10 Aralık 2021 Cuma

MAHLEPLİ TUZLU KURABİYE

Tuzlu Kurabiye Tarifi
Mahlepli Tuzlu Kurabiye Tarifi
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 yemek kaşığı sirke 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı kavrulmuş susam
  • 1 tatlı kaşığı mahlep 
  • 1 paket hamur kabartma tozu 
  • Tuz 
  • 3 su bardağı un 
Üzerine: 
  • 1 adet yumurtanın akı 
  • Susam 
  • Çörekotu
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı ile diğer malzemelerin hepsi karıştırılıp, yumuşak bir hamur yoğurulur. 
  • Hamur iki yağlı kağıt arasında bir parmak kalınlığında merdane ile açılır.
  • Açılan hamur su bardağı veya yuvarlak kalıp ile kesilir. 
  • Kesilen parçaların üzerine çırpılmış yumurta akı sürüldükten sonra susam çörekotu karışımına bulanır. 
  • Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirilen kurabiyeler önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık yarım saat kontrol edilerek pişirilir.

9 Aralık 2021 Perşembe

PANCARLI KISIR

Pancarlı Kısır Tarifi
Pancarlı Kısır Nasıl Yapılır
Pancarlı Bulgur Salatası Tarifi

Malzemeler:

  • 1 su bardağı köftelik ince bulgur 
  • 3 adet kırmızı pancar 
  • 3 adet taze soğan
  • 1 çay bardağı haşlanmış mısır 
  • 1 çay bardağı haşlanmış havuç 
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Tuz
Yapılışı:
  • Kırmızı pancarlar iyice yıkanıp, kabukları soyulur.
  • İrice parçalara bölünüp, yumuşayana kadar haşlanır.
  • Başka bir kaba köftelik ince bulgur konulur.
  • Pancarlar bir kenara ayrılıp, pancarları haşladığımız sıcak su bulgurun üzerini bir parmak geçecek kadar dökülür.
  • Üstü kapakla kapatılarak bulgurun şişip, renklenmesi sağlanır.
  • Olabildiğince küçük küpler halinde doğranan pancarlar, haşlanmış havuç, haşlanmış mısır, taze soğan ve ince kıyılmış dereotu karıştırılır.
  • Tüm malzemeler bulgurla karıştırılıp, yağı, tuzu ve limon suyu da eklenerek servis edilir.


6 Aralık 2021 Pazartesi

MİNESTRONE ÇORBASI

Minestrone Çorbası Tarifi 
Minestrone Çorbası Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 1 adet büyük boy kuru soğan 
  • 2 diş sarımsak 
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 adet havuç 
  • 1 adet patates
  • 1 adet pırasa
  • 1 adet kabak
  • 2 adet domates 
  • 1 avuç dolusu karnabahar 
  • 1 su bardağı boncuk makarna 
  • Yarım su bardağı meksika fasulyesi veya 2 adet taze fasulye
  • Bir kaç dal kereviz sapı 
  • 7 su bardağı sıcak su
  • Karabiber
  • Tuz
Yapılışı:
  • Kuru soğanlar ve sarımsaklar soyulup, küçük küçük yemeklik doğrandıktan sonra zeytinyağında pembeleştirilir. 
  • Domates salçası ve varsa kabukları soyulup küp doğranmış domatesler de eklenip, kavrulur. 
  • Sırasıyla küp küp doğranmış havuç, patates, kabak, çiçeklere ayrılmış karnabahar, doğranmış pırasa ve kereviz sapları da eklenerek on beş dakika kadar kavrulur. 
  • Çorbaya sıcak su, boncuk makarnalar, önceden haşlanmış meksika fasulyeleri ve ince kıyılmış fesleğen yaprakları da eklenerek pişirilir.
  • Tuzu, karabiberi ve istenirse üzerine rendelenmiş parmesan peyniri eklenerek sıcak servis edilir.





 

5 Aralık 2021 Pazar

MUZLU SÜT

Muzlu Süt Tarifi 
Muzlu Süt Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 4 su bardağı süt 
  • 4 tatlı kaşığı bal veya toz şeker
  • 2 adet muz  
  • Tarçın 
Yapılışı: 
  • Muzların kabukları soyulur.
  • İrice parçalanan muzlara, süt, bal veya toz şeker eklenip blender ile parçalanır.
  • Bardaklara paylaştırılıp, istenirse tarçın serpilerek soğuk servis edilir.

