21 Şubat 2014 Cuma

İNCİ'NİN DOĞUM GÜNÜ KURABİYELERİ

Şeker hamurlu doğum günü kurabiyesi tarifi
İsimli kurabiye nasıl yapılır
Mickey mouse kurabiye nasıl yapılır
     Blog yazdığım çevremde pek bilinmediğinden; bazen arkadaşlarım benim olduğumu bilmeden yaptıklarımı beğeniyorlar, yazdıkları yorumları okuyunca sanal alemde de olsa kalp kalbe karşıymış diyorum çoğu zaman :) İnci'nin anneannesi de çoook eski yıllardan arkadaşım, araya giren yıllar ve yollar yüzünden bir süre görüşemedik ama kalbimde ki yeri hep o zarif ve naif genç kız olarak kaldı, her ne kadar bu gün artık bir anneanne olsa da :) Daha bizim aklımız bir karış havadayken, o çok erken yaşlarda karşılaştığı aşkı ile 12 Eylül'ün o karanlık günlerinde evlendi.Sokaklarda askerlerin nöbet tuttuğu bir eylül gününde, askerin izni ile kınasına gittiğimiz gün hafızamda kalan hiç unutmadığım sahnelerdendir, üzerinden yıllar yıllar geçse bile...Geçtiğimiz günlerde beni tanımadan ulaşıp, torununun doğum günü için kurabiye siparişi vermek isteyince, yıllar sonra sanal ortamda tekrar karşılaşmış olduk :) Aslında  sipariş alıp kurabiye yapmıyorum, sadece eşe dosta özel günlerinde kendimce bir şeyler yapıyorum ama İnci bizim neslin ilk torunu olunca bizim de torunumuz sayılacağından, ona da doğum günü konseptlerine uygun olarak üzerinde Mickey Mouse olan kurabiyelerden yaptım. Anneannesinin facebook sayfasında yer alan fotoğraflarında ki tombul yanaklarına bakarak yapmaktan zevk aldığım İNCİ kurabiyeleri, bir de annesi ve anneannesi ile fotoğrafından kurabiyesini yapıp gönderdim.Umarım kurabiyeleri beğenirsiniz, ben de İnci'nin ilk doğum gününe az da olsa bir renk katmış olurum. Nice yıllara İNCİ...Doğum günün kutlu olsun, yıllar sana hep sağlık, mutluluk, başarı getirsin.


20 Şubat 2014 Perşembe

KİNOALI (QUINOA) KISIR

Kinoalı ( Quınoa ) kısır tarifi
Kinoalı ( Quınoa ) kısır nasıl yapılır
Cevizli kinoalı salatası tarifi
Kinoalı tarifler

     Yüzyıllar önce İnka uygarlığı tarafından tüketilen kinoa; uzaya gönderilen astronotların başlıca besin kaynağı olacak kadar kalsiyum, demir, magnezyum ve vitaminler açısından zenginmiş, hatta ete yakın proteini, süte yakın kalsiyumu içinde barındıran ve hayvansal olmayan tek gıdaymış...Besin değerleri bu kadar yüksek olunca vegan beslenmeyi tercih edenler için de olmazsa olmaz tahıllardan biri  olan kinoayı ilk defa geçen sene oğlumun yurt dışından gelen vegan arkadaşları getirmişti. Kinoayı eskiden sadece yurt dışından gelenler getiriyordu ama şimdilerde organik ürünler satan dükkanlarda yada büyük marketlerde de bulunabiliyormuş. Kolesterol içermeyen, kanser önleyici, çölyak hastalarının güvenle kullanabileceği, yaşlanmayı geciktiren, cildi yenileyen ve günlük kalsiyum ve demir ihtiyacını karşılayan bu tahılı; veganlar ve sporcular dışında kullananlar sanıyorum gün geçtikçe artacaktır. Bulgur ve pirinç kullanarak yaptığımız her tarife uyum sağlayan bu tahıl ile ben henüz denemesem de pilav, dolma, kurabiye hatta puding yapılıyormuş. Ben geçen sene kinoalı maydanoz salatası yapmıştım, bu defa da bir su bardağı kinoaya ceviz ve kısıra koyduğumuz malzemeleri ekleyerek kısır yaptım.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı kinoa 
  • 1,5 su bardağı soğuk su 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 adet salatalık 
  • 2 adet sivri biber 
  • 2 adet domates veya kışlık şişe domatesi
  • 1 çay bardağı kırılmış ceviz 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet taze nane 
  • 2 adet taze soğan 
  • 3-4 adet kornişon turşu 
  • 3-4 adet marul yaprağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı pul biber 
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Kinoa süzgeç içine konulup, su dolu bir kasenin içine oturtulur.
  • İki saat bekletilip sonrasında bolca su ile yıkanıp, süzülür.
  • Tencereye konulup, üzerine 1,5 su bardağı soğuk su eklenir.
  • Tencerede kısık ateşte, suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Piştikten sonra zeytinyağı ve baharatları eklenir.
  • Diğer malzemeler de ince ince kıyılıp, karıştırılır.
  • Turşu ve marul yaprakları ile servis edilir.

