15 Kasım 2014 Cumartesi

SÜT REÇELLİ ( DULCE DE LECHE ) KURABİYE

Süt reçeli tarifi
Süt reçeli nasıl yapılır 
Süt reçelli kurabiye tarifi
Dulce de leche tarifi
Dulce de leche nasıl yapılır
     Bizim için bu yazın favorilerinden olan süt reçelini ( dulce de leche) yaz boyunca bir kaç defa yaptım.Beyaz kurabiyelerin içinde kontrast olması için, bu defa biraz daha fazla kaynatarak koyu renkli olmasını sağladığım süt reçelinin bence hem rengi hem de karamelli tadı diğerlerine göre çok daha güzel oldu.Benim süt reçeli için burada verdiğim ölçüler yarım ölçü ama siz süt reçelini tam ölçüsü ile yaparsanız, gerektiğinde kullanmak için buzdolabınızda elinizin altında hazır olarak bulundurabilirsiniz.Hiç bir şey yapamazsanız, kahvaltılarınızda kullanabilir, kahvenize bir kaşık ekleyebilir veya süt reçelli dondurma yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 150 gram tereyağı 
  • 2 çay bardağı pudra şekeri 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
Süt reçeli malzemeleri:
  • 2,5 su bardağı süt 
  • 1/2 su bardağı toz şeker 
  • 1/2 çay kaşığı karbonat 
Yapılışı: 

  • Oda sıcaklığındaki tereyağı pudra şekeri ile karıştırılır.
  • Diğer malzemeler de karıştırılarak hamur yoğurulur.
  • Streç filme sarılıp, buzdolabında 15-20 dakika dinlendirilir. 
  • Buzdolabından çıkınca hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Kurabiyelerin ortasına bastırılarak çukurlaştırılır.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20-25 dakika beyaz kalacak şekilde pişirilir.
  • Pişen kurabiyelerin üzerine pudra şekeri elenir.
  • Ortasındaki çukur kısımlara çay kaşığı ile süt reçeli konulur.
Süt reçelinin yapılışı:

  • Derin bir tencerede süt ve toz şeker kaynatılır.
  • Kaynamaya başlayınca karbonat eklenir.
  • Dibinin tutmaması için arada karıştırılır.
  • Orta ateş üzerinde rengi koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Ocaktan indirilip, soğuyunca kullanılır.

14 Kasım 2014 Cuma

SOMATA

Somata tarifi
Somata nasıl yapılır
Yalancı salep nasıl yapılır
Bademli konsantre içecek tarifi
        Ege'nin zengin kültür ve lezzet mozaiğine ait Somata gibi pek çok tarifin, insan hikayelerinin, anıların, atasözlerinin, deyimlerin yer aldığı Annesinin Kızı kitabını, sevgili Güler Sarıgöl Köymen annesinin onları mutlulukla büyüten lezzetlerini yaşatmak ve paylaşmak amacıyla yazmış ve kitapta yer alan başka anne kızların hikayelerine de yer vererek bu kitabı tüm annelere ve ondan el alan kızlarına adamış...Belki de aynı yaşlarda aynı bölgede yaşamamız nedeniyle kendime çok yakın bulduğum bizden pek çok hikaye ve tarifin yer aldığı bu güzel anılar, güzel tarifler kitabını okurken, ister sıcak isterseniz soğuk olarak somatanızı yudumlayabilirsiniz.Ağartılmış bademler ezilerek yapılan bu konsantre içeceği yaz aylarında soğuk içecek olarak da yapmıştım ama kitabın yazarının da dediği gibi yalancı salep de denilebilecek bu içecek kış aylarında içmek için daha uygun diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı tuzsuz ağartılmış badem 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1,5 su bardağı su 
  • 3-4 parça damla sakızı 
  • Toz tarçın 
Yapılışı: 
  • Bademler kaynar su içinde 5-10 dakika bekletilir..
  • Yumuşayan kabukları çıkartılır.
  • Blendera konulup, incecik kıyılır.
  • Tencerede su ve şeker 45 dakika kısık ateşte kaynatılır.
  • İyice kıyılmış bademler ve havanda dövülmüş damla sakızı da eklenerek, karıştırılır.
  • Bir taşım daha kaynatılıp, ocağın altı kapatılır.
  • Ilıyınca ince bir süzgeçten geçirilip şişelere doldurup, saklanabilir.
  • İçileceği zaman çay bardağına konsantre haldeki somatadan bir parmak kadar konulup, üzerine kaynamış su eklenip, tarçın serpilerek servis edilir.

