Patatesli çıtır börek nasıl yapılır
Çaydanlık kapağı böreği nasıl yapılır
Hazır yufkadan börek tarifi
Hazır yufka kullanılarak yapılabilecek en kolay böreklerden, çaydanlık kapağı böreği de denilen bu çıtır çıtır börekleri çaydanlık kapağı veya yuvarlak herhangi bir kalıpla keserek yapabilirsiniz. Daha önce paylaştığım zeytinli çaydanlık kapağı böreği tarifimden sonra bu defa sadece patatesli iç kullandım.Kenarları tırtıklı kurabiye kalıbıyla kesip, börekleri çok bastırmadan kapatınca daha çiçek görüntüsünde ve çıtır çıtır oldu.Aralardan çıkan yufka parçalarını da tam bir yufkayı yağladığınız tepsiye yayıp, istediğiniz iç malzemesi ile birlikte yufka kırpıntılarını aralara yayarak kırpık börek denilen börekten yaparak teflon tavada gözleme gibi veya fırında pişirerek değerlendirebilirsiniz.
Malzemeler:
- 4 adet yufka
- 2 adet büyük boy haşlanmış patates
- 150 gram tereyağı
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı tuz
- Patatesler haşlanıp, soyulur.
- Çatal ile ezilip, ince kıyılmış maydanoz ve baharatlar eklenerek iç hazırlanır.
- Tereyağ bir kabın içinde kaynatmadan eritilir.
- Zeytinyağı da eklenerek soğumaya bırakılır.
- Yufkalardan biri tezgaha yayılıp, üstüne fırçayla yağ sürülür.
- Diğer yufkalarda birer birer yayılıp, aralarına yağ sürülür.
- Dört kat halindeki yağlanmış yufkadan kurabiye kalıbı veya çaydanlık kapağı ile yuvarlaklar kesilir.
- Yuvarlakların ortasına tatlı kaşığı ile patatesli iç malzemesi konulur.
- Yuvarlaklar yarım daire şeklinde ikiye katlanır.
- Uç kısımlarından bastırılıp, sabitlenir.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
- Üzerine fırça ile yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
- Önceden 180 derece ısıtılmış fırında böreklerin üstü kızarana kadar yarım saat pişirilir.
- Sıcak servis edilir.
eline sağlık ablam mmmm
YanıtlaSilÇok teşekkürler, sevgiler.
SilCok hos olmus canim ellerine saglik
YanıtlaSilAYTOP
Çok teşekkürler, ilk bakışta görüntüsü cezbediyor değil mi :)
SilÇok zevklisiniz Nergis hanım güzel ve lezzetli gözüküyorlar.Çiğdem pembezambak.wordpress.com
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum.Gerçekten lezzet olarak da güzel, çıtır çıtır bir börek.
SilGörüntüsü pek şekermiş. Ellerine sağlık
YanıtlaSilTırtıllı kurabiye kalıbı ile kesince daha hoş göründü benim de gözüme :) Çok teşekkürler.
SilÇok şık bir sunum olmuş.İlk çay soframda deneyeceğim.
YanıtlaSilUmarım tadını da beğenirsiniz, size de kolay gelsin :) Sevgiler.
Silcanım çok uğraştırıyor ama sonunda bu güzel görünüme sahip böreği yaptım bende. yemede yanında yat dediklereinden cidden :)
YanıtlaSilBen çok kolay bir börek diye yazmıştım ama bana mı kolay geldi acaba :) Beğendiğinize sevindim.Sevgilerimle.
SilÇok güzel olmuş, fazla hamur işi yemememe rağmen deneyeceğim. Elinize sağlık, sevgilerimle...
YanıtlaSilAslında bu hamur işi bile sayılmaz, tabii yediğiniz börek sayısına bağlı :) Teşekkürler, sevgiler.
SilÇok güzel görüntüsü Nergis hanimciğım.... anneciğim dilber dudaği tatlisinin şekli böyle yapardi.... artan kırpık hamurları patatesli iç koyuyorsunuzya o esnada oralara paylaştırirdi... daha kabarik ve böyle değerlendirmiş olurdu....
