17 Ekim 2014 Cuma

KAHVELİ MİNİ CUPCAKELER

Cupcake nasıl yapılır
Türk kahveli kek tarifi
Nescafeli kek tarifi
     Pastahanelerde, cafelerde çay ve kahvelerin yanına ikram olarak konulan minik kurabiyelerden esinlenerek yaptığım minik cupcakeleri isterseniz normal boyuttaki kağıt kapsüllerde de pişirebilirsiniz.Normal boyuttaki cupcakelere göre çok daha çabuk piştiği için kontrol ederek pişirdiğiniz cupcakelere granül kahve veya Türk kahvesinin kokusunu ve tadını seviyorsanız Türk kahvesi ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 1 yemek kaşığı kakao 
  • 1 yemek kaşığı Türk kahvesi
Üzerine:
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 poşet krem şanti

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı eklenir.
  • Elenmiş un, kabartma tozu, vanilya, kakao ve Türk kahvesi de karıştırılır.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kontrol edilerek pişirilir.
  • Minik cupcakeler daha çabuk pişeceği için fırında daha az tutulur.
  • Bir poşet krem şanti, soğuk süt ile katılaşana kadar çırpılır.
  • Fırından çıkartılıp soğuyan cupcakelerin üzerine krem şanti sıkılıp, çikolata parçaları serpilir.

16 Ekim 2014 Perşembe

DOMATES SOSLU TURŞU

Turşu Tarifi
Soslu Turşu Tarifi
Domates Soslu Turşu Nasıl Yapılır
Soslu Karışık Turşu Tarifi
Malzemeler:
  • 1 kilogram yeşil sivri biber 
  • 1 kilogram kırmızı biber 
  • 1 kilogram havuç 
  • 1 kilogram kornişon 
  • 2 su bardağı acı cin biberi 
  • 2 litre üzüm sirkesi 
  • 15 diş sarımsak 
  • 4 kilogram domates
  • 4 yemek kaşığı kaya tuzu

Yapılışı:
  • Domateslerin kabuğu soyulup, küçük küçük doğranır.
  • Sarımsaklar soyulup, ince ince kıyılarak domateslere eklenir.
  • Havuçlar yıkanıp, soyulur, doğranır. 
  • Kornişonlar bir kaç defa iyice yıkanıp, doğranır.
  • Yeşil sivri biberler yıkanıp, doğranır.
  • Kırmızı biberlerin tohumları çıkartılıp çatala gelecek büyüklükte doğranır.
  • Domatesli, sarımsaklı sos ve cin biber haricindeki malzemeler derin bir tencereye alınır.
  • 2 litre sirkenin içinde kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika arada karıştırılarak kaynatılır.
  • Cin biberler de tencereye eklenip, ocağın altı kapatılır.
  • Tuzu eklenip, sıcakken hepsi karıştırılır.
  • Kavanozlara doldurulup, kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilir.
  • Bu malzeme ile 1 litrelik 8 adet kavanoz domates soslu turşu oldu, siz daha az yapmak isterseniz malzemeleri yarım ölçü de yapabilirsiniz.


15 Ekim 2014 Çarşamba

KIRMIZI PANCAR MARMELATI

Kırmızı pancar marmelatı tarifi
Kırmızı pancar marmelatı nasıl yapılır
Kırmızı pancar reçeli tarifi
     Kırmızı pancarın renginin güzelliğinden yola çıkıp, önce reçelini yapmaya karar vermiştim ama sonradan sanki marmelat yapmaya daha uygun gibi geldi ve marmelatını yaptım. Pancarın rengi çok güzel ama tadında belli belirsiz de olsa hissedilen o toprak kokusunu biraz olsun gidermek için gerçek vanilya parçacıklı vanilin ekledim.Sonuçta güzel renkli, güzel kokulu ve değişik lezzette  bir marmelat oldu. 
Malzemeler:
  • 2 adet büyük boy kırmızı pancar 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • Yarım çay bardağı su 
  • Yarım limonun suyu 
  • 1 paket vanilya 
Yapılışı: 
  • Pancarlar yumuşayana kadar haşlanır.
  • Kabukları soyulup, blender ile parçalanır.
  • Derin bir tencereye alınan pancarlara su ve toz şeker eklenip, kısık ateşte yaklaşık yarım saat koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Limon suyu ve gerçek vanilya parçacıklı vanilin eklenip, bir kaç taşım daha kaynatılır.
  • Kavanoza konulup, kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilir.