13 Kasım 2014 Perşembe

BAL KABAKLI KURABİYE

Balkabaklı kurabiye tarifi
Balkabaklı kurabiye nasıl yapılır
     Bal kabağı püresi kullanarak daha önce yaptığım rulo kurabiyelerden sonra bu defa da marmelatlı kurabiye mantığıyla yaptığım kurabiyede de marmelat yerine cevizli bal kabağı püresi kullandım.Görünüş olarak mini tarta benzeyen bal kabaklı kurabiyeleri bal kabağına benzeyen bir kurabiye kalıbı ile kestim. Siz istediğiniz herhangi bir kalıpla keserek de bu kurabiyelerden yapabilirsiniz.     
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 4 su bardağı un 
  • 1 paket vanilya 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 kilogram bal kabağı 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı ceviz içi 
Yapılışı:
  • Bal kabakları soyulup, parçalanır.
  • Tencerede kapağı kapalı olarak şekerle birlikte yumuşayana kadar pişirilir.
  • Piştikten sonra kalan suyu süzülüp, ezilir.
  • Püre haline getirilen kabaklara cevizler eklenip, soğumaya bırakılır.
  • Derin bir kaba alınan oda sıcaklığındaki tereyağı, yoğurt ve pudra şekeri karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülüp, yarım saat dinlendirilir. 
  • Unlanmış tezgahta merdaneyle yarım santim kalınlığında açılıp, istenen kalıpla kesilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Kurabiyelerin yarısı bütün bırakılır, diğer yarısının ortası istenen kalıpla kesilip boşaltılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kurabiyeler kızarana kadar pişirilir.
  • Bütün olan kurabiyelerin üzerine bal kabağı püresi yayılır.
  • Boşluklu kurabiye de üzerine yerleştirilir.

12 Kasım 2014 Çarşamba

YABANİ PIRASA ( KÖRMEN ) BÖREĞİ

Yabani pırasa böreği tarifi
Yabani pırasa böreği nasıl yapılır
Körmen böreği tarifi
Hazır yufka böreği tarifi
     İlk bakışta minik pırasaları andıran, körmen de denilen yabani pırasalar, diğer pek çok ot ve mantar gibi yağmurlardan sonra pazarlarda yer almaya başladı.Genellikle bağ halinde satıldığından ve pişince miktarı azaldığından dolayı ben ölçüyü üç bağ olarak verdim.Bağ ölçüsünün anlaşılabilmesi için de yabani pırasaları aldığım Sığacık pazarındaki tezgahın fotoğrafını fikir vermesi için yazının sonuna koydum :) Böreği yaparken isterseniz iç malzemesine lor veya peynir ekleyebilir ayrıca yabani pırasadan gözleme, omlet yapabilir yada kavurup yumurta kırabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5 adet yufka 
  • 3 bağ yabani pırasa ( Körmen ) 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Susam
Yapılışı: 
  • Yabani pırasalar ayıklanıp, iyice yıkanır.
  • İnce ince doğranıp, zeytinyağında karıştırılarak kavrulur.
  • Tuz, kırmızı pul biber ve karabiberi eklenir.
  • Başka bir kapta zeytinyağı ve süt karıştırılır.
  • Yufkanın biri tezgahın üzerine yayılıp, zeytinyağı süt karışımı ile yağlanır.
  • Yufka ikiye katlanıp, düz kenarı boyunca iç malzemesi yayılır.
  • Kenarları biraz içe doğru katlanarak rulo yapılır.
  • Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir.
  • Diğer yufkalarda aynı şekilde yapılıp, tepsiye yan yana dizilir.
  • Üzerine yağlı karışım veya çırpılmış yumurta  fırça ile sürülür.
  • Bıçakla kesilip, dilimlenir ve susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında börek kızarana kadar pişirilir.

