8 Ocak 2016 Cuma

BİBER SALÇALI RULO ÇÖREK

Biberli ekmek tarifi
Biber salçalı çörek nasıl yapılır
Biber salçası rulo çörek tarifi
İnstant mayalı tarifler
     Antakya mutfağına ait biberli ekmek yada katıklı ekmeğin ilk yediğimde üzerindeki acılı sos ilginç gelmiş, çok sevmiştim. Geçenlerde benzer bir tarifle karşılaşınca yapmak istedim ama evde yaş maya olmayınca ben de işin kolayına kaçıp, instant maya kullandım.Hazır tarifi değiştirmişken hamuru da rulo şeklinde sarıp, keserek minik rulo çörekler yaptım. Herkesin beğenerek yediği, toplamda kırk, kırkbeş adet çıkan minik rulo çöreklerden nerede ise geriye hiç bir şey kalmadı :) Siz de acılı lezzetleri seviyorsanız acı biberli salçaya ek olarak kırmızı pul biber ve lor da ekleyebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 5,5 su bardağı un 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket instant maya 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 3 adet kuru soğan 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı tatlı biber salçası 
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası 
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kekik 
  • 3 yemek kaşığı susam 
Yapılışı: 
  • Kuru soğanlar ince ince doğranıp, zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Biber salçası, kekik ve susamlarda eklenip, bir kaç defa karıştırılıp, soğumaya bırakılır.
  • Elenmiş una instant maya eklenip, karıştırılır. 
  • Ilık su, süt ve yumurta eklenerek, hafif ele yapışan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp sıcak bir yerde yarım saat mayalanması için bekletilir.
  • Hamur ikiye ayrılıp, parçanın biri üzeri örtülerek bekletilir.
  • Hamur unlanmış tezgahta ince uzun bir parmak kalınlığında açılır.
  • Soğanlı, salçalı karışımın yarısı hamurun üzerine kaşığın tersi ile yayılıp, rulo yapılır.
  • Rulodan iki parmak kalınlığında dilimler kesilip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Diğer hamurda aynı şekilde hazırlanır.
  • Tepside de yarım saat mayalandırılıp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat kadar pişirilir.

7 Ocak 2016 Perşembe

ÇİÇEKLİ PASTA

Çiçekli doğum günü pastası
Şeker hamurlu doğum günü pastaları
     Gün boyu yağmur şiddetini hiç azaltmadan hatta arada doluya çevirerek yağdı durdu, güneşi göremeden akşam oldu :) Gökyüzünün ruhumuzu daraltan kasvetini biraz olsun hafifletmek için, bu gün doğum gününü kutlayacağımız gelinimiz Mine'mizin doğum günü pastasında bari çiçekler açsın, içimiz biraz açılsın diye düşünerek çiçekli bir doğum günü pastası yaptım :) 
     Doğum günün kutlu olsun Mine'ciğim, hayatının bundan sonrası günlük güneşlik olsun, nice mutlu, sağlıklı yaşlara hep birlikte...

6 Ocak 2016 Çarşamba

SİYAH PİRİNÇ PİLAVI

Siyah pirinç pilavı tarifi
Siyah pirinç pilavı nasıl yapılır
     Siyah pirincin özellikle vegan ve vejetaryen beslenenler için magnezyum, antioksidan, lif ve mineral yönünden çok zengin olduğunu ve faydalarını okuyunca, ara sırada olsa sofralarımızda yer vermek gerekir diye düşünüp, bu defa siyah pirinç pilavı yaptım.Farklı görünümü ile ilgimi çeken bu pirince daha önce yabancı yemek sitelerinde genellikle garnitür olarak rastlıyordum. Siyah pirinç; antik çağlarda Çin'de çok az yetiştiğinden ve sadece imparatorların yemesine izin verildiğinden bir adı da ''Yasak Pirinç''miş, şimdilerde Edirne'de de yetiştirilmeye başlanan bu pirincin farklı ürünleri denemeyi sevenlerin ve siyah pirincin faydalarından yararlanmak isteyenlerin sofralarında yer alacağını düşünüyorum.
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı Karra siyah pirinç 
  • 2,5 su bardağı su 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Siyah pirinç yıkanıp, süzülür.
  • Kaynar tuzlu su içinde yarım saat ıslatılır.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada süzülen pirinçler bir kaç defa çevrilerek kavrulur.
  • Kaynar su eklenip, tavanın kapağı kapalı olarak kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Ocağın altı kapatılıp, pilavın üzerine kağıt havlu örtülerek demlenmeye bırakılır.