14 Ekim 2014 Salı

KIZARMIŞ YEŞİL DOMATESLER

Kızarmış yeşil domates tarifi
Yeşil domates nasıl kızartılır
Yeşil domates kızartması tarifi
     Yıllar önce Kızarmış Yeşil Domatesler filmini izlediğimde, kızarmış yeşil domateslerden çok filmin ilk dakikaları ve sonrasında o kocaman mangalda pişen etler (!) aklımda kalmıştı. Sanıyorum pek çok kişi için yeşil domatesleri kızartma fikri bu filmden sonra aklımıza geldi. Turşusu ve pirinçli yemeği dışında bu filme kadar bilmediğimiz bu ekşimsi, değişik lezzette ki kızartmayı yeşil domatesler bitmeden  deneyebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 5-6 adet yeşil domates 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 su bardağı galeta unu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Kızartmak için zeytinyağı 
Yapılışı:
  • Yeşil domatesler ince dilimlenir.
  • Domates dilimleri önce tuz ve karabiber eklenmiş una sonra çırpılmış yumurtaya en son da galeta ununa bulanır.
  • Derin bir kızartma tenceresinde bol kızgın yağda önlü arkalı kızartılır.
  • Kağıt havlu üzerine alınıp, yağı çektirilir.
  • İstenirse sıcakken sarımsaklı, dereotlu yoğurtla servis edilir.

12 Ekim 2014 Pazar

SAC BÖREĞİ

Sac böreği tarifi
Sac böreği nasıl yapılır 
El açması sac böreği tarifi
     Sac böreğini; bir kişinin oklava ile açıp iç malzemesini koyup kapattığı, bir kişinin  iki yüzünü çevire çevire sac da pişirdiği, bir kişinin de pişenleri yağladığı ve pişirilen nerede ise elli altmış adet sac böreğini yemek için bekleyen beş, on kişinin olduğu kalabalık sofralarda yediğimizden uzun süre tek başıma yapmaya cesaret edememiştim.Benim yaptıklarım o kalabalık sofralarda işin ehilleri tarafından yapılan sac böreklerine benziyor mu bilmiyorum ama hamur miktarını azaltınca hem açması, hem de servise hazırlaması kolaylaştığından ben de arada hafta sonu kahvaltılarına yapıyorum.Aslında bir yandan açılıp, bir yandan pişiriliyor ama ben tek başıma yetişemeyeceğimi düşünerek açtığım börekleri sofra bezi ile örtüp hepsi bitince pişirmeye önce iç malzemesi yumurtalı olandan başlayarak bu ölçülerle 10 adet sac böreği yapıyorum. İç malzemesi olarak herkesin damak tadına göre; peynirli, ıspanaklı, otlu veya yumurtalı pişiriyorum.
Malzemeler:
  • 5 su bardağı un 
  • 2 su bardağı su 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
İç malzemesi:
Lorlu İç Malzemesi:
  • 500 gram lor 
  • 1 demet maydanoz 
  • Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Maydanoz yıkanıp, suyu süzüldükten sonra ince ince doğranıp, lor ile karıştırılır.Tuz, karabiber ve pul biberi eklenir.
Otlu İç Malzemesi:
  • 1 bağ ıspanak veya sirken otu
  • İstenirse lor veya beyaz peynir
  • Tuz, kırmızı pul biber 
Otların veya ıspanağın sadece yaprakları alınıp, yıkanır, süzdürülür.Tuz eklenip, elimizle sıkılarak suyu çıkınca bir kaba alınıp, baharat eklenir.Sadece otlu veya istenirse lor eklenerek karışık iç hazırlanır.
Yumurtalı İç Malzemesi:
  • 2 adet yumurta 
  • Tuz, kırmızı pul biber 

Yumurtaya tuz ve kırmızı pul biber eklenip, çırpılır.Açılan yufkanın yarısına kenarlarına yumurta gelmeyecek şekilde kaşıkla yayılıp, diğer yarısı üzerine kapatılır.Yumurtanın akmaması için iç malzemesi en son konulup dikkatlice alınıp ilk önce  bekletmeden hemen pişirilir.
Yapılışı: 
  • Derin bir kaba elenen unun ortası havuz gibi açılır.
  • Tuz ve su eklenerek, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülüp yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Mandalina büyüklüğünde bezelere ayrılıp, unlanmış tezgahta üzeri örtülerek bekletilir.
  • Unlanmış tezgahta yaklaşık 50 santim çapında birer birer açılır.
  • Açıldıktan sonra yarısına istenen iç malzemesi konularak diğer yarısı üzerine kapatılır.
  • Kenarları parmağımızla bastırılarak kapatılıp, üzerine sofra bezi örtülerek bekletilir.
  • Yumurtalı iç malzemesi kullanılacaksa en son hazırlanıp, bekletmeden hemen pişirilir.
  • Yağlanmamış sac veya büyükçe bir yapışmaz tavaya konulan iki sac böre iki tarafı çevrilerek yakmadan pişirilir.
  • Pişen böreklerin bir yüzüne fırça ile zeytinyağı veya tereyağı sürülür.
  • Üst üste konulan börekler sıcak servis edilir.