11 Kasım 2014 Salı

ŞİFA REÇELİ

Şifa reçeli tarifi
Şifa reçeli nasıl yapılır
     Her yapıldığında mevsimine uygun kullanılan meyve ve baharat çeşitlerinin ve miktarlarının değişiklik gösterdiği Şifa Reçeli'nin içinde ki meyvelerin ve baharatların her birinin kendi başına şifa kaynağı olduğu düşünülünce,hepsinin bir arada olduğu bu reçelin şifası da tartışılmaz sanıyorum. Bu reçelin yaratıcısı sevgili Aşçı Fok; ''İnsanoğlunun bedenine ve ruhuna iyi gelen her şey şifadır'' diye şifa tanımı yapmış, adında şifa geçince mi bilmem adı bile benim ruhuma iyi geldi :) Aslında reçeli yapalı çok oldu ama önce Pie Kurabiye Petek'ciğim daha sonra da Mis Kokulu Lezzetler Mine'ciğim aynı reçeli yapıp yayınlayınca biraz ara verip, bir zaman sonra yayınlayarak yapmayanlara hatırlatmak daha doğru olur diye düşündüm.Meyvelerin yanı sıra, çubuk tarçın, zencefil, karanfil, kakule, tane karabiber de kattığım reçeli biraz koyuca demlediğim ıhlamur ve kuşburnu çayını da ekleyerek pişirdim. Şifa Niyetine :)   
Malzemeler: 
  • 2 adet kırmızı elma 
  • 2 adet yeşil elma 
  • 2 adet armut
  • 10 adet mürdüm eriği 
  • 1 salkım çekirdeksiz üzüm 
  • 1 salkım siyah çekirdekli üzüm 
  • 1 adet ayva
  • 1 adet narın taneleri
  • Bir parça zencefil
  • 2 adet tarçın çubuğu
  • 7-8 adet karanfil 
  • 5-6 adet kakule
  • 8-10 adet tane karabiber 
  • 1 su bardağı ıhlamur çayı 
  • 1 su bardağı kuşburnu çayı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 2 su bardağı toz şeker 
Yapılışı:
  • Meyveler yıkanıp, kabukları soyulur.
  • Üzümler ve nar tanelenir.
  • Meyveler doğranıp, toz şekerle karıştırılır.
  • Ihlamur ve kuşburnu çayı demlenip, süzülür.
  • Malzemeler derin bir tencereye alınıp, kısık ateşte koyulaşana kadar pişirilir.
  • Limon suyu da eklenip, bir kaç taşım daha kaynatılır.
  • Sıcakken kavanozlara doldurulup, kapağı kapatılarak ters çevrilir.

DOMATES SOSLU MAKARNA( FETTUCİNİ)

Fettucini tarifi
Domates soslu fettucini nasıl yapılır
     Ev yapımı erişteler dururken hazır paketlerde ki makarnalardan pişirmek normal şartlarda pek aklıma gelmese de, bu günkü gibi yoğun geçen günlerin sonunda özellikle de evde İtalya'dan alınmış bir paket Fettucini olunca yapılabilecek en güzel ve en çabuk yemek makarnadır diye düşünüp, domates soslu makarna pişirdim.
Malzemeler: 
  • 1 paket makarna (Fettucini)
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2 adet olgun domates 
  • 2 adet acı sivri biber 
  • 2 diş sarımsak
  • Bir kaç dal dereotu
  • Kekik 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Derin bir tencerede kaynayan suya çok az zeytinyağı ve tuz eklenir. 
  • Makarna kaynayan suya atılıp, istenen dirilikte haşlanır.
  • Başka bir tencerede önce dövülmüş sarımsaklar sonra da minik minik doğranmış acı sivri biberler ve kabuğu soyulup küp küp doğranmış domatesler zeytinyağında kavrulur.
  • Dereotu da kıyılıp, eklenir.
  • Makarna süzgece alınıp, üzerine bir bardak soğuk su dökülür.
  • İyice süzülen makarna domatesli sos ile karıştırılıp, sıcak servis edilir.

