22 Mart 2011 Salı

TUZDA BALIK

Tuzda balık tarifi
Tuzda balık nasıl yapılır
Fırında tuzda balık tarifi

       Mutfakta çok fazla oyalanmadan; çok özel ve çok kolay bir yemek hazırlamak isterseniz , tuzda balık yapmayı deneyebilirsiniz.15 dakika kadar kısa bir zamanda hazırlayıp fırına koyduktan sonra, balığın pişme süresinde isterseniz mezeleri hazırlayabilirsiniz.İki kişi için, bir kilogram civarında levrek, somon, fangri veya sinarit gibi istediğiniz bir balık seçebilirsiniz. Tuzda balık pişirmenin püf noktası, balığın sadece içi yıkanıp temizleniyor, pullarının temizlenmemesi ve tuz olarak da mutlaka iri kaya tuzu kullanmak gerekiyor. Balık, 15 dakikada hazırlanıyor ama tepsiye yağlı kağıt ve alüminyum folyo serilmez ise tepsinin temizlenmesi bir saat sürüyor :) Evde biraz tehlikeli olsa da, isterseniz balık fırından çıktıktan sonra üzerine bir kaç damla kolonya döküp, çakmakla yakarak alevli servis de yapabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • En az 1 kilogramlık balık (levrek,somon,iri fangri,iri sinarit) 
  • 2 kilogram iri kaya tuzu  
  • 3 adet yumurtanın akı
  • Yarım çay bardağı su     
 Yapılışı:
  • Fırın  önceden 180 dereceye ayarlanır.
  • Fırın tepsisine bir kat yağlı kağıt, bir kat alüminyum folyo serilir.
  • Kasede yumurta akları ve su  çırpılır.
  • Kaya tuzu eklenip bulamaç haline getirilir.
  • Bulamacın üçte biri tepsiye yayılır.
  • 40-50 santim boyutlarında ki balık fırın tepsisine sığması için çapraz şekilde konulur.
  • Bulamacın üzerine içi temizlenmiş, kurulanmış, pulları temizlenmemiş balık yerleştirilir.
  • Kalan bulamaç balığın üzerinde hiç delik kalmayacak şekilde sıvanır.
  • İstenirse, tuzlu bulamaca balık şekli verilebilir.
  • Tuzun üzeri fazla derin olmayacak şekilde uzunlamasına çizilir.
  • Bu şekilde tuzlu katman piştikten sonra daha kolay çıkartılabilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, 45 dakika pişirilir.
  • Fırından çıkarttıktan sonra çekiç ve tornavida yardımı ile sertleşmiş tuz fazla parçalamamaya dikkat edilerek kırılır ve bir kenara alınır.
  • Balık uzunlamasına hafifçe kesilerek derisi çıkartılır.
  • Önceden ısıtılmış tabaklara balık derisiz ve kılçıksız olarak alınıp, servis edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...