18 Şubat 2014 Salı

ÇİKOLATALI PORTAKAL KABUĞU ŞEKERLEMESİ

Portakal Kabuğu Şekerlemesi Tarifi
Çikolatalı Portakal Kabuğu Şekerlemesi Nasıl Yapılır
Çikolatalı Portakal Kabuğu Şekerlemesi Tarifi
     Kalın kabuklu portakalların kabuğunu soyduktan sonra acı suyu çıkana kadar bir kaç defa suyunu her defasında yenileyerek haşladığınız bu kabuklardan portakal kabuğu reçeli, portakal kabuğu şekerlemesi yada keklerde ve kurabiyelerde kullanılmaya hazır halde bekletebileceğiniz portakal limon kabuğu şekerlemesi yapabilirsiniz. Özellikle kahve yanında ikram edilebilecek ister çikolatalı, isterseniz sade şekerli haliyle hafif acımsı, portakal kabuğu şekerlemelerinden yapmak isterseniz,
Malzemeler:
  • 5 adet kalın kabuklu portakal 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 2 su bardağı su 
  • 4-5 damla limon suyu
  • 1 paket (80 gram ) bitter çikolata 
  • 1 kase toz şeker


Yapılışı:
  • Portakal kabukları iyice yıkanıp, soyulur. 
  • İnce uzun şeritler halinde kesilen kabukların beyaz kısımları da  çok derin olmayacak şekilde kesilip atılır.
  • Kabuklar derin bir kaba konulup, bir gece önceden suyun içinde bekletilir.
  • Süzülüp tencereye alınan kabuklar, üzerini geçecek kadar su ile bir taşım kaynatılır.
  • Acısının çıkması için, bir kaç defa suyu değiştirilerek birer taşım kaynatılır.
  • Suyu süzülüp tencereye alınan portakal kabuklarına su ve toz şeker eklenir.
  • Şurup kıvamına gelince limon suyu da eklenip, kabuklar şeffaflaşıncaya kadar kaynatılır.
  • Şuruptan alınan kabuklar tel ızgara üzerine sıralanıp kuruyuncaya kadar bekletilir.
  • Çikolatalı portakal kabuğu şekerlemesi yapmak için; benmari usulü eritilen bitter çikolataya portakal kabuğu şekerlemeleri yarıya kadar birer birer batırılıp çıkartılır.
  • Sade şekerli portakal kabuğu şekerlemesi için; yağlı kağıt üzerine toz şeker dökülüp, tam kurumamış portakal kabuklarının her yeri toz şekere bulanır.
  • Portakal kabukları altına yağlı kağıt serilmiş ızgaranın üzerine dizilip, çikolataların donması beklenir.
  • Portakal kabukları kuruduktan sonra kavanozda saklanır.
     

16 Şubat 2014 Pazar

LAMİNGTON KEKİ

Lamington keki tarifi
Lamington keki nasıl yapılır
İngiliz keki tarifi
Lokum kek tarifi
     Lokum kek, Sürpriz kek, Hemington kek gibi bilinen pek çok ismi olan bu kek, aslında Avustralya kökenliymiş, belki de o yüzden bir adı da İngiliz kekidir. Dışı kakaolu sosa batırılan bu kekin içinin beyaz kalması kakaolu sosu çekmemesi için hızlı bir şekilde soğuk sosa batırılması gerekiyor. Kekin yüksekliğine göre minik küpler oluşturacak şekilde dilimlenirse  bence görüntü daha güzel oluyor. Bir zamanlar sık yaptığım bu kek uzun zamandır arşivimde paylaşılmayı bekleyenler arasındaydı. Hafta sonu vakit varken; yumuşacık, lokum gibi sürpriz kek yapmak isteyenler için;
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • Yarım su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
Sos Malzemeleri:
  • 4 su bardağı süt 
  • 5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 3 yemek kaşığı kakao 
Üzerine:
  • 2 su bardağı hindistan cevizi 
Sosunun yapılışı:
  • Tencerede süt, toz şeker ve kakao pürüzsüz bir hale gelinceye kadar karıştırılır.
  • Bir iki taşım kaynatılır.
  • Soğuması için bekletilir.
Kekin Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve toz şeker beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı eklenir.
  • Elenmiş un ve kabartma tozu eklenip, mikserin düşük ayarı ile bir iki defa karıştırılır.
  • Yağlanmış büyük dikdörtgen borcama dökülüp, üzeri kaşıkla düzeltilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, 30 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • Kek soğuyunca, küp şekli alacak ölçüde küçük karelere dilimlenir.
  • Dikdörtgen borcamın kısa kenarı beş, uzun kenarı dokuz parçaya bölünerek kırk beş adet küp kesilir.
  • Her kek parçası hızlı bir şekilde soğumuş sosa batırılıp, çıkarılır.
  • Hindistan cevizine iyice bulanıp, servis tabağına alınır.
  • 10-15 dakika dinlendirildikten sonra servis edilir.

