Sütlü irmik helvası tarifi
İrmik helvası nasıl yapılır
Bir zamanlar gece canımız tatlı istediğinde bile kalkıp, hemen yapıverdiğimiz irmik helvasını uzun zamandır yapmamıştım. Genellikle de geceleri yapılıp, bitirildiğinden olsa gerek fotoğrafını da çekmemiş dolayısıyla da paylaşmamışım. Siz ölçüleri arttırarak daha fazla miktarda yapabilirsiniz.
Malzemeler:- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 kahve fincanı çam fıstığı
Yapılışı:
- Sıcak suyun içinde toz şeker eriyene kadar karıştırılıp, süt de eklenir.
- Suyu dökülürken etrafa çok sıçradığı için, derin bir tencerede orta ateşte irmik ve fıstıklar pembeleşene kadar zeytinyağında kavrulur.
- İrmiğin ve fıstıkların rengi koyulaşınca su ve süt karışımı eklenip, tencerenin kapağı kapatılır.
- Kısık ateşte suyunu iyice çekene kadar pişirilir.
- Ocağın altı kapatılıp, bir iki kez karıştırılır.
- Tencerenin kapağı kapalı olarak 15 dakika kadar demlendirilir.
- İstenirse kalıpla şekil verilerek tabağa alınır.
- Tercihen ılık servis edilir.
peki bu şekli neyle verdiniz elinize sağlık çok canım çekti ya cidden :)
YanıtlaSilKeşke yakınlarda olsaydınız, ikram edememek bu işin en kötü tarafı...Şekil vermek için silikon kek kalıplarından kullandım.Sevgilerimle.
SilElinize sağlık. Sunum da yapım da harika. Son yıllarda şekeri çok azalttım. İsteyen üstüne pudra şekeri koyabilir diye düşünüyorum.
YanıtlaSilBelki zeytinyağı yerine tereyağı da konabilir.
Sevgiler.
Çok teşekkür ederim, aslında yarı tereyağ yarı zeytinyağ kullanılarak yapılan bir tarif ama un helvasını, irmik helvasını hep zeytinyağlı yaptığımızdan ben gene öyle yaptım :) Şeker konusunda haklısınız mümkün olduğunca azaltmakta fayda var ama bu ölçüde çok fazla olmadı, gene de damak zevkine göre karar vermekte fayda var tabii :) Sevgilerimle.
Sil