14 Nisan 2017 Cuma

CİBES FİLİZİ SALATASI

Cibes filizi salatası tarifi
Cibes filizi salatası nasıl yapılır
     Kış boyunca yediğimiz karnabahar ve lahana cibesleri baharla birlikte sofralarımıza veda ederken onların yerini artık çiçeklenmiş cibes filizleri aldı.Çocukluk yıllarınızda sizlerde yediniz mi bilmiyorum asmalardan üzüm yemek kadar o tazecik filizlerini soyup soyup yemeyi de severdim.Cibes filizleri de aynı mantıkla sert kısımları asma filizi soyar gibi soyularak pişiriliyor ve bizim evde en az cibes kadar seviliyor :) 
Malzemeler: 
  • 1 bağ cibes filizi 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 3 diş sarımsak 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Tuz 
  • Sele zeytini
Yapılışı: 
  • Cibes filizlerinin çiçekleri ve kartlaşmış yaprakları ayıklanır.
  • Sap kısımları asma filizi soyar gibi soyulur.
  • İyice yıkanıp, çatala gelecek büyüklükte doğranır.
  • Kaynayan suya önce sert dalları sonra yaprakları atılarak, dallar yumuşayana kadar haşlanır.
  • Haşlandıktan sonra süzgece alınıp, soğuk sudan geçirilerek servis tabağına alınır..
  • Zeytinyağı, dövülmüş sarımsak, tuz ve limon suyundan sos hazırlanıp, üzerine dökülerek servis edilir.

13 Nisan 2017 Perşembe

ÇİLEKLİ PUDİNG

Çilekli puding tarifi
Çilekli puding nasıl yapılır
Çilekli tatlı tarifi
Çilekli sütlü tatlı nasıl yapılır
     Oğlum çocukken çileği çok sevdiğinden eğer çilek mevsimindeysek nerede ise tüm pastalarımız ve tatlılarımız çilekli olurdu. Şimdilerde her meyve her mevsimde bulunuyor ama o içi boş dolma biber büyüklüğündeki çileklerden kullanmaktansa gene de mevsimini beklemekte fayda var diye düşünüyorum. Yeni yeni tadını, kokusunu bulmaya başlamış eski çileklerden bulunca, ben de eski tariflerimden çilekli puding yaptım.
Malzemeler:
  • 4 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 4 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Yarım kilogram kadar çilek 
  • Nane yaprakları 
Yapılışı: 
  • Çileklerin yaprakları temizlenip, bir süre su içinde bırakılarak yıkanıp, süzülür. 
  • Mutfak robotunda iyice ezilerek, bekletilir.
  • Derin bir kaba nişasta ve toz şeker konulur.
  • Yumurtanın sarısı da eklenerek iyice karıştırılır.
  • Topaklanmaması için azar azar ve sürekli karıştırılarak süt eklenir.
  • Muhallebi kıvamında pişirilir.
  • Ocaktan indirmeye yakın çilek püresi de eklenerek, bir taşım daha kaynatılır.
  • Servis kaplarına biraz yüksekten dökülerek paylaştırılır.
  • Soğuduktan sonra üzerine birer çilek ve nane yaprakları konularak servis edilir.

10 Nisan 2017 Pazartesi

ÇİRİŞ OTU YEMEĞİ

Çiriş otu yemeği tarifi
Çiriş otu yemeği nasıl yapılır
     Nisan ayıyla birlikte Ege bölgesi dışında yetişen değişik otlar az da olsa, pazarlarda yerini almaya başladı. Kirkiş otu, kirgiç yada güllük olarak bilinen isimleri de varmış ama ben bu otun adını ilk defa çiriş otu diye duydum, öyle devam ediyorum :) Çiriş otu çiğ olarak tüketilebildiği gibi, çorbası, yemeği, böreği, yumurtalı kavurması hatta turşusu da yapılabiliyormuş, ben geçen senelerde çiriş otu çorbası yapıp, paylaşmıştım bu defa da yemeğini yapayım diye düşündüm.
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram çiriş otu 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 5 yemek kaşığı kışlık domates ezmesi 
  • 1 türk kahvesi fincanı bulgur veya pirinç 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Karabiber
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kuru soğan yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Kış için hazırlanan domates ezmesinden konulup, biraz kavrulur.
  • İyice yıkanıp kökleri ayıklanmış çiriş otları, çatala gelecek büyüklükte doğranır.
  • Çiriş otları, bulgur ve tuz eklenerek karıştırılır.
  • Üzerini çıkacak kadar sıcak su konulup, kapağı kapalı olarak kısık ateşte bulgurlar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
  • Karabiber eklenip, servis edilir.

