10 Mart 2013 Pazar

LEYLEK GAGASI ( İĞNELİK ) OTU YEMEĞİ

Leylek gagası otu yemeği tarifi
Leylek gagası pirinçli yemeği nasıl yapılır
İğnelik otu yemeği tarifi
     Leylek gagası veya iğnelik diye bilinen otun yemeği, ekşili salatası yapılır veya peynir, lor eklenip, börek içi olarak tüketilir.Ben biraz pirinç de ekleyerek yemeğini pişirdim.

Malzemeler:
  • 1 bağ leylek gagası otu 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı pirinç 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1,5 su bardağı sıcak su 
Yapılışı:
  • Otların sert ve sararmış kısımları ayıklanır.
  • Bol suda hiç kum kalmayana kadar bir kaç defa yıkanıp, süzülmeye bırakılır.
  • Kuru soğanlar yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Otlar irice parçalar halinde doğranıp, bir süre kavrulur.
  • Pirinç ve sıcak su eklenerek, pirinçler pişene kadar tencerenin kapağı kapalı olarak pişirilir.
  • Ilık olarak servis edilir.

8 Mart 2013 Cuma

DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

Kadınlar günü
Dünya emekçi kadınlar günü
8 mart dünya emekçi kadınlar günü
                                                                                                         
Kadınlar gittiklerinde arkalarında büyük boşluklar bırakırlar.
Onlar bir gün çekip gittiklerinde, peşlerinde yetim-öksüz kalan çok olur.
Mutfakta ki dolap, perdeler, kavanozun içindeki eski düğmeler, özenle saklanmış küçülmüş giysiler, dolap diplerindeki kurdeleler
Sabah karanlığında mutfaktan gelen tıkırtılar susar, yetim kalmıştır tabaklar
Bir kadın gittiğinde hep suyu unutulur saksıların
Sık sık boynunu büker sarıkız
O teki kalmış eski bardağın anlamını bilen olmaz, değerini kimse anlayamaz krom hac tasının 
Balkon artık sessizdir, koridor kimsesiz.
Bir kadın gittiğinde
Bir kadın gittiğinde ne çok kişi gider aslında; bir ağır işçi, 
      bir temizlikçi, bir bakıcı, bir bahçıvan, bir muhasebeci,
Bir anne gider
Bir dost
Bir arkadaş
Bir sevgili
Ne çok kişi yok olur bir kadın gittiğinde.
     Bekir Coşkun'un da yazdığı gibi bir kadın gidince çok şey değişir insanın hayatında.
     Annesinin, kadınının, kızının, kız kardeşinin kıymetini bilenlerin çoğalacağı, kadınlara eşit hakların sağlandığı, ayrımcılığın olmadığı, kadınların kendi bedeni hakkında söz sahibi olduğu, kadınlar arası dayanışmanın yaşanacağı bir yıl olması dileği ile...
Emekçi kadınların günü kutlu olsun.

