13 Mart 2012 Salı

YANGIN YERİ

     Sivas katliamı davasının zaman aşımından düşmesine karar verilmiş, insan olan böyle bir karar karşısında insanlığından utanmak dışında ne yapar, ne düşünür, hiç bir şey olmamış gibi hayatına nasıl devam edebilir?Yaşamak görevdir yangın yerinde ama bir insanın vicdanı kaç yara ile yaşayabilir? Gerçekten hepsi çok değerli, yeri doldurulamaz aydınlarımızdı, yürek dayanmaz bir acı yaşadılar ve sevenlerine yaşattılar, hiç olmazsa çığlıklarını duyan olsaydı.

Güneşin ak yüzüne bir duman çöktü
Bir türkü çığlıkla ateşe düştü
Kuytu bir köşede bir çiçek küstü
Döktü yaprağını boynunu büktü

Şu Sivas'ın elinde sazım çalınmaz
Güllerim yandı yüreğim dayanmaz

Kararmış yüreğin hiç ışığı olmaz
Bilmez misin ki türküler yanmaz
Günü gelir sanma hesap sorulmaz
Dayanır kapına Pir Sultan ölmez

Şu Sivas'ın elinde sazım çalınmaz
Güllerim yandı yüreğim dayanmaz.

8 Mart 2012 Perşembe

DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

   Bu gün Dünya Emekçi Kadınlar Günü, geçen yıldan bu güne kadınlarımızın durumunda olumlu hiç bir değişiklik olmadı ne yazık ki...Hala cinayetler, tacizler ve akıl almaz pek çok olay geliyor kadınların başına...Ve sadece 8 Mart olunca hatırlanıyor kadın hakları...Kadınlar gününden anlaşılan da çoğu zaman kadınların eğlenceli bir gün geçirebileceği programlar, pırlantalar, altınlar, telefon şirketlerinin bedava konuşma olanakları...
     Dünya emekçi kadınlar gününde, çok sevdiğim şairlerden Hasan Hüseyin Korkmazgil'in karısı Azime Korkmazgil için yazdığı bir şiiri paylaşıp, tüm emekçi kadınların gününü kutlamak istiyorum.

Silahımsın,
     başım havalarda gezerim,   
          en yıkık günlerimde bile.
Atımsın,
   ölümü çiğnetmedin düşmanıma,
       karanlıkta kurşun yağarken üstüme.
Karımsın,
    dölümü paylaşan tarlamsın benim.
Kollarımda uyuttuğum geceler seni,
Göğsüne sığındığım geceler senin 
Öfkemi bir tabanca gibi denediğim geceler sende 
Kulaç atmışcasına Kızılırmak'ta,
     yorulup düştüğüm geceler senden 
Ve ilk görüyormuşum gibi baktığımda gözlerine 
   kızıltı sonbaharlar,
          alabulut yazlar,
             tren tren yolculuklar.
Seni ben,
     ekmek paramız olmadığı günlerde de gördüm,
            yiğittin.
Seni ben 
     korkunun kara tırnaklı titrek elleri 
           bileklerime bir hayalet gibi sarıldığı günlerde de gördüm,
                yiğittin.
Seni ben 
       zorlayıp o peygamber köşkünün kapılarını,
            hücreme temiz çamaşır ve sigara ve selam yolladığın 
                 günlerde de gördüm,
                          yiğittin.
Bir çift ateş karanfil,
     bir dost kitap 
       ve bir bardak su gibi beklediğin günler de oldu,
           hasta yatağımın baş ucunda  
                     yiğittin.
Soframızda kuş sütü,balık yumurtası yoksa da,
     işci ellerinin tadı,
          aydın gözlerinin balı var.
Ne zaman kekik koksa,
         gül koksa çamaşırlarım,
                elma,erik,ceviz,zeytin,portakal,
                           anam koksa çamaşırlarım,
                                    ucuz çamaşırlarım,
                                            ucuz sabunlarda ellerini anımsarım.
Ellerin 
       canım karım ellerin,
                 yaban güllerine mısralara pırnallara değen ellerin.
Ellerin 
    canım karım ellerin,
           iki taştan bir un eden ellerin 
ve göller bölgesi'nin gül bahçelerinden,
             gül toplar gibi haziranda şafakta ,
            çetin kitaplardan bal toplayan ellerin.
Canına okumuşlar ekmeğimizin 
Zincire yatırmışlar delikanlı günlerimizi 
Kan etmişler ellerimizi
Kan etmişler düşlerimizi 
            canım gülüm 
                      kan 
                                gayrı bize ölüm yok. 
Kavgayı,
              şiiri,
                       ve seni çok seviyorum.

