27 Temmuz 2012 Cuma

KORUK ŞERBETİ

Koruk şerbeti tarifi
Koruk şerbeti nasıl yapılır
     Olgunlaşmamış üzümden yapılan koruk ekşisi, limon yerine başka bölgelerde de kullanılıyor mu bilmiyorum ama koruk şerbeti sadece Ege Bölgesine ait bir içecek sanıyorum.En azından ben başka bir yerde rastlamadım.Pazarda korukları görünce bir kısmını şerbet, bir kısmını da bamya yemeği ve salatada kullanmak üzere aldım.Koruklar üzüm olmadan, belki şerbet yapmak isteyenler olur diye düşünüp bir an önce yayınlamak istedim :) Eskiden koruk ekşisi kış hazırlıkları içinde yapılır, bütün bir kış limon yerine kullanılırdı.Koruk şerbeti ise önceden hazırlanır, buzdolabında bulundurulur, misafirlere serin serin ikram edilirdi.Sıcak yaz günlerinde değişik, yöresel bir içecek arayanlar için bence koruk şerbeti zamanı geçmeden denenmesi gereken lezzetlerden.
Malzemeler:
  • 1 kilogram koruk 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 2 litre su 
Yapılışı:
  • Koruklar salkımdan tane tane ayrılıp, iyice yıkanıp temizlenir.
  • Taneler havanda dövülerek, kevgire alınır.
  • Kevgirden geçirilip, elimizle iyice sıkılarak, suyunun çıkması sağlanır.
  • Çıkan su ince delikli bir süzgeçten veya tülbentten geçirilerek süzdürülür.
  • Posasının dibe çökmesi için biraz bekletildikten sonra posalı kısım altta kalıp ayrılacak şekilde tekrar tülbentten süzülür.
  • Toz şeker ve su tencerede koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Koruk suyu da karıştırılır.
  • Soğuduktan sonra bol miktarda buz eklenip, servis edilir.
  • Şeker ve su oranı isteğe göre arttırılabilir veya azaltılabilir.
  • Şeker oranı daha fazla konulup, konsantre olarak hazırlanarak üzerine su eklenerek içilebilir.

38 yorum:

  1. hmmmmmmmmmm
    bilmezmiyim
    ben de yaptım yayınlanmayı bekliyor gerçi şerbet bitti ama bi ara yayınlıcam kışlık içinde hazırladım bereketli oluyor özellikle köz patlıcanda ve bamyada tercihim ellerine sağlık canım.......

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler,Yıldız'cığım.Hazır limon suyu kullanmaktansa evde kışın kullanmak içinde yapıp bulundurmakta fayda var.Bende de koruk suyu ile pişmiş bamya var,yayınlanmayı bekleyen :)

      Sil
  2. Nefis olmuş,nasıl canım çekti olsa da içsek.Ben de çok severim koruk şerbetini,dediğiniz gibi her yerde bilinmiyor.En son Ayvalık'ta bir kahvede içtim.Eğer pazarda bulabilirsem ben de alıp denemek istiyorum.Bamyaya da çok yakışyor bu arada.Ellerine sağlık.Sevgiler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayvalık'ta Şeytanın Kahvesi koruk şerbeti yapıyor,çok serinletici,özgün bir içecek.Sevgiler...

      Sil
  3. koruk ekşisini hiç bilmiyordum.koruk şerbetide ilginç bir tarif çok lezizde görünüyor.afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek çok yerde bilinmiyor sanırım.Denemekte fayda var,en azından şu sıcak günlerde serinlik veren,değişik bir içecek.Sevgiler.

      Sil
  4. ellerine sağlık sanırım bu egeye izmire özgü ben başka yerlerde hiç görmedim bizimkiler çok severler. ama koruk almaya vakit kalmadan sıcaktan olgunlaştı üzümler:)) Dün komşu abla için bir tabak zor çıktı üstünden bamyaya koyacakmış:) limondan daha ayrı bir lezzeti oluyor tabiiki.

    YanıtlaSil
  5. Bu sene telaşeniz çok tabii;çeyiz,nişan derken,korkarım üzüm mevsimini de kaçırırsın :)

    YanıtlaSil
  6. Nergis'im şahane olmuş. Ben de geçenlerde yapmıştım Girit usulü.
    İnsanı bu kadar ferahlatan başka ne olabilir şu sıcaklarda bilemiyorum.

