Hurmalı Mamül Tarifi
Şekersiz Kurabiye Tarifi
Malzemeler:
- 250 gram tereyağı
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı süt
- Yarım kilogram irmik
- Yarım kilogram un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı dolusu mahlep
- 500 gram kadar taze hurma
Yapılışı:
- Bir tavada tereyağı eritilir.
- Süt başka bir kapta kaynatmadan iyice ısıtılır.
- Derin bir kabın içine konulan irmiğin üzerine; sıcak süt, erimiş tereyağı ve zeytinyağı dökülür.
- İrmik kaşıkla iyice karıştırılıp, ılınması beklenir.
- İrmik ılınınca un, kabartma tozu ve mahlep eklenerek yoğurulur.
- Üzeri örtülerek irmiğin şişmesi için karışım bir gece bekletilir.
- Hamur dinlenirken taze hurmaların çekirdekleri çıkartılıp, bir iki yemek kaşığı suyla mutfak robotunda iyice parçalanıp püre haline getirilir.
- Hurma püresinden parçalar kopartılıp, arada elimiz ıslatılarak fındıktan biraz büyük parçalar yuvarlanıp tepsiye dizilerek buzdolabında bir gece bekletilir.
- Ertesi gün hamurdan parçalar kopartılıp, önce elimizde iyice yuvarlandıktan sonra içli köfte yapar gibi ortası açılıp, hurmalı toplardan konularak kapatılır.
- İçine hurma püresi konulan kurabiye hamurları birer birer kurabiye kalıbına yerleştirilip, elimizin ayası ile iyice bastırılarak kalıbın şeklinin çıkması sağlanır.
- Kalıp ters çevrilip, tezgahın kenarına vurularak kurabiye kalıptan çıkartılıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-40 dakika kadar pişirilir.
- Mamulde yumuşak kıvamlı taze hurma kullanılır.Kullanılan taze hurma püresi yeterince tatlı olduğu için kurabiye hamurunda şeker kullanılmasına gerek yoktur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.