22 Şubat 2017 Çarşamba

DİŞ ÇÖREK

Diş çörek tarifi
Diş çörek nasıl yapılır
Kıbrıs çöreği tarifi
Tarçınlı karanfilli anasonlu mahlepli damla sakızlı vanilyalı ekmek tarifi
     Şeklinin ilginçliği nedeniyle bir Kıbrıs gezimiz sırasında aldığım Diş Çörek hakkında pek fazla bilgiye ulaşamasam da aklımda kalan tat ve kokulardan yola çıkarak, biraz da uyabileceğini düşündüğüm gültopu, vanilya gibi değişik baharatlar ekleyerek çörek pişirdim.İçine kattığım değişik baharatlardan olsa gerek, benim ki orijinalinden daha aromatik ve lezzetli oldu :) Şekline sadık kalarak diş diş yapmaya çalıştım yani yoğurduğum hamura somun şekli verdikten sonra bıçakla üç parmak kalınlığında kestiğim hamurları gene aynı sıra ile yağlı kağıt üzerine sıralayarak fırında pişirdim.Her lokmada değişik kokular ve tatlar alınan ve çok beğenilen bir çörek, ekmek :) oldu.
Malzemeler:
  • 3 su bardağı un 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket Dr.Oetker instant maya 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı tarçın 
  • 1 çay kaşığı toz karanfil 
  • 1 çay kaşığı mahlep 
  • 1 çay kaşığı anason 
  • 1 çay kaşığı dövülmüş damla sakızı 
  • 5 adet gültopu
  • 1 tatlı kaşığı susam 
  • 1 tatlı kaşığı çörek otu 

Yapılışı:
  • Elenmiş un, instant maya ve toz şeker karıştırılır.
  • Zeytinyağı ve ılık su da eklenerek yumuşak kıvamlı hamur yoğurulur.
  • Yoğurma aşamasında tuz, vanilya, tarçın, toz karanfil, mahlep, anason, dövülmüş damla sakızı, dövülmüş gültopu, susam ve çörekotu da karıştırılarak hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamurun üzeri örtülüp, sıcak bir ortamda hamur iki katına ulaşana kadar yaklaşık yarım saat bekletilir.
  • Hamur tekrar yoğurulup, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisi üzerine alınır.
  • İstenen şekil verilip üzerine fırçayla su sürülüp, susam ve çörekotu serpilir.
  • Tepside üzeri örtülerek yarım saat daha mayalandırılır.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında yaklaşık 45 dakika kontrollü olarak pişirilir.

2 yorum:

  1. ilk defa görüyorum ben kesinlikle yapamam yapsam da bu şekli veremem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normal somun ekmeği pişirmeden hamur halindeyken bıçakla dilimleyip dilimleri de tepsiye biraz şaşırtarak koymak yeterli,gerçekten çok kolay yapabilirsiniz.Sevgilerimle.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...