Arapsaçlı kuru fasulye yemeği tarifi
Arapsaçlı kuru fasulye yemeği nasıl yapılır
Rezeneli kuru fasulye yemeği tarifi
Otlar içinde annemin en sevdiği ot arapsaçı olunca, mevsiminde evimizden anason kokusu eksik olmazdı :) Arapsaçını karışık ot yemeklerinde, böreklerde, kavurmalarda pek çok yemekte kullanırdı. Annemden sonra uzun süre arapsaçı almadım, yiyemedim ama pazarda o kadar güzel arapsaçları vardı ki, biraz da burnumdan hiç gitmeyen o anason kokusuyla çok uzun süre sonra nihayet arapsaçı alıp, kuru fasulyeli yemeğini yaptım.
Malzemeler:
- Yarım kilogram kuru fasulye
- Yarım kilogram arapsaçı
- 1 adet kuru soğan
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz
- Kuru fasulyeler bir gece önceden ıslatılır.
- Ertesi gün haşlanıp, suyu süzülür.
- Yemeklik doğranmış kuru soğan bir tencerede pembeleştirilir.
- Arapsaçlarının sert kısımları ayrılarak hiç kum kalmayana kadar bir kaç kere yıkanır.
- Çatala gelecek büyüklükte doğranarak, kuru soğanlarla birlikte biraz kavrulur.
- Sıcak su eklenip, yarım saat kadar pişirilir.
- Süzülmüş kuru fasulyeler de eklenerek bir kaç taşım daha pişirilip, ocaktan alınır.
- Karabiberi eklenip, ılık servis edilir.
Bodrum'dan getirdiğim kenkerle beraber arapasaçı da almıştım. Bayağı artınca derin dondurucuya koydum. Yarın bu yemeği yaparım onunla. Domates veya salça özellikle yok galiba değil mi? Elinize sağlık.
YanıtlaSilBiz de Ankara'da yaşarken yıllarca yanımızda ot, mantar, tatlı lor taşıdık :) Bildiğim kadarı ile yemeğin orjinali bu şekilde ama siz değişik bir yorum katmak isterseniz domates de ekleyebilirsiniz.Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.
SilBaklagillerle uyumlu bir tat olacağı kesin baklayla da olur kanımca elinize sağlık :)
YanıtlaSilKuru börülceyle de yapılıyor ama baklayla denemedim.Çok teşekkürler, sevgiler.
SilSalça veya domates koymadan beyaz olarak pisiriyorum.Bu yemekle arapsaçına aşık oldum
YanıtlaSilYorumunuzu okuyunca acaba ben salça mı koymuşum diye dönüp fotoğrafa bir daha baktım :) Size de afiyet olsun, sevgilerimle...
Sil