6 Mart 2012 Salı

GÜLLÜ PASTA

Şeker hamurundan doğum günü pastası tarifi
Güllü pasta nasıl yapılır
   
     Yeni yıl da, yeni taşındığımız İzmir'de de, Ankara'da ki gibi iyi ve kötü günleri paylaşabileceğimiz dostlarımız olsun istemiştim. Bu gün Dileğin doğum günüymüş, gene çok geç öğrendim. Bu bir süre böyle gidecek herhalde, yeni pastalar yapabilmek için, yeni doğum günü tarihlerini öğrenmem gerekiyor. Yoksa acele acele pasta yapıp, kurumadan götürmek zorunda kalıyorum. Hani çiçeklerin dili olduğu söylenir ya, Dilek de o kadar zarif ve ince düşünceli ki, çiçeklerin dilinde zarafet, incelik ve nezaketi anlatan, açık pembe güllerden bir pasta yaptım.
Dilek'ciğim, yeni yaşında hep mutlu ol, sağlıkla yaşa, her şey gönlünce olsun.

1 Mart 2012 Perşembe

VEGAN PİZZA

Ekmek hamurundan pizza nasıl yapılır
Vegan pizza tarifi
Vegan pizza nasıl yapılır
     Hamur yoğurmaya, mayalamaya gerek olmadan, fırından pişmemiş ekmek hamuru alarak, herkesin kolaylıkla yapabileceği bir pizza tarifi...Ben vegan pizza yapmak istediğim için, kutu içerisinde satılan organik yumuşak tofulardan kullandım.Vegan değil iseniz, tofu yerine herhangi bir peynir çeşidini kullanıp, bir yumurtayı bir çay bardağı süt ile çırparak pizzanın üzerine yayabilirsiniz.
 Malzemeler: 
  • 2 adet çiğ ekmek hamuru 
  • 300 gram organik tofu (soya peyniri)
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 3 adet domates 
  • 2 adet sivri yeşil biber 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • 10-15 adet mantar 
  • 2 adet kabak 
  • 1 adet brokoli 
  • 10 adet çekirdekleri çıkartılmış siyah zeytin 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı kekik 
Yapılışı:
  • Fırından alınan iki adet ekmek hamuru zeytinyağı yardımı ile elimizde inceltilerek, pizza tepsisine yayılır.
  • Hamurun üzerine domates salçası biraz sulandırılarak sürülür.
  • Brokoliler çok az haşlanıp, küçük parçalara ayrılır.
  • Tofular, küp küp doğranır.
  • Küçük küçük doğranan sebzeler ve tofular hamurun üzerine yayılır.
  • Baharatlar ve tuz eklenir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yarım saat kadar pişirilir

28 Şubat 2012 Salı

ENGİNAR YEMEĞİ

Enginar yemeği tarifi
Enginar yemeği nasıl yapılır
     İzmir'de olmanın en güzel taraflarından biri de; bu mevsimde her köşe başında satılan, tazecik, yemyeşil enginarlardan alıp, istediğimiz kadar yiyebilmek herhalde...Enginar dolması gibi biraz zaman alacak bir yemek yapmak istemez iseniz, en çabuk, en pratik, en klasik enginar yemeği tarifi,
Malzemeler:
  • 5 adet enginar çanağı 
  • 3 orta boy patates 
  • 2 adet havuç 
  • 1 adet büyük kuru soğan 
  • 3 su bardağı su 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Yarım demet dereotu 
  • Yarım limonun suyu  
Yapılışı:
  • Enginar çanakları yıkanıp, limonlu suda bekletilir.
  • Kuru soğan yemeklik şekilde doğranıp, zeytinyağında pembeleşene kadar çevrilir.
  • Un eklenip, yakmadan kavrulur.
  • İrice doğranmış enginarlar ve havuçların üzerine su eklenip, pişirilir.
  • Patatesler küp şeklinde doğranıp, eklenir.
  • Yumuşayana kadar tencerenin ağzı kapalı olarak, kısık ateşte pişirilir.
  • Üzerine ince kıyılmış dereotu serpilip, ılık servis edilir.