28 Mart 2017 Salı

MUZLU MOZAİK PASTA

Mozaik pasta tarifi
Muzlu mozaik pasta tarifi
Muzlu mozaik pasta nasıl yapılır
     Bu sene muz üretimi çok mu fazlaydı bilemiyorum ama pazarlarda, marketlerde muz yığınları hiç eksik olmadı. Ben de bu muz bolluğundan yararlanıp, mozaik pasta tarifimi biraz değiştirerek muzlu mozaik pasta yaptım. Ani gelen misafirler ve ev halkının tatlı krizleri için her zaman dolapta hazır bulundurduğum klasik mozaik pastaya göre muzlu olan bu tarif daha çok tercih edildi. Ben karışımı hazırladıktan sonra iki üç paket halinde sararak buzluğa koyuyorum, böylece hem buzlukta daha az yer kaplıyor hem de buzu çözüldükten sonra artan kısmını tekrar geri koymak zorunda kalmıyorum.
Malzemeler:
  • 2 paket ülker petit beurre bisküvisi 
  • 1 paket Dr. Oetker kakaolu pastacı kreması 
  • 2 su bardağı soğuk süt 
  • 1 su bardağı bütün fındık 
  • 1 su bardağı pirinç patlağı
  • 1 su bardağı damla çikolata 
  • 5-6 adet Anamur muzu 
Yapılışı:
  • Hazır paket kakaolu pastacı kreması süt ile katılaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Bisküviler elimizle küçük parçalar halinde kırılır.
  • Dilimlenmiş muzlar, fındıklar, damla çikolata ve pirinç patlakları karıştırılır.
  • Hepsi birlikte karıştırıldıktan sonra yağlı kağıt veya naylon poşet ile sarılır.
  • Buzlukta en az bir gün bekletilir.
  • Servis edileceğinde bir kaç dakika buzdolabı dışında bekletilip, dilimlenir.

27 Mart 2017 Pazartesi

TALÇİNA ( KURU DOMATES EZMESİ )

Talçina tarifi
Talçina nasıl yapılır
Kuru domates ezmesi tarifi
Kuru domates ezmesi nasıl yapılır

     Havalar ısınmaya başladığına göre, yazdan hazırladığımız kurutmalıkları kullanıp yenilerine yer açmaya başlayabiliriz :) Kurutulmuş domateslerden, biberlerden en az tazeleri kadar hatta çoğu zaman tazesinden daha çok tercih edilen lezzette mezeler hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 20 adet kurutulmuş domates 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 diş sarımsak 
  • 1 su bardağı süzme yoğurt 
Yapılışı:
  • Kurutulmuş domatesler iyice yıkanır.
  • Tencereye alınan kurutulmuş domateslerin üzerine sıcak su dökülür.
  • Gerekirse, kısık ateşte yumuşayana kadar biraz pişirilir.
  • Domateslere pişirme suyundan yarım çay bardağı kadar eklenerek, mutfak robotunda püre haline gelene kadar parçalanır.
  • Zeytinyağında pul biber yakmadan çevrilip, domateslere eklenerek karıştırılır.
  • Süzme yoğurda biraz su eklenerek inceltilip, dövülmüş sarımsak eklenir.
  • Servis tabağına alınan domateslerin üzerine sarımsaklı süzme yoğurt ve biberli yağ dökülerek servis edilir.

22 Mart 2017 Çarşamba

PORTAKALLI KEREVİZ SALATASI

Portakallı kereviz salatası tarifi
Kereviz salatası nasıl yapılır
En kolay mezeler
     Yapılabilecek en kolay mezelerden yoğurtlu kerevizi değişik bir sunumla sofralarınıza getirmek isterseniz; portakalları ortadan kesip içini boşalttıktan sonra kereviz ve portakal parçalarını mutfak robotunda parçalayıp, tekrar portakal kabuklarının içine doldurabilirsiniz. Sadece süzme yoğurdun ve cevizin yağı olduğundan diyet reçetelerinde de yer alabilecek hem sağlıklı, hem de çok hafif bu salatayla sofralarınızı renklendirebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 adet büyük boy kereviz 
  • 2 adet büyük boy portakal 
  • 4 yemek kaşığı dolusu süzme yoğurt 
  • 1 diş sarımsak 
  • İri dövülmüş ceviz 
  • Tuz

