Enginarlı kiş nasıl yapılır
Enginarlı tart tarifi
Enginar kalpli kiş nasıl yapılır
Enginar mevsimi başlamışken arşivimde yer alan enginarlı lezzetlerden; enginar dolması, kişniş soslu enginar, enginar dolması buketi, enginar yaprağı yemeği, enginar ezmeli kanepe, asma yapraklı enginar dolması, çağlalı enginar sapı yemeği, enginar kızartması, iç baklalı enginar, enginar yemeği, enginarlı avokadolu ezme, deniz börülceli enginar, bebek enginar yemeği, bebek enginarlı iç bakla, enginarlı pilav gibi tarifleri fikir olması açısından zaman zaman paylaşıp, bu arada enginarla yapılabilecek yeni denemelerde de bulunuyorum :) Bu çok faydalı sebzeyi herkesin keşfedip, mevsiminde yeterince yararlanabilmesi için herkesin sevebileceği bir enginar tarifi mutlaka vardır diye düşünerek, bir de enginarlı kiş denedim.Bu tarifte enginarlar yapraklarıyla birlikte yenildiğinden enginar kalbi denilen yumuşak ve taze yapraklı enginarlardan kullanmak gerekiyor, enginar kalbi son yıllarda konserve yapılmış şekilde satılsa da, tazecik enginar kalplerini pazarlarda hazır soyulmuş halde de bulabilirsiniz.
Malzemeler:- 1 adet yumurta
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 2 su bardağı un
- 1 çay kaşığı tuz
Üzerine:
- 5 - 6 adet enginar kalbi
- 7 - 8 adet taze soğan
- Yarım demet dereotu
- 250 gram tuzsuz lor
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- 150 gram kaşar peyniri
- Zeytinyağı, yoğurt ve yumurta karıştırılır.
- Un elenerek azar azar eklenir.
- Toparlanana kadar karıştırılıp, yumuşak bir hamur yoğurulur.
- Hamurun üstü kapatılıp, yarım saat kadar buzdolabında dinlendirilir.
- Enginarların dışta ki sert yaprakları kopartılır.
- Üzerini geçecek kadar su ile tuz ve yarım limon suyu eklenerek dağılmadan haşlanır.
- Haşlanan enginar kalpleri süzgece alınıp, suyu süzülür.
- Buzdolabından çıkarılan hamur, unlanmış tezgahta merdane ile açılır.
- Yağlanmış fırın kabına kenarları yükseltilerek yayılır.
- Taze soğan, dereotu ince ince kıyılır.
- Tuzsuz lor ile karıştırılan taze soğan ve dereotu hamurun üzerine yayılır.
- Lorlu karışımın üzerine dörde bölünmüş enginar kalpleri dizilir.
- Hamurun kenarları içe doğru kıvrılır.
- Bir çay bardağı süt ve yumurta çırpılıp, kaşıkla lorlu karışımın her yerine yayılır.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hamurun kenarları iyice kızarana kadar pişirilir.
- Fırından çıkartılıp, üzerine rendelenmiş kaşar peyniri yayılır.
- Fırının ızgarası açılarak kaşar peyniri kızarana kadar fırında tutulur.
- Sıcak servis edilir.
Ellerinize sağlık. Ben enginarlı çeşitlerden etli enginar dolması, zeytinyağlı enginar dolması, bebek enginar çeşitlerini yapıyorum daha çok. Sizin çeşitleriniz çokmuş.Hele kiş çok güzel.Sevgiler.
YanıtlaSilBen de bir tek etlisini yapmıyorum herhalde :) Çok teşekkür ediyorum, sevgiler.
SilÇok güzel görünüyor ellerinize sağlık Nergis hanımcığım
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.
SilÇok güzel olmuş. Hiç aklıma gelmemişti. Enginar mevsimi geliyor denemeli. Ellerinize sağlık Sevgiler
YanıtlaSilÇok teşekkürler, enginar kalbi bulabilirseniz bence de deneyin :) sevgiler.
SilNefis görünüyorrr ellerine sağlık
YanıtlaSilTeşekkürler Hatice'ciğim :)
Silengnari çok seviyorum ama,yapmayı bilmiyordum taki bir blogger ablamın burada olması ve ben hamileyken canım çektiği için alıp beni bekleyip göstererek yapmasıyla öğrendim.elinize sağlık buda yapılmalı en acilinden
YanıtlaSilMaalesef Ege dışında pek bilinmeyen, hak ettiği değer verilmeyen bir sebze, umarım bu halini de seversiniz.Sevgiler.
Silhaftaya arkadaşlarım gelecek kıymalı kiş yapacaktım ama bak şimdi aklım buna yattı hem sebzeli değişik olur, denersem kesin yazarım ellerine sağlık..
YanıtlaSilBence de sebzeli daha hafif ve sağlıklı olur :) Size de kolay gelsin, sevgiler.
SilŞahane olmuş biliyorum çok faydali bir sebze bende çok severim ama bizim evdekilere bir yediremedim şunu
YanıtlaSilBence siz kendinize kadar yapın, ben bamyayı öyle yapıyorum mesela :) Sevgilerimle.
SilHarika görünüyor. Enginarı pek tüketmesemde görüntü o kadar harika ki denemem gerektiğini düşündüm. ellerinize sağlık...
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim, belki de bu halini seversiniz kim bilir :) Sevgiler.
Silgerçektende harika olmuş sunumda enfes ellerinize sağlık...
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.
SilMuhteşem görünüyor. Bu tarifi yazıp denemeli. ellerine sağlık
YanıtlaSilUmarım deneyince de beğenirsiniz, teşekkür ediyorum.Sevgiler.
SilEnginar sevmeyen biri olarak ben bile ilgimi çekti.. denemem lazım.. teşekkür ederim..
YanıtlaSilBen teşekkür ederim :) Umarım fikrinizi değiştirebilecek bir enginar tarifi yapabilmişimdir, size de kolay gelsin.Sevgiler.
SilHarika bir görüntü eminim tadıda harikadır ellerinize sağlık...
YanıtlaSilBiz tadını da beğendik :) Çok teşekkürler, sevgiler.
Silgörüntü süper ne kadar sağlıklı bir tarif ellerinize sağlık
YanıtlaSilEnginar olur da sağlıksız olur mu :) Çok teşekkürler, sevgiler.
SilBayıldımm,hemen not aldım..Bu haftaki misafirlerime yapacağımm..:)) Teşekkürler..
YanıtlaSilUmarım tadını da beğenirsiniz, size de afiyet olsun.Sevgilerimle...
SilNergis'cim, tam da enginar mevsimi gelmişken,müthiş bir tarif olmuş.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Ihlamurcum, sen sağlıklı tarifleri seversin :)
SilSüper görünüyor,ellerinize sağlık.
YanıtlaSilÇok teşekkürler, sevgiler.
Silımm nefis görünüyor ıspanaklısınıa bayılıyorum bir de böyle denemek lazım
YanıtlaSilAslında hem yemekte, hem çay saatlerinde kurtarıcı oluyor, pırasalısı, karışık otlusu, ıspanaklısı şimdi de enginarlısı :) Çok teşekkürler, sevgiler.
Silçok nefis bir tarif harika görünüyor sevgiler
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum, sevgiler.
Sil