8 Kasım 2014 Cumartesi

ÇİKOLATALI TART

Çikolatalı tart tarifi
Çikolatalı tart nasıl yapılır
     Tatlı yerine veya akşamüstü çay saatlerinde tüketebileceğiniz çikolatalı tartın yapım aşamaları biraz uzun gibi görünse de, bu benim tarifleri ayrıntılı yazma merağımdan başka bir şey değil aslında :) Tartın istenmeyen bir şekilde kabarmaması için, pişirirken üzerine nohut veya fasulye gibi koyduğunuz bakliyatları bir kavanozda saklayarak her seferinde tekrar kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 150 gram tereyağı 
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 çay bardağı pudra şekeri 
  • 1 adet yumurta 
  • Yarım paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
Kreması:
  • 5 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı toz şeker                 
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 50 gram tereyağı 
  • 1 paket Dr.Oetker vanilya aromalı Creme Ole 
Çikolatalı sos:
  • 1 paket Dr Oetker Bitter Çikolatalı Sos 
  • 2,5 su bardağı süt

Tart Hamurunun Yapılışı:
  • Tereyağ küçük parçalara ayrılıp, diğer malzemelerle karıştırılarak hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülüp yarım saat buzdolabında dinlendirilir.
  • Buzdolabından çıkartılıp, tart kalıbından daha büyük ölçüde merdane ile açılır.
  • Tart kalıbı çapında iki adet yağlı kağıt kesilir.
  • Kağıdın biri kalıbın altına yayılır.
  • Hamur kalıba kenarlarından biraz taşacak şekilde yayılır.
  • Hamurun kenarları yükseltilerek, kalanı kalıbın kenarına bastırılarak kesilir.
  • Hamurun üzerine çatalla delikler açılır.
  • İkinci yağlı kağıt hamurun üzerine konulur.
  • Hamurun kabarmaması için kağıdın  üzerine nohut, fasulye gibi bakliyat dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yarım saat kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılıp, üzerindeki bakliyatlar alınarak soğumaya bırakılır.
Kremanın Yapılışı:
  • Malzemeler karıştırılarak,tencerede muhallebi gibi pişirilir.
  • Tereyağı eklenip, mikserle önce yavaş sonra hızlı devirde 5 dakika çırpılır.
  • Biraz soğuyunca vanilya aromalı Creme Ole eklenip, 5 dakika mikserle çırpılır.
  • Tart hamurunun üzerine kaşıkla dökülüp, düzeltilerek yayılır.
  • Soğuyunca buzdolabına konulup, katılaşana kadar bekletilir.
Çikolatalı Sos Yapılışı: 
  • Tencereye konulan 2,5 su bardağı süte,1 paket Dr Oetker Bitter Çikolatalı Sos yavaş yavaş dökülüp, karıştırılarak pişirilir.
  • Kaynamaya başlayınca kısık ateşe alınıp, bir kaç taşım pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçen çikolatalı sos, kremanın üzerine dökülür.
  • Buzdolabında yarım saat kadar donması beklenir.
  • Kakaolu bisküvi kırıntıları ve çikolata ile süslenir.

7 Kasım 2014 Cuma

UNLU BÖREK

Unlu börek tarifi
Unlu börek nasıl yapılır
Kolay el açması börek tarifi
     El açması börek yapmaya vaktiniz veya cesaretiniz yoksa; yufkaların her katını yağlayıp, unlayarak el açması börek lezzetinde unlu börek yapabilirsiniz.İstediğiniz iç malzemesi ile yapılışı çok pratik, elde açılmış yufkayla yapılmış lezzette ki bu böreği yaparken, yufkaların her yerini fırçayla iyice yağlayıp, unu da topaklanmaması için yufkanın üzerine eleyerek kullandım.
Malzemeler:
  • 4 adet yufka 
  • 100 gram tereyağı 
  • 2 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı un 
  • 4 adet haşlanmış patates
  • 250 gram lor 
  • Dereotu
  • Tuz 
  • Karabiber 
  • Kırmızı pul biber
Üzerine:
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Susam
Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, soyulur, soğuyunca rendenin iri gözüyle rendelenir.
  • Lor, ince kıyılmış dereotu, tuz, karabiber, pul biber eklenip, karıştırılır.
  • Tereyağı eritilip, zeytinyağı ile karıştırılır.
  • Yufkalardan biri tezgaha yayılıp, fırça ile yağlanır.
  • Üzerine yarım su bardağı kadar un elenir.
  • Yufka ortadan ikiye katlanır, tekrar yağlanır ve un elenir.
  • Patatesli, lorlu iç malzemesi yufkanın düz kenarı boyunca yayılır.
  • Yufkanın iki kenarı biraz içe doğru kıvrılarak rulo yapılır.
  • Diğer üç yufkaya da aynı işlemler yapılır.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine rulolar yan yana dizilip, bıçakla dilimlenir.
  • Üzerine biraz zeytinyağı ile çırpılmış yumurta sarısı fırçayla sürülür.
  • Susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, üzeri kızarana kadar pişirilir.