4 Ocak 2016 Pazartesi

KURUTULMUŞ KUZU GÖBEĞİ ( MOREL ) MANTARLI BULGUR PİLAVI

Kuzu göbeği mantarı tarifi
Morel mantarlı bulgur pilavı tarifi
Kurutulmuş kuzu göbeği mantarlı bulgur pilavı tarifi
Kuzu göbeği mantarlı bulgur pilavı nasıl yapılır
     Bu sene mantar sezonu nedense çok çabuk geldi, geçti. Belki yağmurlardan sonra mantarları gene pazarlarda görmeye başlarız ama ben bekleyemeyip, geçen seneden ipe dizip, kuruttuğum kuzu göbeği ( morel ) mantarlarının birazını kullanarak bulgur pilavı pişirip, mantar sezonunu biraz uzattım :) 
Malzemeler:
  • 2 su bardağı Duru başbaşı bulguru 
  • 4 su bardağı sıcak su 
  • 2 adet kuru soğan 
  • 8 - 10 adet kurutulmuş kuzu göbeği mantarı 
  • 2 adet acı yeşil sivri biber  
  • 4 adet domates veya 5 yemek kaşığı kışlık domates
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı:
  • Kuzu göbeği ( morel ) mantarlarının üstlerini geçecek kadar sıcak su konulur.
  • Sıcak su içinde mantarlar yumuşayana kadar bekletilir.
  • Kuru soğanlar  ve biberler doğranır.
  • Zeytinyağında kuru soğanlar, biberler ve mantarlar kavrulur.
  • Bulgur da eklenip, bir kaç defa çevrilir.
  • Domates, tuz ve sıcak su da eklenip, bulgur suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Biraz dinlendirilip, servis edilir.

2 Ocak 2016 Cumartesi

ÇİKOLATALI KALP ÇÖREK

Çikolatalı çörek tarifi
Çikolatalı çörek nasıl yapılır
Çikolatalı kalp çörek tarifi
Instant mayalı çörek tarifi
     Yeni yılın ilk günlerinde paylaştığım ilk tarifim tatlı bir çörek olsun, tatlı yiyelim tatlı konuşalım istedim :) Umarım geçtiğimiz yılın sıkıntıları, üzücü olayları geçen yılda kalır da, yeni yılda özlediğimiz barış ve huzur ortamında yaşamamız mümkün olur. Yeni yılın ilk hafta sonunda bu çikolatalı kalp çöreklerinden yapmak isterseniz, içine çikolata yerine haşhaş ezmesi, tahin, tarçınlı şeker karışımı veya reçel de kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3,5 su bardağı un 
  • 1,5 çay bardağı toz şeker 
  • 50 gram eritilmiş tereyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 paket instant maya 
  • 1,5 çay bardağı ılık süt 
  • 250 gram sürülebilir çikolata

Yapılışı:
  • Sürülebilir çikolata hariç, diğer malzemeler karıştırılır.
  • Çok az ele yapışan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Oda sıcaklığında üzeri örtülerek bir saat mayalandırılır.
  • Bezelere ayrılıp, üzeri örtülür.
  • Her beze çok az unlanmış tezgah üzerinde kahve tabağı büyüklüğünde açılır.
  • Üzerlerine bir tatlı kaşığı kadar çikolata sürülür.
  • Rulo halinde sarılan hamurun iki ucu birleştirilir.
  • Rulo yan çevrilip, ucundan bir iki santim kalacak kadar bıçakla kesilir.
  • Kesilen yer ayrılıp, iki ucu yana çevrilerek kalp şekli verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, 25 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...