25 Şubat 2012 Cumartesi

DUYGU'NUN DOĞUM GÜNÜ PASTASI

Şeker hamurundan doğum günü pastası tarifi
Şeker hamuru ile doğum günü pastası nasıl yapılır
     Kuzenimiz Duygu'nun doğum günü için, papatyalı bir pasta yaptım.Zamanım hiç olmadığı için, hazır pandispanya, kreması içinde krem şanti  ve bitter çikolata kullandım.Pastayı yaklaşık beş altı saat içinde yapıp, hani nerede ise sıcağı sıcağına götürdüğümüzden, şeker hamuru henüz kurumamıştı.Şeker hamurunun biraz çökmesi nedeni ile, pastanın üzerinde ki figür Duygu'ya nazaran daha kilolu gibi göründü.Duygu'cuğum bu konuda inan ki hiç bir ima yok :) bu konuyu açıklığa kavuşturayım istedim. Bir kez daha doğum günün kutlu olsun.Nice mutlu yıllara...

24 Şubat 2012 Cuma

TUZLU FİYONK

Tuzlu mini çörek tarifi
Tuzlu kurabiye nasıl yapılır
     Çayın yanında, bizim evde genellikle kurabiye, kek gibi tatlı şeyler tercih ediliyor ama tuzlu bir şeyler de yapmak veya kahvaltı da değişik bir şeyler sunmak isterseniz, çok kısa sürede yapılıp ikram edilebilecek bu tuzlu fiyonkları yapabilirsiniz.Hamura şekil verdikten sonra, üzerine iri deniz tuzu, çörek otu veya susam serpebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 2 adet yumurta 
  • 125 gram tereyağı
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 4 su bardağı un 
  • Deniz tuzu  
Yapılışı:
  • Yumurtaların sarıları üzerine sürmek için ayrılır.
  • Oda sıcaklığında ki tereyağ ve diğer malzemeler karıştırılır.
  • Yumuşak bir hamur yapılır.
  • İyice yoğurulup, üzeri temiz bir bez ile örtülüp biraz bekletilir.
  • Fırın 180 derece ısıtılır.
  • Hamurdan parçalar kopartılıp, şekil verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, aralıklı olarak dizilir.
  • Yumurta sarısı sürülüp, üzerine çok az deniz tuzu serpilir.
  • Isıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

22 Şubat 2012 Çarşamba

KREM KARAMEL

Krem karamel tarifi
Yumurtasız krem karamel tarifi
Krem karamel tarifi nasıl yapılır
Kolay krem karamel tarifi
     Krem karamel tariflerinde kullanılan beş altı adet yumurtanın kokacağını düşündüğümden, yapmak istemediğim tatlılardandı.Kötü bir tesadüf mü bilmiyorum yediklerimde de hep yumurta kokusunu aldım.Bu tarifte diğer krem karamellerde ki gibi yumurta olmadığından, yumurta da kokmuyor.Çok hafif ve ev halkı tarafından da sevilen bu tatlıya yalancı krem karamel demek daha doğru olur sanıyorum.
Malzemeler:
  • 1 litre süt 
  • 10 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 4-5 yemek kaşığı toz şeker 
Yapılışı:
  • Teflon bir tavaya 4-5 yemek kaşığı toz şeker konulur.
  • Orta ateş üzerinde, yakmadan eritilip karamelize olması sağlanır.
  • Eriyen şeker krem karamel kaplarının dip kısmına dökülür.
  • Başka bir kapta; un, şeker, nişasta ve süt karıştırılır.
  • Topaklanmaması için, sürekli karıştırılarak muhallebi gibi pişirilir.
  • Kapların dibine döktüğümüz, donmuş karamelize şekerin üzerine sıcak muhallebi dökülür.
  • Önce oda sıcaklığında,soğuyunca buzdolabında bekletilir.
  • Kapların kenarı bıçak ile çevrilerek tatlıdan ayrılır.
  • Karamelize şeker sulandığı için, tatlılar kolayca servis tabağına ters çevrilir.

