Nar ekşisi nasıl yapılır
Nar ekşisi tarifi
Ev yapımı nar ekşisi yapmak için ekşi narların tanelerini ayıklayıp, acılık vermemesi için beyaz zarlarını temizleyerek, taneleri mutfak robotundan ve sonra süzgeçten geçirerek iyice kıvam alıp koyulaşana kadar kaynattım. Bir kaç yerde tuz eklenmezse nar ekşisinin şaraba dönüşebileceğini okudum ama şarap olursa da şarap olarak içeriz diye düşünüp gene de tuz eklemedim :) On onbeş kilogram narın suyu kaynaya kaynaya kıvam alana kadar epey azalıyor ve sonuçta o kadar nardan yaklaşık bir kilogram kadar nar suyu çıkıyor ama dışarıdan alınanlara göre bariz lezzet farkı oluyor. Geçen yıl nar ekşisini biraz fazla yapmış olmalıyım ki, aynı lezzet ve kıvamda halen kullanıyorum.
Malzemeler:- 10-15 kilogram kadar ekşi nar
- Narların kabukları soyulup, içindeki ince beyaz zarları temizlenir.
- Mutfak robotunda suyu sıkılıp önce süzgeçten sonra da ince tülbentten geçirilir.
- Kalın tabanlı derin bir çelik tencereye alınan nar suyu kısık ateşte 4-5 saat koyulaşıp kıvam alana kadar arada köpükleri alınarak kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır.
- Soğuduktan sonra cam şişelere konulup, kapağı kapatılarak güneş görmeyen serin bir yerde veya buzdolabında saklanıp, bir yıl boyunca kullanılır.
ellerine sağlık Nar her haliyle on numara:))
YanıtlaSilÇok teşekkürler Hatice'ciğim.Pekmezi, ekşisi, şerbeti derken hayatımızın ve mutfağımızın vazgeçilmezlerinden :)
Siliyi günlerde tüketin ev yapımı nefis daha ne olsun....
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim, gerçekten evde yapınca başka bir lezzette oluyor.
SilAnnemle babamın uzmanlık alanı. HEr sene bahçeden özenle toplayıp odun ateşinde kaynatıyorlar mis gibi nar ekşisini.
YanıtlaSilElinize sağlık.
Nar ekşisinden sizin payınıza da düşüyorsa çok şanslısınız, odun ateşinde çok daha lezzetli oluyordur eminim.Annenizin, babanızın da ellerine sağlık.
Sil