Yelpaze patates tarifi
Kaşar peynirli dilimli patates nasıl yapılır
Yelpaze patates nasıl yapılır
Uzun zaman önce internette görüp yaptığım yelpaze patatesi son günlerde reklamlarda da görmeye başlayınca artık paylaşayım diye düşündüm. Garnitür olarak veya özellikle hafta sonu kahvaltıları için, büyük boy kumpirlik patateslerden yada küçük patateslerden birer porsiyonluk yapabilirsiniz. Patatesin piştikten sonra yelpaze gibi açılabilmesi için; altından çok ince bir parça keserek düz durmasını sağladıktan sonra iki tarafını aynı yükseklikteki kesme tahtası ile sıkıştırarak ince dilimler halinde keserseniz, bıçakla dibe kadar inerek patatesin ikiye bölünüp, şeklinin bozulmasını önleyebilirsiniz. Aslında bu tarifin ölçüsü kaç kişi için yaptığınıza ve ne kadar baharat, kaşar peyniri eklemek isteyeceğinize göre değişiklik göstereceğinden ölçüleri kendi damak zevkinize göre uyarlayabilirsiniz.
Malzemeler:- 2 adet büyük boy patates
- 150-200 gram kaşar peyniri
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 4 diş sarımsak
- Kırmızı pul biber
- Karabiber
- Kekik
- Tuz
Yapılışı:
- Patatesler yıkanıp, kabukları iyice fırçalanır.
- Kurulandıktan sonra altından ince bir parça kesilerek düz durması sağlanır.
- Patatesin iki tarafı kesme tahtası ile sıkıştırarak, dibine kadar inmeden altı bütün kalacak şekilde ince ince dilimlenir.
- Dilimlerin arası dövülmüş sarımsak, tuz ve baharat eklenmiş zeytinyağı ile yağlanır.
- Fırın tepsisi ile 200 derece ısıtılmış fırına konulur.
- Ara ara çıkartılıp fırçayla üzerine yağ sürülerek tekrar fırına konulur.
- Üzeri iyice kızarıp, patatesler yumuşayana kadar pişirilir.
- İstenirse aralarına ince kesilmiş kaşar peyniri yerleştirilerek eriyene kadar fırınlanır.
- Sıcak servis edilir.