13 Kasım 2017 Pazartesi

EV YAPIMI NAR EKŞİSİ

Ev yapımı nar ekşisi tarifi
Nar ekşisi nasıl yapılır
Nar ekşisi tarifi
     Ev yapımı nar ekşisi yapmak için ekşi narların tanelerini ayıklayıp, acılık vermemesi için beyaz zarlarını temizleyerek, taneleri mutfak robotundan ve sonra süzgeçten geçirerek iyice kıvam alıp koyulaşana kadar kaynattım. Bir kaç yerde  tuz eklenmezse nar ekşisinin şaraba dönüşebileceğini okudum ama şarap olursa da şarap olarak içeriz diye düşünüp gene de tuz eklemedim :) On onbeş kilogram narın suyu kaynaya kaynaya kıvam alana kadar epey azalıyor ve sonuçta o kadar nardan yaklaşık bir kilogram kadar nar suyu çıkıyor ama dışarıdan alınanlara göre bariz lezzet farkı oluyor. Geçen yıl nar ekşisini biraz fazla yapmış olmalıyım ki, aynı lezzet ve kıvamda halen kullanıyorum. 
Malzemeler:
  • 10-15 kilogram kadar ekşi nar 

Yapılışı: 
  • Narların kabukları soyulup, içindeki ince beyaz zarları temizlenir.
  • Mutfak robotunda suyu sıkılıp önce süzgeçten sonra da ince tülbentten geçirilir.
  • Kalın tabanlı derin bir çelik tencereye alınan nar suyu kısık ateşte 4-5 saat  koyulaşıp kıvam alana kadar arada köpükleri alınarak kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır.
  • Soğuduktan sonra cam şişelere konulup, kapağı kapatılarak güneş görmeyen serin bir yerde veya buzdolabında saklanıp, bir yıl boyunca kullanılır.

6 yorum:

  1. ellerine sağlık Nar her haliyle on numara:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Hatice'ciğim.Pekmezi, ekşisi, şerbeti derken hayatımızın ve mutfağımızın vazgeçilmezlerinden :)

      Sil
  2. iyi günlerde tüketin ev yapımı nefis daha ne olsun....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, gerçekten evde yapınca başka bir lezzette oluyor.

      Sil
  3. Annemle babamın uzmanlık alanı. HEr sene bahçeden özenle toplayıp odun ateşinde kaynatıyorlar mis gibi nar ekşisini.
    Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nar ekşisinden sizin payınıza da düşüyorsa çok şanslısınız, odun ateşinde çok daha lezzetli oluyordur eminim.Annenizin, babanızın da ellerine sağlık.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...