13 Şubat 2014 Perşembe

NOHUT KAFA FIRAT KURABİYESİ

Nohut Fırat kurabiyesi tarifi
Nohut Fırat kurabiyesi nasıl yapılır
Şeker hamurlu kurabiye tarifi

                              Aşırı şekilde sevilmek istiyorum ama aşırı
                              aşırısı olsun bide alışınca çekip gitmesin
                              üzülmeli özlemeli şeyler olmasın yarın olurmu ki :(

     Karikatürist Uğur Gürsoy'un yarattığı kahramanlardan Nohut Kafa Fırat'ın çok sevdiğim dualarından birini daha önce Nohut Kafa Fırat Pastası olarak yapmıştım.Bu defa da sevdiğim dualarından birinin yer aldığı karikatüründen kurabiyesini Sevgililer Günü'nde aşırının aşırısı sevilmek isteyenler için yaptım :) Ne diyelim, Fırat'ın kendine özgü ve her duruma uygun çocuk aklıyla ettiği dualar da, aşırının aşırısı sevilmek isteyenlerin duaları da kabul olsun :) Yarın sevgililer gününde üzülmeli özlemeli şeyler olmasın. Sübaneke dinimiz amin.
     Karikatürist Uğur Gürsoy'un Uykusuz adlı mizah dergisinde halen yayınlanmakta olan Nohut Kafa Fırat' karakterinin kurabiyesini yaparken esinlendiğim karikatürü,

10 Şubat 2014 Pazartesi

KARNABAHAR SALATASI

Karnabahar salatası tarifi
Karnabahar salatası nasıl yapılır
     Kış aylarının en çok çeşitte yemek yapılabilen sebzelerinden biri olan karnabahar ile bazen fırında beşamel soslu yemeğini, bazen de sosa bulayıp kızartmasını yaparak yanında sarımsaklı yoğurtla servis ediyorum ama en çok, en kolay olan salatasını daha sık yapıyorum.Aslında salatasına haşlanmış havuç ve irice kıyılmış maydanoz da ekliyordum ama bu defa o kadar minik çiçek halinde karnabaharlar buldum ki, çiçekleri bozmaya kıyamayıp çiçek çiçek salatasını yaptım.Karnabaharları buhar aparatında çok az su ile haşlıyorum yada haşlama suyuna tarhana ve biraz çiçeklerinden ekleyerek karnabahar çorbası yapıyorum.
Malzemeler:
  • 1 orta boy karnabahar
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet limonun suyu 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Tencerenin içine buhar aparatı yerleştirilip, çok az su eklenir.
  • Karnabaharlar çiçek çiçek ayrılıp, yerleştirilir.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak buharda yumuşayana kadar haşlanır.
  • Soğuyunca suyu süzülüp, salata tabağına alınır.
  • İstenirse havuç ve maydanoz doğranıp, eklenir.
  • Üzerine limonsuyu, zeytinyağı ve tuz çatalla çırpılarak dökülür.
  • Ilık servis edilir.

9 Şubat 2014 Pazar

TURP CARPACCİO

Turp carpaccio tarifi
Turp carpaccio nasıl yapılır
     Pazarda gördüğüm renk renk turplar gözüme çok hoş görünse de; havuçlu, maydanozlu ve bol limonlu salatası dışında turp soframızda çok da yer bulmuyor aslında.Oysa eskiler,'' turpu yemiyorsan bile, tarlasından geç '' demişler.Ben de bu öğüde uyarak değişik renkte ki turpları bir araya getirip, turp carpaccio yaptım. Kavanozun kapağını ilk açtığımız anda çıkan kokuyu saymaz isek gayet güzel oldu :)