5 Mart 2013 Salı

EBEGÜMECİ SARMASI

Ebegümeci sarması tarifi
Ebegümeci sarması nasıl yapılır
     Pazardan iki bağ ebegümeci alıp iri yapraklarını ayırarak sarma sarabilir, kalan küçük yaprakları ile ince ince kıyarak börek içi hazırlayabilir ya da kavurarak üzerine yumurta kırıp servis edebilirsiniz.Ben sarmayı her zaman zeytinyağlı sardığım için ayrıca zeytinyağlı diye belirtmeye gerek duymadım ama siz isterseniz içine çok az kıymada ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı pirinç 
  • 5 adet kuru soğan 
  • 1 adet domates 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı yeni bahar 
  • 2 tatlı kaşığı nane 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • İri ebegümeci yaprakları
Yapılışı:
  • Ebegümeci yapraklarının irice olanları saplarından ayrılır.
  • Geniş bir kapta yıkanıp, kaynar suyun içine batırılıp çıkartılır.
  • Pirinçler ayıklanıp, yıkanır. 
  • Kuru soğanlar ince ince yemeklik doğranır, pembeleşinceye kadar zeytinyağında kavrulur.
  • Zeytinyağında ezilen salçaya, kabuğu soyulup rendelenmiş domatesler veya yazdan hazırlanmış domates sosu da eklenip, kavrulur.
  • Pirinç eklenerek, karıştırılır.
  • Tuz ve baharatlar eklenir.
  • Üzerini geçecek kadar sıcak su eklenip, suyunu çekene kadar ağzı kapalı olarak pişirilir.
  • İnce ince kıyılmış maydanoz, dereotu da eklenerek karıştırılır.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak soğuyana kadar bekletilir.
  • Ebegümecinin kopartılan sapları tencerenin dibine konulur.
  • Yaprakların parlak tarafı alta gelecek şekilde yayılıp,üzerine iç malzemesi konulur.
  • Yaprağın önce iki yanı daha sonra üst kısmı iç malzemesine doğru katlanarak sarılır.
  • Sarma işlemi bittikten sonra, tencereye sarmalar dizilir.
  • Sarmaların üzerini bir iki parmak geçecek kadar sıcak su, yarım çay bardağı kadar zeytinyağı, bir limonun suyu ve tuz eklenir.
  • Sarmaların üzerine büyükçe bir kapak kapatılıp, kapağın üzerine ağırlık konulur.
  • Sarmalar suyunu çekene kadar önce harlı sonra kısık ateşte pişirilir.

3 Mart 2013 Pazar

İLKBAHAR KURABİYELERİ






İlkbahar kurabiyesi tarifi
Şeker hamurundan kurabiye nasıl yapılır
        İlkbahar; dağlarımıza, köylerimize, kentlerimize ve sizlere bin bir çiçekli, tertemiz havalı, güllük gülistanlık, mutlu, sağlıklı, huzurlu günler getirsin.

                                            Dağlarına bahar gelmiş memleketimin...

                               Köylerine bahar gelmiş memleketimin,
 

                         
                              Kentlerine bahar gelmiş memleketimin...

                                   

                                       HABERİN VAR MI ?






                         

1 Mart 2013 Cuma

BADEM AĞACI

                                                 Sen ağaçların aptalı
                                                 Ben insanların
                                                 Seni kandırır havalar
                                                 Beni sevdalar
                                                 Bir ılıman hava esmeye görsün
                                                 Düşünmeden gelecek karakış
                                                 Açarsın çiçeklerini
                                                 Bense hayra yorarım gördüğüm düşü
                                                 Bir güler yüz bir tatlı söz
                                                 Açarım yüreğimi hemen
                                                 Yemişe durmadan çarpar seni karayel
                                                 Beni karasevda
                                                 Hem de bilerek kandırıldığımızı
                                                 Kaçıncı kez bağlanmışız bir olmaza 
                                                 Koo desinler bize şaşkın
                                                 Sonu gelmese de hiç bir aşkın
                                                 Açalım yine de çiçeklerimizi
                                                 Senden yanayım arkadaşım
                                                 Havanı bulunca aç çiçeklerini
                                                 Nasıl açıyorsam yüreğimi
                                                 Belki bu kez kış olmaz
                                                 Bakarsın sevdan düş olmaz
                                                 Nasıl vermişsem kendimi son sevdama
                                                 Vur kendini sen de bu güzel havaya
                                                                                      Aziz Nesin

28 Şubat 2013 Perşembe

BİLGEHAN'IN DOĞUM GÜNÜ PASTASI

Şeker hamurlu doğum günü pastası tarifi
Iphone lu çocuk pastası
    Çok yakın arkadaşlarımızın biricik oğlu Bilgehan'ın bu gün doğum günü.Günümüzde ki pek çok genç gibi bir elinde ıphone sürekli mesaj çekerken, bir eli laptopunda olan, aynı anda televizyonda belgesel seyredip, müzik dinleyebilen yani teknolojiye çok yakın yaşayan bir genç.Yaptığım pastada teknolojiye bu kadar yakınlığından esinlenerek, onu hep hatırladığım şekilde elinde ıphone ile yapmak istedim.
  Bilgehan'cığım, doğum günün kutlu olsun.Dilerim, ıphone ile güzel müzikler dinlerken, hep iyi haberler, mesajlar alırsın. Nice nice yıllara, mutlulukla, sağlıkla, teknoloji ile :)