Yapılışı:
  • Portakallar iyice yıkanıp, ortadan ikiye kesilir.
  • Kabuklar parçalanmadan içleri boşaltılır.
  • Kabuğu boşaltılan portakallardan birinin içinden çıkanlar ve soyulup, küçük parçalara bölünmüş kereviz mutfak robotunda parçalanır.
  • Çukur bir kasenin içine alınıp; irice dövülmüş cevizler, dövülmüş sarımsak ve süzme yoğurtla birlikte karıştırılır.
  • Portakal kabukları içine yerleştirilir veya tabağa alınarak servis edilir.

18 Mart 2017 Cumartesi

GRANOLA BAR

Granola bar tarifi
Granola bar nasıl yapılır
Granola tarifi
     Granola barı bahar aylarının başlangıcında paylaşıp, diyet listelerinde yer vermek isteyenler için bir fikir olsun istedim.Bizim evde pek çok kuruyemişten azar azar kalmış, hem onları değerlendirmiş oldum, hem de günde birer tane yenilerek tatlı ihtiyacını da karşılayacak sağlıklı bir alternatif yapmış oldum.Benim kuruyemiş listesi biraz fazla olunca, yulaf kepeği sanki biraz az oldu gibi, bir daha yaptığımda biraz daha arttırıp daha kalın granolalar yapmayı düşünüyorum.Dikdörtgen kestiğim parçaların bir kısmını daha sonra yuvarlayarak ceviz büyüklüğüne getirip streçledim, böylece dışarıya çıkarken yanıma atıştırmalık olarak da alabiliyorum. Bu haliyle hem daha az yer kaplıyor hem de o kadar tatlı ki ben ancak bu küçük toplardan birer tane yiyebiliyorum :)
Malzemeler:
  • 1 su bardağı üzüm pekmezi 
  • Yarım su bardağı bal 
  • 2 su bardağı yulaf kepeği 
  • Yarım su bardağı keten tohumu 
  • Yarım su bardağı susam 
  • 1 çay bardağı kuru üzüm 
  • 1 çay bardağı ceviz 
  • 1 çay bardağı fındık 
  • 1 çay bardağı badem 
  • Yarım çay bardağı hindistan cevizi 
  • Yarım çay bardağı kabak çekirdeği
  • Yarım çay bardağı ayçiçeği 
  • 7 adet gün kurusu kayısı 
  • 7 adet hurma
  • 5 adet kuru incir 
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı:
  • Kuru kayısı, hurma, kuru incir minik minik doğranır.
  • Ceviz, fındık, badem ayrı ayrı irice dövülür.
  • Ceviz, fındık, badem, kabak çekirdeği içi, ayçiçeği içi ve susam sırası ile tavada çevrilerek yakmadan kavrulur.
  • Derin bir kapta malzemelerin hepsi karıştırılır.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serilip, karışım kaşığın tersi ile düzleştirilerek yayılır.
  • Tepside ki karışım istenen şekilde bıçakla kesilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında yarım saat kadar pişirilir.
  • Fırından çıktıktan sonra aynı çizgilerden geçilerek tekrar bıçakla kesilir.
  • Tekrar fırına konulup, 15 dakika daha pişirilir.
  • Kağıttan ayrıldıktan sonra bekledikçe sertleşen granola kapalı bir kavanozda saklanır.