6 Kasım 2014 Perşembe

PANCAR SAPI KAVURMASI

Pancar sapı kavurması tarifi
Pancar sapı kavurması nasıl yapılır
     Kırmızı pancarın salatası, turşusu biliniyor, yapılıyor ama sapları ve yaprakları sanıyorum herkes tarafından değerlendirilmiyor.Pazarda yanımdaki müşteri pancarların sap ve yapraklarını kestirip, attırınca saplarından neler yapılabileceğini tarif ettim ama sanıyorum pek aklına yatmamış olacak ki sadece pancarların kök kısımlarını alıp gitti :( Yumurtalı, yumurtasız; yoğurtlu, yoğurtsuz her türlü kavurmasını, karışık otlu böreğini, pirinçli yemeğini biz severek yediğimizden o tazecik sap ve yaprakların çöpe gitmesine üzüldüm.
Malzemeler: 
  • 2 demet kırmızı pancarın sapı ve yaprağı 
  • 2 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 2-3 diş sarımsak 
  • 250 gram yoğurt
Yapılışı:
  • Pancarların sapları ve yaprakları iyice yıkanıp, ayrılır.
  • Tavaya konulan zeytinyağında yemeklik doğranmış kuru soğanlar pembeleştirilir.
  • Küçük küçük doğranmış pancar sapları da eklenip yumuşayana kadar yağda çevrilir.
  • Gerekirse yarım çay bardağı kadar sıcak su eklenip, kavurmaya devam edilir.
  • En son doğranmış yapraklarda eklenerek, kavrulur.
  • Tuzu ve karabiberi eklenir.
  • Servis tabağına alınır.
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp, sıcak olarak servis edilir.

5 Kasım 2014 Çarşamba

YASEMİN ÇİÇEĞİ REÇELİ

Yasemin çiçeği reçeli tarifi
Yasemin çiçeği reçeli nasıl yapılır
Yasemin reçeli tarifi
     Yaz boyunca yazlığın bahçesinde güzel kokusunu duyduğumuz yaseminin sadece çiçek kısımlarını kullanarak, yasemin çiçeği reçeli yaptım. Ben reçeli yaz aylarında yaptım ama evimizin karşısındaki okulun bahçesinde, halen çiçek açan bir yasemin olduğuna göre yerken de o güzel kokusunu alabildiğiniz bu reçeli isterseniz şimdi de yapabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 2 su bardağı dolusu ayıklanmış yasemin çiçeği 
  • 1,5 su bardağı su 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 adet limon suyu veya birkaç parça limon tuzu 
Yapılışı:
  • Yasemin çiçeklerinin sadece çiçekli kısımları ayıklanır.
  • Çiçekler soğuk suyun içinde bekletilip, süzülür.
  • Tencereye su ve şeker konulup, şeker eriyene kadar orta ateşte kaynatılır.
  • Bir su bardağı kadar çiçek eklenip, kaynatmaya devam edilir.
  • Çiçeklerin kokusunun iyice çıkması için, süzgeçten geçirilip ezilir.
  • Kalan bir su bardağı çiçek ve limon suyu da eklenip, 5-10 dakika daha kaynatılır.
  • Kuru ve temiz bir kavanoza konulup, kapağı kapatılarak ters çevrilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...