    YanıtlaSil
  7. Teşekkürler Özlemaki.Benim de gözüm hep bol buzlu içeceklerde.Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  8. Koruk nasıl geüzel birşey elime geçtiğinde etinden sütünden misali, her haliyle kullanıyorum ama pazarlarda pek bulamıyorum. Tanıdıklara söylemek lazım.
    Rengi ve lezzetiyle bambaşka bir içecek, Nergizcim.
    Bu yaz birbirinden güzel içecekleri bizlere yeniden hatırlatıp sofralarımızı refahlattınız. Teşekkürler.
    Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sare'ciğim,izlediğiniz için ben teşekkür ederim.Keşke alternatiflerler yaratabilsek,geçmişin sağlıklı yiyeceklerini içeceklerini hatırlatabilsek ama gerçekten gün geçtikçe azalıyor,bulmak zorlaşıyor.Eskisi gibi bahçelerimizde asmalar da yok ki hemen kopartıp salatalara,yemeklere kullansak,bulabilirsem alıp koruk ekşisi de yapmayı düşünüyorum.

      Sil
  9. Nefis olmuş, elinize sağlık ;)

    YanıtlaSil
  10. Siz galiba İzmirlisiniz bunu başka yörelerde çok bilmezler elinize sağlık çok severim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzmir'de oturuyorum ama Kuzey Egeliyim :) Ben de başka bir yerde yapıldığını görmedim, sadece buralara özgü bir içecek sanıyorum.Sevgilerimle.

      Sil
  11. Of nasıl da serinletici, leziz görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum.Sıcaklar başlayınca serinlik aranıyor :) Sevgilerimle.

      Sil
  12. Bende yapmalıyım hemen. Bu güne kadar neden yapmadım bilmiyorum. Üstelik asma var bahçemde. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koruk her zaman bulunmuyor, bahçenizde varsa şanslısınız :) Size de kolay gelsin.Sevgilerimle.

      Sil
  13. koruk suyunu annem salatalara falan kullanıyor arada bana acı-ekşi gibi geldiği için pek tercih etmiyorum :-(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salatalara, bamya yemeğine de güzel olur ama bir de şerbetini deneyin, belki o halini seversiniz :) Teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  14. Yanıtlar
    1. Bir kokuda, bir tat da o günlere dönebilmek ne hoş :)

      Sil
  15. elinize sağlık, güney marmarada da yapılır bu lezzet

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güney Marmara aynı zamanda Kuzey Ege'dir değil mi :) Çok teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  16. İzmirli olup da bilmemek olmaz nefis bir lezzet:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmeyenler için de tarif veriyoruz değil mi Hatice'ciğim :)

      Sil
  17. elinize sağlık ilk kez duyduğum bişi koruk :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koruktan şerbet ve özellikle limon yerine kullanılmak üzere ekşisi çok eskilerden beri yapılır ama duymadınız demek ki, koruk bulup deneyemezseniz de bir gün tatil için Ayvalık civarına gelirseniz halen bazı kahvehanelerde satılıyor tadına bakabilirsiniz.Sevgilerimle.

      Sil
  18. Merhabalar Nergiz hanim ben antepliyim Antep'de de bu koruk şurubundan yapılıyor..hanzade

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hanzade hanım; bu durum bana da çok ilginç geliyor bazı tarifler İç Anadolu'yu atlayıp, hem Ege'de hem de Antakya'da, Antep'te yapılıyor.İlk nerede yapıldı acaba :) Sevgilerimle.

      Sil
  19. Katı meyve sıkacagına koysak sanki daha cok suyu cıkar gibi deniyorum 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiler havanda döverek yapmışlar ama acelem olduğunda mutfak robotunda parçaladıktan sonra kullanıyorum yalnız çekirdekleri de parçalandığından tülbentle çok iyi süzmek gerekiyor.

      Sil
  20. Katı meyva sıkacagında deniyorum suyunu
    Iyice cıkarmak icin sonuc bildirecegim
    Az esmer sekerle yapmayı dusunuyorum koruk eksisini buzlukta mı sakliyorsunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım denemişsinizdir :) Ekşisi için korukları sıkıp bir kaç kez tülbentle süzdükten sonra hava almaması için üzerine zeytinyağı ekleyip şişeledikten sonra serin ve karanlık bir yerde yada yeriniz varsa buzdolabında saklayabilirsiniz.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...