4 Aralık 2021 Cumartesi

DOLGULU EKMEK

Dolgulu Ekmek Tarifi 
Kaşar Peyniri Dolgulu Ekmek Tarifi 
Dolgulu Ekmek Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 adet küçük boy yuvarlak ekmek
  • 300 gram kaşar peyniri 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı  
  • 2 diş sarımsak 
  • Kırmızı pul biber 
  • Kekik 
  • Maydanoz 
Yapılışı:
  • Ekmeğin dip tarafı bütün kalacak şekilde üstü iki parmak kalınlığında enine ve boyuna kareler kesilir. 
  • Kesiklerin içine kaşar peyniri parçaları sokulup, yerleştirilir.
  • Zeytinyağının içine dövülmüş sarımsaklar, ince kıyılmış maydanoz ve baharatlar eklenerek karıştırılır.
  • Fırça yardımıyla kesiklerin içi ve ekmeğin dış kabukları yağlanır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kaşar peynirleri eriyene kadar kızartılır.
  • Fırından çıkınca kalan zeytinyağı da ekmeğin üzerine sürülüp, sıcak servis edilir.

3 Aralık 2021 Cuma

ÇINTARLI (MANTARLI) GALETTE

Çıntarlı Galette Tarifi 
Melkili Galette Tarifi 
Mantarlı Galette Tarifi 
Malzemeler: 
  • 100 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet yumurtanın beyazı 
  • 3,5- 4 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • Tuz 
Üzerine: 
  • 2 yemek kaşığı domates püresi veya ketçap
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım kilogram çıntar (melki, kanlıca mantarı)
  • Tuz, Kekik, Karabiber, Kırmızı pul biber, Kimyon 
  • 1 adet kırmızı kuru soğan
  • 1çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri 
  • 1 adet yumurta
  • Susam
Yapılışı:
  • Buzdolabından çıkartılan tereyağı minik küpler halinde kesilir.
  • Soğuk tereyağı, yoğurt, zeytinyağı, yumurtanın akı, kabartma tozu ve kontrollü olarak azar azar da un eklenerek hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamur streç film ile sarılarak buzdolabında on beş dakika kadar dinlendirilir. 
  • Çıntarlar istenen şekilde doğranıp, baharatları da eklenerek zeytinyağı konulmuş tavada biraz kavrulur. 
  • Buzdolabından çıkartılan hamur iki yağlı kağıt arasında merdane ile açılır.
  • Hamurun üzerine zeytinyağı ile inceltilmiş ketçap veya domates püresi sürülür.
  • Biraz kavrulup soğumuş çıntarlar ve ince doğranmış kırmızı kuru soğan hamurun üzerine istenen şekilde yerleştirilir.
  • Hamurun kenarları içe doğru kapatılıp, yumurta sarısı sürüldükten sonra susam serpilir.
  • Hamur açtığımız kağıtla birlikte fırın tepsisine alınır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrol edilerek yaklaşık 30-40 dakika kadar pişirilir.
  • Kaşar peyniri de üstüne eklenip, eriyince fırından alınıp, sıcak servis edilir.

1 Aralık 2021 Çarşamba

YEŞİL MERCİMEK SALATASI

Yeşil Mercimek Salatası Tarifi 
Yeşil Mercimekli Salata Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 adet havuç 
  • 1 adet kapya biber
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır
  • 2-3 adet taze soğan
  • 4-5 adet kornişon turşu
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Yeşil mercimek iyice yıkanıp, parçalanmadan biraz diri kalacak şekilde haşlanır.
  • Kara suyu dökülüp, soğuk sudan geçirildikten sonra süzülür.
  • Zeytinyağı ve limon suyu eklenip karıştırılır.
  • Kapya biber, taze soğan, havuç ve kornişon turşu minik küpler halinde doğranır.
  • Doğranmış maydanoz, dereotu, tuz ve haşlanmış mısır taneleri de eklenerek bütün malzemeler karıştırılıp servis tabağına alınır.