Malzemeler:
  • 3-4 adet orta boy değişik renkli turp
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 diş sarımsak 
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • Yarım çay bardağı elma sirkesi 
  • Yarım  limonun suyu 
  • Bir kaç dal dereotu 
  • Tuz   
Yapılışı:
  • Turplar iyice yıkanır.
  • Sebze soyucu ile kabuk renkleri kalacak şekilde soyulur.
  • Keskin bir bıçakla mümkün olduğunca ince dilimlenir.
  • Limon suyu, elma sirkesi ve dövülmüş sarımsaklar karıştırılır. 
  • İncecik dilimlenmiş turplara,kıyılmış dereotu, pul biber ve tuz eklenir.
  • Malzemeler karıştırılıp, kavanoza konulur.
  • En az bir gün önce yapılıp, sosunu çekmesi sağlanır.

8 Şubat 2014 Cumartesi

TAHİNLİ GÜL ÇÖREK

Tahinli gül çörek tarifi
Tahinli gül çörek nasıl yapılır
Mayalı tahinli çörek tarifi


     Kış aylarında pek çok evde olduğu gibi bizim evde de tahin çok tüketiliyor. Ben de özellikle çifte kavrulmuş tahini ve tahin kullanılan her şeyi sevdiğim için, kalori değerlerini düşünmeden her tarifi yapmaya çalışıyorum.Çayın yanında bir tanesinin bile yeteceği bu tahinli gül çöreklerini sizin de beğeneceğinizi düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 1 çay bardağı ılık süt 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket Dr.Oetker ınstant maya 
  • 3 su bardağı un 
  • 1 çay bardağı çifte kavrulmuş tahin 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
Yapılışı:
  • Unun  içine şekerli ılık süt ve instant maya dökülüp, yoğurulur.
  • Pürüzsüz bir hamur olunca üzeri mutfak havlusu ile örtülüp, yarım saat mayalandırılır.
  • Mayalanan hamur çok az unlanmış tezgahta merdane ile dikdörtgen şeklinde ince açılır.
  • Üzerine tahin kaşıkla yayılıp, toz şeker serpilir.
  • Hamurun kısa kenarından iki parmak kalınlığında şeritler kesilir.
  • Her şerit kendi etrafında dolanarak gül şekli verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilip, biraz deforme edilerek gül şekli verilir.
  • Yarım saat daha tepside mayalandırılır.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 35-40 dakika pişirilir.
  • Fırından çıkıp biraz soğuyunca üzerine pudra şekeri elenir.

5 Şubat 2014 Çarşamba

ISPANAK KÖKÜ SALATASI

Ispanak kökü salatası tarifi
Ispanak kökü salatası nasıl yapılır
Kuzu ıspanağı salatası tarifi

     Ispanak kökü salatasını daha önce denediniz mi bilmiyorum ama ben çoğu zaman sadece bu salatayı yapmak için kuzu ıspanağı dediğimiz minik pembe köklü ıspanaklardan alıyorum.Köklerini temizlemek için geçen zamanı saymazsak, 10-15 dakikada hazırlanan bu çok hafif  lezzetli salatayı, tencerenin içine konulan buharda sebze pişirme aparatı ile, buharda ıspanak kökleri suya hiç değmeden haşlıyorum. Buharda pişirme aparatınız yoksa tencerede kapağını kapatarak çok az su ile haşlayıp daha sonra süzerek kullanabilirsiniz.Aslında sadece zeytinyağı ve tuz yeterli ama bu kadar rafine bir salata istemez iseniz; domates ve bir iki diş sarımsak ekleyerek hazırladığınız sosu üzerine dökerek servis edebilirsiniz.Bu mevsim de domatesler kullanılacak durumda olmadığından ben kış için hazırladığım şişe domateslerden kullandım.
Malzemeler:
  • 1-1,5 kg kuzu ıspanağının kökleri 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
  • İstenirse, sarımsaklı domatesli sos

Yapılışı:
  • Kuzu ıspanaklarının kökleri iyice yıkanıp,temizlenir.
  • Sirkeli su içinde bekletilir.
  • Sapları köklerden ayrılmadan üç parmak uzunluğunda kesilir.
  • Tencerede buharda pişirme aparatında veya çok az su ile sadece 10-15 dakika haşlanır.
  • Süzgece alınıp, suyu süzdürülür. 
  • Zeytinyağı ve tuzu eklenip karıştırılarak ılık servis edilir.
  • Zeytinyağında, dövülmüş sarımsakları biraz çevirip, küp doğranmış domatesleri de ekleyerek domatesli sos  hazırlayıp salatanın üzerine dökebilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...