YanıtlaSilBen yufkadan artanları kırpık börek yapıyorum ama aralara paylaştırmakta iyi fikirmiş, anında değerlendirilmiş olur.Çok teşekkür ederim, sevgiler.
Sildeğişik bir börek tarifi. çıtır olduğunu buradan bile hissedebiliyorum. elinize sağlık.
YanıtlaSilAslında eskiden yaptığımız çaydanlık kapağı benzeri bir börek ama gerçekten çıtır çıtır :) Çok teşekkürler, sevgiler.
SilÇok ilginç ve güzel bir tarif olmuş. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum :) Sevgiler.
Silgörüntüsünden çıtır börek olduğu çok belli nefis görünüyor ellerine sağlık
YanıtlaSilKat kat, çıtır çıtır bir börek gerçekten Hatice'ciğim.Teşekkür ediyorum, sevgiler.
SilBörekler çok güzel olmuş. Peynirlisini denemek istiyorum..:) Sevgiler...
YanıtlaSilTeşekkür ediyorum.Peynirlisi de güzel olur, ben bir de siyah zeytin ezmesi ile denemiştim :) Sevgiler.
Silçok güzel olmuş ellerinize sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkürler, sevgiler.
Silyine muhteşem bir sunum bayılıyorum harika görünüyorlar..
YanıtlaSilBence sunum değil, börekler muhteşem :) Teşekkürler, sevgiler.
Silyok artıkkkkk, nasıl süper görünüyor
YanıtlaSilTeşekkürler :) Sevgilerimle.
SilÇok beğendim bu sunumu, elinize sağlık, en kısa zamanda bende deneyeceğim. sevgiler.
YanıtlaSilhttp://bizimmutfakdan.wordpress.com/
Umarım yapınca da beğenirsiniz, size de kolay gelsin :) Sevgiler.
SilHarika bir sunum ve harika bir börek... Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim, sevgilerimle.
SilEmeğinize sağlık. Uc kısmından sabitleyelim demişsiniz ya katları nasıl açılıyor? Ben perihan
YanıtlaSilBörekleri katladıktan sonra açık kısımlarının tamamını elinizle bastırmayıp sadece iki ucundan parmağınızla bastırırsanız ortası hafif açık kalıyor pişerken de kendisi kat kat açılıp bu görüntüyü alıyor.Kolay gelsin Perihan hanım umarım istediğiniz gibi olur :) Sevgilerimle.
SilYarin yapcam hercekten guzel oluyormu rezil olmayayim gpruntu cok hos amakenardaki titirlar nasil oldu
YanıtlaSilYa gercekten tadi guzelmi sert deil dimi yarin yapcam rezil olmayayim kenar tirtirar nasil oluyor
YanıtlaSilNe kadar geç cevap verdim değil mi, affedin :( Kenarları tırtıllı kurabiye kalıbı ile kesmiştim, geçen sürede umarım yapıp beğenmişsinizdir.
SilCok güzel görünüyor. Kac tane cikiyor yada kac kisilik?
YanıtlaSilÇok teşekkürler.Börekleri kestiğiniz kalıbın çapına bağlı olarak değişse de 25-30 adet çıkar diye düşünüyorum. Sevgiler.
SilÇok hoş olmuş ellernize sağlık.
YanıtlaSilÇok teşekkürler, sevgiler.
SilElinize sağlık acaba yapıp deepfreeze atsak olur mu sonra kullanmak için
YanıtlaSilÇok teşekkürler.Ben değişik çeşitteki artan börekleri koyuyorum oluyor ama bu börek de görüntü pişince kat kat oluyor donduktan sonra da aynı olur mu bilemiyorum.
SilBaşarılısınız
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim :)
SilEllerine sağlık canim😍harika görünüyor ilk fırsatta denemek istiyorum
YanıtlaSilTeşekkür ederim, kolay gelsin.Sevgilerimle.
SilEllerinize sağlık, bu böreği yapıp buzluğa atsam aynı sonucu alırmıyım
YanıtlaSilBu böreği koymadım ama diğer börekler konulduğuna göre bu da konulur diye düşünüyorum,yalnız piştiğinde böyle kat kat olur mu bilemiyorum :(
Sil