30 Kasım 2021 Salı

SİYAH YUVARLAMA ZEYTİN

Siyah Yuvarlama Zeytin Tarifi 
Siyah Sirkeli Yuvarlama Zeytin Tarifi
Sirkeli Yuvarlama Zeytin Tarifi

Malzemeler: 

  • 5 litrelik pet şişe veya cam kavanoz
  • 3 kilogram kadar siyah zeytin         
  • 1 çay bardağı ayçiçek yağı          
  • Yarım çay bardağı sirke                       
  • 1 su bardağı salamuralık kaya tuzu
Yapılışı: 
  • Zeytinlerin sapları, yaprakları varsa ezik, çürük, kurtlu olanları ayıklanır.
  • Yıkanıp, süzülen zeytinler tepsi içine yayılan sofra bezinin üstünde iyice kuruması için bekletilir.
  • Beş litrelik pet su şişesinin içine üç dört parmak yüksekliğinde zeytin doldurulup aralarına kaya tuzu konularak, zeytinler bitene kadar doldurulur.
  • Sirke ve sıvıyağ da eklenip, pet şişenin kapağı sıkıca kapatılır.
  • Mutfakta uygun bir yere yan yatırılıp, iki üç günde bir birkaç defa yuvarlanıp alt üst edilecek şekilde çevrilir.
  • Zeytinlerin olgunluk derecesine göre bir ayla üç ay arasında tuzu eriyip suyunu salana kadar yuvarlanmaya devam edilir.
  • Zeytinler hemen tüketilmeyecekse suyu dökülmeden yenileceği zamana kadar bekletilir.
  • Hemen tüketilecekse pet şişenin kapağı yavaşça açılıp havasının çıkması sağlanır.
  • Zeytinlerin tadına bakılıp yenilecek kıvamdaysa kara suyu dökülüp, yıkandıktan sonra suyu süzülür.
  • Tepsi içine yayılan zeytinler açık havada suyunu iyice çekene kadar kurutulur.
  • Zeytinler pet şişe içerisinde açık kahverengiyken dış havayla temas edince siyah renge dönüyor, tepsiye yayılıp açık havada bekletilip suyunu çektikten sonra buruşuk bir hal alınca servis edilebilir.
  • Kavanoza alınan zeytinlerin üzerine bir su bardağı kadar zeytinyağı dökülüp, dolaba kaldırıldıktan sonra yenileceği kadarı çıkartılır.
 

 

29 Kasım 2021 Pazartesi

ÇEŞMİ NİGAR ÇORBASI

Çeşmi Nigar Çorbası Tarifi 
Çeşmi Nigar Çorbası Nasıl Yapılır 
Terbiyeli Mercimek Çorbası Tarifi   
                                                  
Malzemeler: 
  • 2 su bardağı kırmızı mercimek 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 1,5 litre su 
  • Tuz 
Terbiyesi için: 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Yarım limonun suyu 
Üzerine: 
  • 2 yemek kaşığı tereyağı 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 
Yapılışı: 
  • Kuru soğan olabildiğince ince doğranıp zeytinyağında pembeleştirilir. 
  • Un eklenip, kokusu çıkana kadar kavrulur. 
  • Yıkanmış mercimekler ve su da eklenerek mercimekler yumuşayana kadar pişirilir. 
  • Süt ve yumurta sarısına limon suyu eklenip, çırpılır. 
  • Ocaktan alınan çorba blenderden geçirilirken bir yandan da yavaş yavaş terbiyesi eklenir. 
  • Tekrar ocağa alınıp tuzu ve gerekirse kıvamı için biraz daha sıcak su eklenip bir iki taşım kaynatılır. 
  • Kaselere paylaştırılan çorbaların üzerine tereyağında çevrilmiş kırmızı pul biber dökülüp sıcak servis edilir.

22 Kasım 2021 Pazartesi

AYVALI KEREVİZ YEMEĞİ

Ayvalı Kereviz Yemeği Tarifi 
Ayvalı Kereviz Yemeği Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 3 adet kereviz 
  • 1 adet ayva 
  • 2 adet havuç 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 adet portakalın suyu 
  • Yarım limonun suyu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı su 
  • Tuz 
  • Dereotu
Yapılışı: 
  • Ayva ve kerevizler soyulup doğrandıktan sonra su doldurulmuş derin bir kabın içine yarım limon suyuyla birlikte konulup kararmaması için bekletilir.
  • Zeytinyağında kuru soğan kavrulduktan sonra doğranmış havuçlar, kerevizler, ayva dilimleri ve en son varsa kerevizin taze yeşil yaprakları eklenir.
  • Portakal suyu, su ve tuzu da eklendikten sonra sebzeler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirilir.
  • Üzerine ince kıyılmış dereotu serpilip ılık servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...