26 Şubat 2013 Salı

TAVUKLU MAKARNA SALATASI

Tavuklu Makarna Salatası Tarifi
Makarna Salatası Tarifi
     Boncuk makarna, zor bulunan bir makarna mı bilmiyorum, ben epey bir arama sonucunda bulabildim. Siz de boncuk makarna bulamaz iseniz, salata için bulabildiğiniz en küçük boy makarna çeşidini kullanabilirsiniz. Ben biraz mayonez ekledim ama sadece yağlı süzme yoğurt kullanarak da gerçekten doyurucu bir salata yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı boncuk makarna 
  • 2 adet tavuk şnitzel 
  • 1 su bardağı süzme yoğurt 
  • 3 yemek kaşığı mayonez 
  • 1 büyük boy havuç 
  • 1 adet kırmızı dolma biber 
  • 1 adet sarı dolma biber 
  • 1 adet yeşil dolma biber 
  • Yarım demet dereotu 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Tencerede çok az zeytinyağı ve tuz eklenen su kaynatılır.
  • Boncuk makarnalar kaynayan suda yumuşayana kadar haşlanır.
  • Makarnalar süzgece alınıp, suyu süzülür.
  • Havuç soyulup, haşlanır, soğuması için bekletilir.
  • Tavuk şnitzellerin iki tarafı çevrilerek, çok az yağ ile teflon tavada kızartılır.
  • Soğuduktan  sonra küp küp doğranır.
  • Biberlerin çekirdekli kısımları temizlenir.
  • Bütün malzemeler tavla zarı büyüklüğünde küp küp doğranır.
  • Dereotu ince ince kıyılır.
  • Yoğurt ve mayonezle bütün malzemeler karıştırılıp, servis edilir.

22 Şubat 2013 Cuma

DENİZ YILDIZI KURABİYE

Deniz yıldızı kurabiye tarifi
Deniz yıldızı kurabiye nasıl yapılır
Yıldız kurabiye tarifi

     Kasvetli kış günlerinden sıkılıp, yazın güler yüzünü hatırlamak için yaptığım kurabiyeleri yıldız kalıpla kesip, şeker hamuru ile kapladım. Şeker hamuru kullanmak istemez iseniz, kurabiyelerin üzerine sadece pudra şekeri serperek de servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı buğday nişastası 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 4,5-5 su bardağı un 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağ ile diğer malzemeler karıştırılır.
  • Unu azar azar eklenerek yumuşak bir hamur yapılır.
  • Üzeri örtülerek yarım saat dinlendirilir.
  • Hafif unlanmış tezgahta yarım santim kalınlığında merdane ile açılır.
  • Hamurdan kalıpla yıldızlar kesilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, pembeleşene kadar pişirilir.
  • Üzerine pudra şekeri serpilir veya şeker hamuru kaplanır.