1 Ekim 2014 Çarşamba

ZENCEFİLLİ LİMONATA

Zencefilli limonata tarifi
Zencefilli limona nasıl yapılır
Ev yapımı limonata tarifi
     Şifalı bitkiler arasında sayılan zencefilin kurutulmuş köklerinden elde edilen baharatı kurabiyelerde, çöreklerde, taze köklerini ise bitki çaylarında, reçellerde ve limonata da kullanıyorum.Zencefil faydalarının yanı sıra kendine has aroması ile her zaman yaptığımız limonataya çok farklı bir tat verdiğini düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 3 adet limon 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 parça zencefil 
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu 
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 5 su bardağı soğuk su
Yapılışı:
  • Limonlar derince bir kapta suyun içinde bekletilip, iyice fırçalanır.
  • Limon kabuklarının sarı kısmı ve taze zencefil rendelenir.
  • Limonlar sıkılıp, toz şeker de eklenerek hepsi karıştırılır.
  • Ağzı kapalı bir kapta bir gece bekletilir.
  • Ertesi gün 1 su bardağı sıcak su eklenip, şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • Süzgeçten geçirilerek sürahiye alınıp, soğuk su eklenir.

30 Eylül 2014 Salı

ÇEKİRDEKSİZ KIRMIZI ÜZÜM REÇELİ

Çekirdeksiz üzüm reçeli tarifi
Çekirdeksiz üzüm reçeli nasıl yapılır
Kırmızı çekirdeksiz üzüm reçeli tarifi
     Pazarlarda satılan renk renk çekirdekli üzümleri gördükçe, keşke çekirdeksiz üzümünde değişik renkleri olsa diye düşünürdüm.Bir ara Salihli'de Güney Afrika'dan getirilmiş çekirdeksiz pembe, kırmızı, mor, siyah çekirdeksiz üzümlerin üretim denemesine başlandığını okumuştum.Bu hafta pazardan aldığım kırmızı çekirdeksiz üzümler denemesi yapılan üzümlerden mi bilmiyorum ama her sene yaptığım çekirdeksiz üzüm reçelinin bu sene kırmızısını tadımlık da olsa denemek için yaptım.Piştikçe üzümlerin kırmızı rengi biraz açılıp, reçele geçince çok güzel pembe renkli bir reçel oldu.
Malzemeler:
  • 1 kilogram kırmızı çekirdeksiz üzüm 
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu veya 2-3 parça limon tuzu
Yapılışı:
  • Üzüm taneleri salkımından ayrılıp, yıkanır ve süzgece konulur.
  • Üzerine şeker eklenip, karıştırılarak bir gece bekletilir.
  • Derince bir tencerede hepsi birlikte kaynatılır.
  • Kaynadıktan sonra ocağın altı kısılır.
  • Üzerinde oluşan köpükler varsa alınır.
  • Reçel koyulaşıp kıvam alana kadar bir saat kaynatılır.
  • Limon suyu eklenip, bir iki taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır.
  • Sıcakken kavanozlara konulup, kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilir.