14 Şubat 2012 Salı

SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM PASTASI

Selvi boylum al yazmalım pastası
Şeker hamurlu pasta tarifi
Sevgililer günü pastası tarifi
     Aşk ve sevgi üzerine unutulmaz replikleri ile sinemamızın kült filmlerinden olan Selvi Boylum Al Yazmalım filminin, tiyatro oyunu, şarkısı, dizisi derken, herhalde bir tek pastası yapılmamıştı.Onu da ben yapayım :) diye düşündüm. Şeker hamurundan Türkan Şoray ve Kadir İnanır'ı benzetmek en azından benim için çok kolay olmasa da, Selvi Boylum Al Yazmalım filminin afişinden esinlenerek, sinema ve pasta tutkumu da bir araya getirmiş oldum. Bence Sevgililer Günü için söylenebilecek en güzel sözleri yıllar önce; Cengiz Aytmatov Kırmızı Eşarp romanında söylemiş; Atıf Yılmaz'da Selvi Boylum Al Yazmalım adı ile filme çekmiş; Türkan Şoray, Kadir İnanır, Ahmet Mekin romana can vermiş; bizler de defalarca izlemişiz, unutamamışız ve Asya'nın  Sevgi Neydi ? sorusuna hep birlikte cevap vermişiz;
                                              Sevgi neydi ?
                                               Sevgi iyilikti, dostluktu.
                                               Sevgi emekti.
                                               Sevgi neydi ?
                                               Sevgi emekti.
                                               Sevgi dostça uzanan insan eliydi.
     Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı un 
  • Yarım su bardağı ılık su  
  • Yarım su bardağı nişasta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • Yarım çay  bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya
Ganaj:
  • 200 gram süt kreması
  • 200 gram bitter kuvertür çikolata
Kreması:
  • 1 paket Dr. Oetker pasta kreması
  • 1,5 su bardağı soğuk süt 
  • 2 adet muz
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Un ve nişasta elenir.
  • Diğer malzemelerde eklenerek, mikserin düşük ayarı ile çırpılır.
  • Yağlanıp, unlanmış bir kalıba dökülür.
  • Önceden 200 derece ısıtılmış fırında kontrol edilerek 30-40 dakika pişirilir.
  • Kek fırından çıkınca tel üzerinde soğumaya bırakılır.
  • Bir gece önceden ganaj hazırlanır.
  • Ganaj için; süt kreması ocağın üzerinde benmari usulü eritilmiş kuvertür çikolataya eklenerek iyice karıştırılır.
  • Kaynatmadan ocaktan alınır.
  • Oda sıcaklığına gelince ağzı kapatılarak buzdolabına konulur.
  • Buzdolabında bir gece bekletilerek nutella kıvamına getirilir.
  • Kreması için; hazır pasta kreması bir kapta soğuk süt ile katılaşana kadar çırpılır.
  • Soğumuş pandispanya iki kata ayrılır.
  • Pandispanyanın alt katı bir kaç kaşık şekerli süt ile ıslatılıp, krema yayılır.
  • Muzlar dilimlenip kremanın üzerine yerleştirilir
  • Muz dilimlerinin üzerine de krema yayılır.
  • İkinci kat pandispanya yerleştirilir.
  • Pandispanyanın üstü ve yanları ganaj ile sıvanır.
  • Pandispanyanın üzerinde ki ganaj donduktan sonra şeker hamuru merdane ile açılıp, pastanın üzeri kaplanır.
  • Şeker hamurundan yapılan figürler pastanın üzerine yerleştirilir.

9 Şubat 2012 Perşembe

MANTI KURABİYE

Kolay kurabiye tarifi
Mantı şeklinde kurabiye nasıl yapılır 
     Çok zamanımın olmadığı bir günde, mantı ve kerebiç kurabiyeden esinlenerek yaptığım, kendi fikrim olduğunu düşündüğüm bu kurabiyeleri siz de çok kısa zamanda yapabilirsiniz.Benim gibi kurabiyeleri aynı  büyüklükte yapmak gibi takıntısı olanlar için de, çok kısa sürede eşit büyüklükte yapılabilen bir kurabiye :)
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 adet yumurta 
  • 4 su bardağı un 
  • 1 su bardağı  ceviz 
  • 1 su bardağı kuru üzüm 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağ, pudra şekeri, yumurta ve un karıştırılarak yumuşak bir hamur yapılır.
  • Hamur iki parçaya ayrılıp, her parça streç film üzerinde merdane ile yarım santim kalınlığında açılır.
  • Üzerine irice dövülmüş ceviz ve üzümler yan yana yerleştirilir.
  • Streç film üzerinde açtığımız diğer hamur ile cevizlerin üzeri kapatılıp, biraz bastırılır.
  • Rulet yardımı ile olabildiğince küçük karelere kesilir.
  • Mini kare bohçalar birbirinden ayrılıp, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
  • Önceden ısıtılmış, 180 derece fırında, 20 dakika kadar pişirilir.
  • Fırından çıktıktan sonra üzerine pudra şekeri serpilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...