, bu böreği yapıp buzluğa atsam aynı sonucu alırmıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu böreği koymadım ama diğer börekler konulduğuna göre bu da konulur diye düşünüyorum,yalnız piştiğinde böyle kat kat olur mu bilemiyorum :(

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...