Çaydanlık kapağı böreği tarifi
Çaydanlık kapağı böreği nasıl yapılırZeytin ezmeli börek tarifi
Hazır yufka böreği tarifi
Vegan börek tarifi
Eskilerden kalma tarif defterime bakarken, bir zamanlar çok yaptığım zeytin ezmeli börekleri uzun zamandır yapmadığımı hatırlayıp, paylaşmak istedim.Bu böreğin adını çaydanlık kapağı ile kesildiğinden olsa gerek çaydanlık kapağı böreği diye yazmışım ama yuvarlak herhangi bir kalıpla da kesebilirsiniz. Ben zeytin ezmesi olarak, kendi yaptığım ev yapımı siyah zeytin ezmesinden kullanıyorum ama siz hazır zeytin ezmesi kullanacak iseniz kıvamına göre zeytinyağı ve su karışımı eklemeyebilirsiniz. Aralardan artan yufka parçalarını kullanarak kırpık börek denilen börekten yapabilir, kalan yufka parçalarını da değerlendirebilirsiniz.
Malzemeler:- 3 adet yufka
- 5 yemek kaşığı zeytin ezmesi
- 1 çay bardağı zeytinyağı, su karışımı
- 2 adet büyük boy haşlanmış patates
- Maydanoz
- Karabiber
- Tuz
- Susam
Yapılışı:
- Patatesler haşlanıp, soyulur,çatalla ezilir.
- İnce kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber eklenip karıştırılır.
- Tezgahın üzerine yufkanın biri yayılır.
- Yufkanın üzerine kapakla çok az bastırılarak, yuvarlaklar işaretlenir.
- Yuvarlakların ortasına bir çay kaşığı zeytin ezmesi yayılır.
- İkinci yufka da serilip, bir çay kaşığı zeytin ezmesi yayılır.
- Üçüncü yufka da yayılıp, tam ortaya gelecek şekilde bir yemek kaşığı patatesli iç malzemesi konulur.
- Çaydanlık kapağı ile yufkadan yuvarlaklar kesilip, ikiye katlanarak kapatılır.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
- Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
- Kapakla kesilen yuvarlakların arasından çıkan parça yufkalar kırpık börek yapmak için kullanılır.
1 çay bardağı zeytin yağını nerede kullanıyoruz ? Teşekkürler..
YanıtlaSilZeytin ezmesini evdeki artmış zeytinlerden yaptığımı yazmıştım, sürülebilir hale getirmek için zeytinyağı ve biraz da su ekleyerek kıvamını akıcı hale getiriyorum.Siz hazır satılan zeytin ezmelerinden kullanırsanız kıvamına göre zeytinyağı eklemeyebilirsiniz.Ben teşekkür ederim, sevgiler.
SilBen pasta. börek işlerinde çok acemi olduğum için bu çaydanlık kapağı olayı çok hoşuma gitti. :)) Aslında ben bile yapabilirim o kadar da pratik bir tarif ellerinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim İlhan bey, isterseniz zeytin ezmesi sürmeden sadece patatesli iç koyarak tarifi daha da basitleştirebilirsiniz.Sevgiler.
SilHarika bir tarif olmuş, çaydanlık kapağı ile yapmanız iyi fikir.
YanıtlaSilAslında çok eski bir tarif ama sanıyorum unutulmuş :)
Silellerine sağlık ismi de süpermiş:))
YanıtlaSilİsmiyle müsemma Hatice'ciğim :)
SilYapımı da kolaymış elinize sağlık
YanıtlaSilPratik bir tarif gerçekten, çok teşekkürler.
SilÖncelikle adı çok ilginç geldi. Sonradan gerçekten çaydanlık kapağı kullandığınızı gördüm. Daha da ilginç geldi ama aynı zamanda çok yaratıcı.
YanıtlaSilBu çok eski bir börek tarifi, adını da çaydanlık kapağı kullanılmasından almış sanıyorum.
Silelinize sağlık isimde yerini bulmuş
YanıtlaSilBir de sahan kapağı ile kesilen kapaktan kesme ( puf böreği) var, eskiler isim bulmakta çok zorlanmamışlar anlaşılan :)
Silne enteresan hoş bi tarif eline sağlık :D ben köfte tarifi istiyorum sizden lezzetli pratik tavada fırında farketmez :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum.Keşke yardımcı olabilseydim ama et yemediğimiz için önerebileceğim bir tarifim de yok :(
Silelinize sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkürler, sevgiler.
Silisim çok yaratıcı :)))
YanıtlaSilHalkımız çok yaratıcı :)
SilNefis görünüyor (:
YanıtlaSilTeşekkürler, sevgiler.
Silelinize saglık hiç durmuyorsunuzz masallah :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim :)
Sil3 yufkadan kac adet cikiyor
YanıtlaSilKaç tane çıkıyordu şimdi tam olarak hatırlayamıyorum ama yapılış aşamasındaki fotoğrafa göre 30 adet civarı çıkıyor gibi görünüyor.Tabii çıkacak sayıda çaydanlık kapağının çapı da önemli :)
Sil