29 Eylül 2014 Pazartesi

BİBER DOLMASI

Zeytinyağlı biber dolması tarifi
Fırında biber dolması tarifi
Fırında biber dolması nasıl yapılır
     Herkesin evinde pişen biber dolması tarifini paylaşsam mı, paylaşmasam mı diye düşünürken, arkadaşımızın Amerika'da okuyan biricik oğullarına telefonda biber dolması tarifi vermek epey uzun sürünce paylaşmanın bilmeyenlere faydası olabileceğini düşündüm.Eşim; bir lokmalık, ince kabuklu biberlerden yapılan dolmayı sevdiğinden bir tencereye 30-40 adet dolmalık biber sığıyor ama siz normal orta boy biberlerden kullanacaksanız 20-25 adet biber yeter sanıyorum.Seçtiğimiz biberlerin boyutu çoğu zaman yemek çatalından bile küçük olduğundan kapak kısmını içe bastırarak çıkartamıyorum, kapak yerine domates parçası koyarak pişiriyorum.
Malzemeler:
  • 30-40 adet minik ince kabuklu dolmalık biber 
  • 4-5 adet orta boy kuru soğan 
  • 4 adet domates 
  • 2 su bardağı pirinç 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım demet dereotu 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
Yapılışı: 
  • Zeytinyağında incecik yemeklik doğranmış soğanlar kavrulur.
  • Domateslerden biberlerin sayısı kadar kapak kesilir.
  • Kabuklu kısımlarından biberlere kapak kesilen domateslerin kalanı, minik minik doğranır.
  • Maydanoz ve dereotu incecik kıyılıp, eklenir.
  • Karabiber ve tuz da eklenip, karıştırılır.
  • Pirinç yıkanıp, eklenir.
  • Dolma biberlerin kapağı kesilip, çekirdekli kısımları çıkartılır.
  • İç malzemesi biraz boşluk kalacak şekilde fazla sıkıştırmadan doldurulur.
  • Dolmalar fırınlanacak ise fırına dayanıklı bir kaba dizilir.
  • 2 su bardağı sıcak su ve yarım çay bardağı zeytinyağı dökülüp, 40-50 dakika arada suyu kontrol edilerek kısık ateşte pişirilir.
  • Fırına konulacak ise; kısık ateşte yarım saat pişirilen dolmaların üzeri alüminyum folyo ile örtülüp, 15 dakika da fırında pişirilir.
  • En son alümünyum folyo alınıp, üzeri kızarana kadar fırında tutulur.

28 Eylül 2014 Pazar

KAKAOLU KOLAY PASTA

Kolay kakaolu pasta tarifi
Kolay kakaolu pasta nasıl yapılır
Nescafeli pasta tarifi
     Evde hazır kakaolu pandispanyanız ve hazır çikolatalı sosunuz varsa; ani gelen misafirleriniz ve tatlı krizleriniz için çok kısa sürede bu kolay ve lezzetli pastayı hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 paket hazır kakaolu pandispanya 
  • Yarım su bardağı süt 
  • 1 yemek kaşığı nescafe 
  • 2,5 su bardağı süt 
  • 1 paket Dr.Oetker bitter çikolatalı sos 
  • Yarım çay bardağı bitter damla çikolata
Yapılışı:
  • Pandispanyanın katları ayrılır.
  • Yarım su bardağı süte nescafe karıştırılır.
  • Servis tabağına alınan pandispanya nescafeli süt ile ıslatılır.
  • Hazır bitter çikolatalı sos 2,5 su bardağı süt ile pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince pandispanyanın üzerine dökülür.
  • Biraz soğuyunca pandispanyanın ayırdığımız diğer katı mutfak robotunda ufalanarak üzerine yayılır.
  • Damla çikolatalar da serpilip, buzdolabında bekletilir. 

27 Eylül 2014 Cumartesi

DOMATES DİLİMLİ PİZZA

Pizza tarifi
Domatesli pizza nasıl yapılır
Domatesli peynirli pizza tarifi
     Hafta sonları uzun süren kahvaltılarda hatta akşam saatlerinde okuldan, işten, alışverişten yorgun dönüldüğünde herkesi memnun edebilecek, başka hiç bir yemekle uğraşmadan tek başına doyurucu ve üzerine herkesin tercihine göre malzemeler ekleyebileceği bu pizzayı ben henüz yaz domatesleri bitmeden bol domatesli ve beyaz peynirli yaptım.
Malzemeler:
  • 3,5 su bardağı un 
  • Yarım paket instant maya
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
Üzerine:
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 3-4 adet domates 
  • 2 adet sivri biber
  • 100 gram beyaz peynir 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen 
Yapılışı:
  • Un derince bir kaba elenir; maya, tuz, toz şeker de eklenip karıştırılır.
  • Ortası havuz gibi açılıp zeytinyağı ve suyu konulur.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri streç film ve mutfak havlusu ile örtülüp sıcak bir yerde mayalanması için bekletilir.
  • Mayalanan hamur çok az unlanmış tezgahta yuvarlanır.
  • Merdane ile fırın kabının ölçüsünden biraz büyük olacak şekilde açılır.
  • Domates salçası veya domates püresi zeytinyağı ile inceltilip, her yerine sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırının alt rafında, 15-20 dakika kadar pişirilir.
  • Fırından çıkınca doğranmış peynirler, ince dilimlenmiş biberler ve domatesler yerleştirilir.
  • Üzerine iki yemek kaşığı  zeytinyağı gezdirilir.
  • Tekrar fırına konulup, domatesler pişene kadar tutulur.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...