16 Mart 2017 Perşembe

MERCİMEK KÖFTESİ

Mercimek köftesi tarifi
Mercimek köftesi nasıl yapılır
Mercimekli köfte tarifi
     Altın günlerinin, çay saatlerinin vazgeçilmezi olan mercimek köftesini değişik ölçülerle de olsa, bilmeyen, yapmayan yoktur sanıyorum. Genellikle kalabalıkta yenildiğinden bu ölçüler tam geliyor ama siz isterseniz kendinize kadar yarım ölçü olarak da yapabilirsiniz. Bizde çok sevildiğinden, evde yemek olmadığında bol yeşillik ve yanında turşusuyla çoğu zaman yemeğe alternatif olarak yıllardır yaptığım tarifimi de paylaşayım diye düşündüm.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı kırmızı mercimek 
  • 2 su bardağı köftelik bulgur 
  • 4,5 - 5 su bardağı sıcak su 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı domates salçası 
  • 3 adet orta boy kuru soğan 
  • 5 adet taze soğan 
  • 1 adet limonun suyu
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon 
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber 
  • 1 çay kaşığı kuru nane 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Mercimek iyice yıkanıp, süzülür.
  • Suyunu çekip püre haline gelene kadar haşlanır.
  • Mercimek cinsine bağlı olarak gerekirse biraz daha sıcak su eklenir.
  • Henüz sıcakken köftelik bulgur eklenip, karıştırılarak üzeri kapatılıp demlenmeye bırakılır.
  • Başka bir tencerede incecik kıyılmış kuru soğanlar pembeleştirilir.
  • Salça eklenip, biraz kavrulur.
  • Limon suyu eklenir.
  • İnce kıyılmış taze soğanlar, maydanoz, dereotu ve baharatlar eklenip, köfte kıvamını alana kadar yoğurulur.
  • Hamurdan alınan parçalara elimizle sıkılarak köfte şekli verilir.
  • Servis tabağına marul yapraklarının üzerine köfteler yerleştirilip, turşu, domates ve yeşillikler ile servis edilir.

14 Mart 2017 Salı

SAKALA ÇARPAN ÇORBASI

Sakala çarpan çorbası tarifi
Çeneye çarpan çorbası
Erişteli mercimek çorbası
Bacaklı çorba
     Mart ayıyla birlikte ilkbahar geldi sanmıştık ama bir kaç gündür İzmir'in havası yağmur, dolu derken kış aylarını aratmayınca, kış aylarının sıcacık çorbaları sofralarımızda tekrar aranır oldu :) Erişte, haşlanmış nohut ve yeşil mercimek ile yapılan bu çorbanın sakala çarpan çorbası, çeneye çarpan çorbası, erişteli mercimek çorbası ve bacaklı çorba gibi yörelere ve kişilere göre değişen isimlerinden en bilineni sakala çarpan çorbası  sanıyorum. Ben nohutu bir gece önceden ıslatıp, ertesi gün yumuşayana kadar pişirip, soğuttuktan sonra azar azar poşetleyerek çorbalarda, pilavlarda kullanmak üzere dondurucuda bekletiyorum. Bu çorbada da önceden hazırladığım haşlanmış nohutlardan ve yazdan yapıp kuruttuğumuz ev yapımı eriştelerden kullandım, siz kendiniz erişte kesip yapmıyorsanız bile yapanlardan ev yapımı erişte alıp kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı ev yapımı erişte 
  • 1 su bardağı yeşil mercimek 
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 6 su bardağı su 
Üzerine: 
  • Zeytinyağı, nane, kırmızı pul biber

Yapılışı:
  • Yeşil mercimekler bir gece önceden ıslatılıp, bekletilir.
  • Ertesi gün suyu süzülüp, yumuşayana kadar haşlanır.
  • İncecik doğranmış kuru soğanlar zeytinyağında pembeleştirilir, un da eklenip pembeleşene kadar çevrilir.
  • Suyu eklenip, topaklanmaması için sürekli karıştırılarak kaynatılır.
  • Erişte, haşlanmış nohutlar ve suyu süzülmüş mercimekler de eklenerek özleşene kadar pişirilir.
  • Ocaktan aldıktan sonra başka bir kapta zeytinyağında kırmızı pul biber  ve nane yakmadan çevrilerek çorbaya eklenir.

13 Mart 2017 Pazartesi

DİŞ KURABİYE

Diş kurabiye
Dişci kurabiyesi
Şeker hamurlu diş kurabiyesi
     Diş şeklinde kurabiye kalıbı genellikle yeni diş çıkarmış bebekler için kurabiye yapmakta kullanılsa da, ben diş hekimleri için de kullanılabilir diye düşündüm. Okulunu bitirip, bu gün muayenehanesini açarak, iş hayatına başlayacak olan yeğenimizin muayenehane açılışı için bu kurabiyeleri hazırladım. Meltem'ciğim muayenehanen hayırlı, uğurlu olsun; yeni adım attığın çalışma hayatında hastalarına sağlıklı, çiçek gibi dişler  🌼🌷🌸😃 sana da başarılar dilerim 💗
Her şey gönlünce olsun.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...