21 Şubat 2013 Perşembe

HAVUÇLU PATATESLİ AVOKADO SALATASI

Avokado salatası tarifi
Havuçlu, patatesli avokado salatası nasıl yapılır
     Avokado ile tanışmamız bundan on, on beş yıl kadar önceye dayanıyor. İlk zamanlar pek bilinmediğinden mi yoksa kivi ile hemen hemen aynı tarihlerde satılmaya başlandığından mı bilmiyorum, pek çoğumuz avokadonun meyve olduğunu düşünüp o şekilde tüketmek istedik. Çoğu zaman aldığımız olgunlaşmamış avokadolar ve meyve gibi tüketme isteğimiz hüsranla sonuçlandı. Uzunca bir dönem avokadodan yana bakmadım. Çok sonraları dip sos ve salata olarak bir yerlerde yedim, beğendim ve tekrar almaya başladım. Bu arada olmamış avokadoların gazeteye sarılıp bekletildiğinde olgunlaşıp, kullanılır hale geldiğini ve ezildikten sonra çekirdeği içinde bekletildiği sürece kararmadığını öğrendim. Vitamin değerlerinin yüksekliğini dikkate alıp, özellikle dip sos olarak sık sık yapıyorum. Ben farklı bir sunum olsun düşüncesi ile patates, havuç ve avokado katlarından oluşan bir salata yapıp, tek kişilik porsiyonlar olarak servis ettim. İsterseniz sadece olgunlaşmış avokadoyu kaşık yardımı ile çıkartıp, çatalla ezerek tuz, limon suyu, sarımsak ekleyerek de servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 adet olgunlaşmış avokado 
  • 1 adet büyük boy haşlanmış patates 
  • 1 adet büyük boy haşlanmış havuç 
  • 3 diş sarımsak 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Dereotu, maydanoz, kiraz domates 
Yapılışı:
  • Olgun avokadonun içi kaşık ile sıyrılıp, çıkartılır.
  • Çatal ile ezilip; tuz, limon suyu ve ezilmiş bir diş sarımsak eklenip, karıştırılır.
  • Haşlanmış patates çatal ile ezilip; tuz, kırmızı pul biber, zeytinyağı, limon suyu ve ezilmiş sarımsak eklenip, karıştırılır.
  • Haşlanmış havuç çatal ile ezilip; tuz, kırmızı pul biber, zeytinyağı, limon suyu ve ezilmiş sarımsak eklenip, karıştırılır.
  • Tek kişilik porsiyonlar için, kalıp veya kalıp yerine geçebilecek nescafe fincanı içine streç film yerleştirilir.
  • Avokado, patates, havuç, avokado, patates karışımı kat kat streç film içine yerleştirilir.
  • Bir saat kadar buzdolabında dinlendirilip, servis tabağına ters çevrilir.
  • Streç film çıkartılıp, dereotu, maydanoz ve kiraz domatesle süslenir.

20 Şubat 2013 Çarşamba

BALKABAĞI TATLISI

Balkabağı tatlısı tarifi
Balkabağı tatlısı nasıl yapılır

     Balkabağının en çok yapılan, en bilinen hali, herhalde kabak tatlısıdır.Tencerede, fırında, kuzinede hatta eskiden köy evlerinde ki fırınlarda kabak hiç parçalanmadan bütün olarak pişirilirdi. Kabak tatlısı her kış, özellikle de yılbaşı sofralarında mutlaka olurdu. Ben tencerede pişirirken de, fırında pişirirken de şekerini bir gece önceden ekleyip, bekletiyorum. Hiç su eklemeden, kendi suyunda karamelize oluncaya kadar pişiriyorum. Kabağın kabuklarını pazarcıların sebze soyacağı ile soyduğunu görünce bizde öyle soyduk, çekirdeklerini çıkarttıktan sonra her zamankinden farklı olarak kabağın doğal çizgilerini takip ederek girintili, çıkıntılı soyup çiçek şeklinde enine dilim dilim doğrayıp, pişirdim.
Malzemeler:
  • 1 kilogram temizlenmiş balkabağı 
  • Yarım kilogram toz şeker 
  • 1 su bardağı ceviz 
Yapılışı:
  • Balkabağının kabukları soyulur, çekirdekli iç kısmı temizlenir.
  • İki parmak kalınlığında dilimlenip, yıkanır.
  • Derin bir fırın tepsisine bir sıra kabak, bir sıra şeker olacak şekilde sıralanır.
  • Bir gece şekerini çekmesi için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında suyunu çekip, karamelize olana kadar pişirilir.
  • Soğuyunca servis tabağına alınıp, üzerine irice dövülmüş cevizler serpilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...